Joan Reinders (foto Hardy Klink)
Lilian Vieira (foto Brett Russel)

Millennium Jazz Orch. ft. Lilian Vieira & op tournee met O Verde do Brasil Achtdelige suite voor bigband op poëzie van Thiago de Mello zondag 9 oktober, 2022

'Bleeding Amazonia' is de titel van het nieuwe album van het Millennium Jazz Orchestra. Componist-dirigent Joan Reinders heeft een achtdelige suite voor bigband en zang geschreven op poëzie van de Braziliaanse dichter en milieuactivist Thiago de Mello. Een leidende rol is weggelegd voor de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. De komende weken toeren ze met de voorstelling door het land.


O Verde do Brasil
is een ode aan het Amazonegebied en de Braziliaanse muziek

Met het nieuwe album Bleeding Amazonia wil het Millennium Jazz Orchestra extra aandacht vragen voor de ramp die zich voltrekt in het natuurgebied, maar daarnaast ook de schoonheid van Braziliaanse muziek en poëzie uitdragen.

De voor de hand liggende vraag is hoe een componist, arrangeur en bandleider die Hardenberg als domicilie heeft, tot een suite komt die gaat over de teloorgang van het regenwoud van de Amazone? Joan Reinders: 'Er is sprake van een milieuramp van ongekende omvang, die de hele wereld raakt. Met ons orkest willen we nadrukkelijk aandacht geven aan dit soort grote maatschappelijke thema’s. In het werk van de Braziliaanse dichter en milieuactivist Thiago de Mello is dit ook een belangrijk onderwerp en zijn gedichten inspireerden me om te componeren. De suite bevat een leidmotief dat rechtstreeks voortkomt uit de tekst van de gedichten, dit vormt dé bouwsteen van de uiteindelijke compositie. Verder heb ik gezocht naar melodische motieven die hierbij passen. Daarin maakte ik al de keuze welke toonladders en/of toonsoorten goed bij de sfeer zouden passen.'

Voor de zangpartijen koos de bigband voor samenwerking met de in Nederland woonachtige Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (bekend van o.a. Zuco 103 en Samba Soul). Reinders: 'Ik hou van haar timbre. Ze kan opzwepend, majestueus en uitbundig zingen en geweldig improviseren. De Braziliaanse muziek zit in haar vezels. Samen hebben we de gedichten uitgekozen en ik componeerde de melodieën speciaal voor haar stem en bereik.' Lilian heeft daarnaast ook een gedicht speciaal voor dit album geschreven.

Concerten:
22 okt - Breda, Chassé Theater
26 okt - Utrecht, TivoliVredenburg
30 okt - Cuyk, Schouwburg
20 nov - Hardenberg, Theater de Voorveghter
26 nov - Amsterdam, Bimhuis

Meer info: www.millenniumjazzorchestra.nl


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024