Kara Dara viert tienjarig jubileum Afro-Surinaams project van Andro Biswane zaterdag 18 september, 2010

Begin oktober viert Fra Fra Sound-gitarist Andro Biswane het tienjarig bestaan van zijn eigen project Kara Dara met drie concerten in Amsterdam en Rotterdam. ‘Afro-diasporamuziek’ noemt hij het zelf: bij Kara Dara komen Surinaamse en West-Afrikaanse muziek samen.


Bij het verschijnen van hun gelijknamige cd vorig jaar schreef recensent Jaïr Tchong in Mixed Magazine: ‘Mochten er tussen Suriname en Senegal nog ergens verdwaalde trans-Atlantische kabels op de bodem van de oceaan liggen, dan heeft Biswane’s ensemble die bij deze ontdekt en aan de oppervlakte gehaald. Dankzij de Gambiaanse percussionist Ebou Mada Gaye, bekend van de afropoppioniers van Ifang Bondi, worden alle diverse invloeden (onder meer mbalax, afrobeat en Surinaams getinte jazz) hecht bij elkaar gehouden.’

Kara Dara – wat in het Yoruba bloementuin betekent – heeft als motto: de verscheidenheid aan bloemen maakt de tuin tot wat hij is. En inderdaad, in hun composities ontmoeten traditie en moderniteit elkaar via stijlen als kawina en kaseko uit Suriname, Senegalese mbalax, Mandingfunk uit Mali, Nigeriaanse juju, Amerikaanse spirituals, en diverse latinstijlen als rumba, bomba, afoxé en pambiche. De wortels van de Kara Dara-bandleden liggen in Senegal, Gambia, Colombia en de Cariben.

Gitarist en bandleider Andro Biswane – die met artiesten als Toumani Diabaté,  Lester Bowie en Karim Ziad samenspeelde – is niet alleen bekend van Fra Fra Sound en Kara Dara, maar ook van ander jazz/pop/fusionprojecten zoals het vorig jaar succesvolle Eclect-E, waarin hij de Indiase diaspora onderzocht, die onder meer in zijn thuisland Suriname terug te vinden is. Eind oktober vertrekt hij zelfs naar India om daar een semester lang Afro-Caribbean Jazz te doceren.

Live: 2 oktober CC Café, de Pijp, Amsterdam, 8 oktober jazzcafé Dizzy in Rotterdam, en 9 oktober in het Bijlmer Park Theater, Amsterdam. Daarna volgt een tour door de Cariben. Voor meer info zie: www.karadara.com

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024