Dhafer Youssef
Deba
Kayhan Kalhor & Brooklyn Rider
Willie Colon
Pandit Rajeev Taranath
Ladysmith Black Mambazo
Terry Riley, Talvin Singh & George Brooks
Maraca
Anouar Brahem
Kinsmen: Kadri Gopalnath
Topconcerten en uitgaanstips in oktober MixedWorldMusic.com-medewerkers tippen in nieuwe maandelijkse rubriek donderdag 23 september, 2010

Op de uitmarkten eind augustus en begin september zijn ook de laatste seizoensbrochures verschenen van de theaters en podia die world music progammeren en in oktober komt het nieuwe seizoen op stoom. Tijd om de balans op te maken. Wat tippen de medewerkers van MixedWorldMusic.com als het beste, het meest bijzondere, het onmisbare op de Nederlandse en Belgische podia in de maand oktober 2010? Een nieuwe maandelijkse rubriek op MixedWorldMusic.com.


De maand oktober is veelbelovend met concerten van Youssou N’Dour, een tourtje van Roberto Fonseca, het eerste Mixed Presents-concert in WMDC en de eerste Mixed Media Lounge van het seizoen, voorafgaand aan het concert van Terry Riley met Talvin Singh in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Zie daarvoor de agenda en de artikelen elders op deze site.

Oktober 2010
De highlights die de medewerkers van MixedWorldMusic.com voor de oktobermaand selecteerden zijn de volgende:

Pandit Rajeev Taranath & Lenneke van Staalen
Violiste Lenneke van Staalen, afgestudeerd aan de  wereldmuziekafdeling van het Rotterdams Conservatorium, deelt het podium met de Indiase sarangispeler Rajeev Taranath. (okt 6: Rasa, Utrecht)

Willie Colón
De beroemde salsatrombonist en -componist Willie Colón, die geschiedenis schreef met de Fania All Stars in de jaren zeventig en ver daarna (Hector Lavoe, Rubén Blades), maakt een afscheidstour door Europa. Hij doet Nederland slechts één keer aan! (okt 8, The Sand, Amsterdam).

Deba
Prachtige, indringende soefizang & -dans uit Mayotte, waarin de deining van de Indische Oceaan voelbaar is. Het ritme van de handdrums, de zanglijnen, en de wiegende synchrone bewegingen van de vrouwen waarin af en toe plotse accenten gelegd worden, zuigen je mee de muziek in. (okt 8, Tropentheater, Amsterdam; 9, Zuiderpershuis, Antwerpen)

Söndörgö ft. Ferus Mustafov - ‘King’ Ferus
De reus van de Macedonische bruiloftsmuziek was de sensatie van het Danube Music Festival op de Donau. (okt 14:  Rasa, Utrecht)

Sufi Night 
De nieuwe editie van de Sufi Night zoekt het niet alleen in de Maghreb, met Ensemble Rafik El Maai, Ensemble Ibn Arabi; ook de islamitische contreien van Azië en Afrika komen aan bod, met Saeen Zahoor uit Pakistan en Baye Fall uit Senegal. (okt 16: Bozar, Brussel)

Anouar Brahem 
De Tunesische ud-speler maakte dit jaar een prachtige cd met subtiele, intieme stukken. Hij komt met drie muzikanten: basklarinet, bas en darbuka (okt 21, Tropentheater, Amsterdam; 22, Lantaren Venster, Rotterdam)

Ladysmith Black Mambazo
Zuid-Afrikaanse a-capella zang. Paul Simon heeft deze groep geïntroduceerd op zijn album Graceland. Een tikkeltje nostalgie (tour vanaf 21 oktober, zie de agenda)

Kayhan Kalhor & Brooklyn Rider
Kalhor behoort als instrumentalist én componist tot de absolute top van de klassieke Perzische muziek. De combinatie van Perzische kemanche en westers strijkkwartet is nieuwsgierigmakend (okt 20, De Warande, Turnhout; 21, De Roma, Antwerpen; 24: Tropentheater, Amsterdam)

Terry Riley, Talvin Singh & George Brooks
Eerste concert in een serie van vier MixedWorldMusic-concerten; concerten die iedere keer worden voorafgegaan door een Mixed Media Lounge. In het kader van Terry Riley 75 jaar  gaat de godfather van de minimal music een live-experiment aan met tablaspeler Talvin Singh en jazzsaxofonist George Brooks, en laat traditionele Indiase raga’s, jazz en minimal music samenvloeien (okt 22, Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven)

Maraca
Na een jarenlange carrière als fluitist en toetsenist bij Irakere, een van Cuba’s meest befaamde groepen, richt Orlando ‘Maraca’ Valle in 1995 zijn eigen orkest op. Enkele van de beste Cubaanse muzikanten komen samen in deze groep, die met speels gemak schakelt tussen slepende son, een up-tempo descarga, een klassieke danzón en een swingende chacha. (okt: 29, Rasa, Utrecht; 30, Tropentheater, Amsterdam)

Dhafer Youssef
Niet alleen dringt de stem van Youssef genadeloos door binnen in je ziel, ook de muziek die net zo opwindend krachtig kan zijn als fijn verstild, laat je niet onberoerd. (okt 30: Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven)

Nils Økland, Sigbjørn Apeland & Nordic Trio
Nordic Trio was een van de meest verrassende en inspirerende showcases van Womex 2009, en het album Bris van Økland behoort al jaren tot de absolute toppers. (okt 31, Rasa, Utrecht)

Kinsmen - Rudresh Mahanthappa & Kadri Gopalnath
Zolang er jazz is zijn er Indiase jazzmuzikanten; omgekeerd leggen westerse jazzmuzikanten hun oor graag te luisteren bij Indiase improvisaties. Rudresh Mahanthappa mengt eigentijdse jazz met Indiase klassieke muziek, en Kadri Gopalnath speelt Indiase kunstmuziek; beiden altsaxofonisten (okt 31: Bimhuis, Amsterdam)

Tot stand gekomen met bijdragen van MixedWorldMusic.com medewerkers Ton Maas, Peter van Amstel, Francis de Souza, Jeanne Schmartz, Charlie Crooijmans, Saskia Bender, Tineke van Brederode, Erk Willemsen en Elda Dorren
 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024