Izaline Calister wint Edison wereldmuziek woensdag 21 oktober, 2009

Izaline Calister is dit jaar de winnaar van de Edison in de categorie World Music. De Curaçaose zangeres ontvangt de prijs voor haar laatste album Speransa, waarop zij haar Antilliaanse roots een jazzy poprand geeft. De jury “is onder de indruk van de manier waarop Calister en haar band een perfecte mix van diverse stijlen heeft weten te bereiken”. Hoewel Calister al twee keer eerder werd genomineerd, is dit de eerste keer dat ze een Edison wint.

Op haar achttiende kwam Calister naar Nederland. Nog tijdens haar studie aan het Conservatorium verving ze Angélique Kidjo in Pili Pili, de band van Jasper van 't Hof. Ze zou tot 1999 deel uitmaken van de band. Met gitarist Rob Elfrink vormde Calister daarna een duo waarmee ze arrangementen speelde van oude Braziliaanse hits, jazzstandaards en walsen uit Curaçao.


Inmiddels maakte Calister, die al twee nummer één-hits had in haar thuisland, vijf soloplaten. Begeleid door haar eigen band treedt ze vooral op in het Nederlandse theatercircuit en op tournees in Israël, Zuid-Afrika, Suriname en natuurlijk de Antillen. In 2007 verscheen de documentairefilm Izaline Calister, Lady Sings The Tambú van regisseur Miluska Rosalina.


Calister werkte inmiddels samen met mensen als Mathilde Santing, Michiel Borstlap, Minyeshu, Toumani Diabaté, Gerard van Maasakkers, Eric Vloeimans en Oswin Chin Behilia. Ook zong zij eerder met het Metropole Orkest, het Jazzorkest van het Concertgebouw en het Peter Beets-trio.


Izaline Calister is dit najaar gestart met de theatertour ‘10 Jaar De Mooiste Liedjes’, waarmee zij nog zeven Nederlandse steden aandoet. De tour staat in het teken van haar muzikale bagage: zowel eigen Papiamentstalig werk als composities van anderen die zij in tien jaar vertolkte komen aan bod in deze muzikale bloemlezing. Ook brengt zij liedjes van haar laatste album Speransa ten gehore.


De uitreiking van de Edisons vindt plaats op 18 november in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, waar de verschillende winnaars optreden met het Metropole Orkest. Op 5 februari 2010 is een speciaal Speransa-concert in het Bimhuis in Amsterdam.


Overige concertdata in de Mixed Agenda elders op deze site. www.mixedmagazine.nl/agenda


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024