K'Naan
Angelique Kidjo
Adiouza
Black Coffee
African Music Awards: stem op je favoriete artiest Adiouza, K'Naan, Black Coffee en Tamer Hosny kanshebbers zaterdag 18 september, 2010

Als Artiest van het Jaar zijn genomineerd: D'Banj uit Nigeria (dancehall), de Congolese soukouszanger Fally Ipupa (jarenlang zanger bij Kofi Olomide's Quartier Latin), de populaire danceact Black Coffee uit Zuid-Afrika, de Somalisch-Canadese hiphopartiest K'Naan en de Egyptische superster Tamer Hosny.


Het doel van de African Music Awards, die op 15 oktober in het Wembly Stadium in Londen worden uitgereikt, is om voor Afrikaanse artiesten die in het eigen continent al miljoenen platen verkochten, in de rest van de wereld bekendheid te genereren. De focus is erg urban: dancehall, hiphop, pop en dance overheersen. Tot 10 oktober kan er gestemd worden op de genomineerde artiesten van de African Music Awards.

WK-lied
K’Naan sleepte ook nog een nominatie voor Song of the Year in de wacht, wat niet verrassend is aangezien zijn lied Waving Flag tijdens het wereldkampioenschap voetbal tientallen keren per dag op televisie te zien en horen was. Een van de beste nieuwkomers is Sauti Sol, de band uit Kenia die deze zomer een uitgebreide tournee door Nederland deed en daarbij onder meer het Dunya Fesival aandeed.

Dancehall, hiphop, pop & dance
Grote kanshebbers om een AMA in de wacht te slepen zijn de Senegalese zangeres Adiouza, evenals Black Coffee uit Zuid-Afrika en Tamer Hosny uit Egypte, die allemaal genomineerd zijn in drie categorieën. Amr Diab uit Egypte heeft twee nominaties op zak, net als Alikiba uit Tanzania en Nameless uit Kenia. De diva uit Benin, Angelique Kidjo, werd genomineerd als beste vrouwelijke act. Lees hier ons interview met Angelique Kidjo.

En African Gospel
Naast de algemene categorieën is er één muziekstijl met een eigen categorie, namelijk African Gospel. Bovendien zijn er verschillende categorieën voor Noord-, Zuid-, Oost- en West-Afrika. Interessant is ook de categorie Best Urban Artist of African Origin, waar bijvoorbeeld internationale artiesten als Dizzee Rascal (UK/Ghana/Nigeria) en Akon (USA/Senegal) dit jaar in zijn genomineerd. Zie hier alle nominaties (met Youtube-filmpjes) van de AMA-nominees en breng je stem uit.

AMA’s en MOBO’s
Vijf dagen na de uitreiking van de AMA’s worden er in Liverpool andere belangrijke prijzen uitgereikt met hetzelfde doel: de MOBO’s, Music of Black Origin. Ook daarin is Kidjo genomineerd, naast Alicia Keys, Black Eyed Peas, M.I.A. en vele anderen. Zie hier de website van de MOBO’s, en hier alle nominaties. Ook daar kun je je stem uitbrengen.
 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024