De Nazaten
Toninho Ferragutti



Freseko Broki: De Nazaten met Toninho Ferragutti Braziliaans accordeonist speelt frevo en forró met Surinaams/Nederlandse band woensdag 1 december, 2010

In de eerste helft van december spelen De Nazaten hun project Freseko Broki met de Braziliaanse accordeonist Toninho Ferragutti in Rotterdam, Amsterdam en Leiden. Ze nemen de brug over de rivier die Suriname van Brazilië scheidt, op weg naar de integratie met frevo en forró.

Purveyors of Bastard Music to his Majesty, ofwel Hofleveranciers van ‘bastaardmuziek’; zo afficheerden ‘De Nazaten van Prins Hendrik’ zich vanaf hun oprichting in 1995. Een bonte groep Surinaamse en Nederlandse musici die muziek maken ‘waarvan de oorsprong niet duidelijk te achterhalen valt’, net zoals dat het geval was met de nazaten van Prins Hendrik, de overspelige gemaal van Koningin Wilhelmina.

De heerlijke zinnen die de muziek van wat tegenwoordig gewoon De Nazaten heet blijven maar afgevuurd worden in persberichten en webpublicaties van de band. Wat dacht je van ‘muziek ontstaan uit het vreemdgaan van onze vorstelijke voorouders, die zijn bekroning vindt op de dansvloer, waar liefde ontluikt, vriendschap gevierd wordt en verschillen in kleur, stand of herkomst er niet toe doen’.

Brug naar buurland Brazilië
Dit credo staat nog steeds hoog in het vaandel van De Nazaten, ook nu ze het project Ríff met de in Braziliaanse frevomuziek gespecialiseerde saxofonist Spok achter de rug hebben en hun verkenning van buurland Brazilië voortzetten met accordeonist Toninho Ferragutti in het project Freseko Broki dat vanaf 3 december op de Nederlandse podia te zien zal zijn.

De internationaal bekende Ferragutti doet qua virtuositeit niet onder voor Spok, speelde afgelopen zomer nog op het North Sea Jazz en werkte onder meer samen met de Grammy-winnende componist en jazzorkestleider Maria Schneider.

Freseko Broki is de naam van de brug over de rivier die Suriname en Brazilië scheidt. De Nazaten steken de brug over om Ferragutti de hand te schudden. In Freseko Broki verdiepen De Nazaten zich opnieuw in de muziek die aan de basis staat van de frevo, een Braziliaanse acrobatische dans op snelle muziek, en de forró. Deze is ontstaan uit de Europese populaire muziek van de 19de- en begin 20ste eeuw, zoals de polka, die vermengd is met Afrikaanse invloeden.

Op de site van de beschermheer van dit project, Dutch Latin Collective, vind je een aantal video’s van het project Riff dat De Nazaten deden met Spok.

Bezetting De Nazaten met Toninho Ferragutti
Toninho Ferragutti - accordeon
Robby Alberga - gitaar 
Klaas Hekman - piccolo-, sopraan- en bassax 
Carlo Ulrichi Hoop - conga’s en Surinaamse percussie 
Keimpe de Jong - sopraan- en tenorsax 
Setish Bindraban - trompet 
Jermain Forster - drums 
Chris Semmoh - skratjie& Surinaamse percussie
Patrick Votrian - trombone en sousafoon
Gasten: Yedo Gibson en Pieter Ubbels - tenorsax

Speeldata
3 december: De Doelen, Rotterdam
4 december: Tropentheater, Amsterdam
11 december: Grenzeloos Festival in het LAKtheater, Leiden
 


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024