In aanloop naar Womex 2021 - we zijn heel benieuwd naar deze artiesten Porto - 27 tot en met 31 oktober zondag 19 september, 2021

Over ruim een maand opent wereldmuziekbeurs Womex in Porto, Portugal, haar deuren na een virtuele editie in 2020, van 27 tot en met 31 oktober 2021. Programmeurs, boekers, muzikanten en journalisten uit de hele wereld komen er weer samen om te bepalen welke acts het komend jaar de podia zullen aandoen. Met MixedWorldMusic zullen we er natuurlijk weer aanwezig zijn om verslag te doen, maar voor nu nemen we in dit artikel een voorschot op wat we daar zullen gaan zien.


door Rik van Boeckel & Erk Willemsen

Tijdens drie avonden showcases in zeven theaters van Porto presenteren wereldmuziekartiesten uit de hele wereld zich, zowel gevestigde namen die zich opnieuw in de kijker willen spelen als nieuwe talenten, van traditionele muziek tot hippe cross-overs. In het congrescentrum Alfandega wordt er drie dagen lang overdag genetwerkt, op de beursvloer en tijdens het conferentieprogramma. Als je even wilt vluchten voor het netwerken duik je in het uitgebreide filmprogramma.

Als volger van MixedWorldMusic ben je ongetwijfeld het meest geïnteresseerd in de showcases die dit jaar gepresenteerd zullen worden. Want reken erop dat de krenten uit de pap volgend jaar dan ook in de Benelux te zien zullen zijn.

De selectie van de showcases wordt gedaan door een onafhankelijke internationale jury, de zogenaamde 7 Samurai, dit jaar met onze eigen redacteur Charlie Crooijmans in de gelederen! 

Showcases – favorieten van de redactie
De redactie van MixedWorldMusic boog zich over de selectie aan showcases en selecteerde een aantal acts waar we zeer benieuwd naar zijn.


Antonio Castrignanò & Taranta Sounds - Italië
De Italiaanse zanger/percussionist/gitarist Antonio Castrignanò is een belangrijke vertolker van de tarantella muziek uit Zuid-Italië. Hij vertaalt deze eeuwenoude muziek op geheel eigen wijze naar het heden.


Cimafunk – Cuba
Zanger, producer en bandleider Erik Alejandro Iglesias Rodriguez maakt met Cimafunk een fusie van funk en Afro-Cubaanse muziek. Het album Terapia dateert van 2017, en onlangs is de single Caramelo uitgebracht.


Tolgahan Çoğulu & Sinan Ayyıldız Duo - Turkije
Dit duo kan er zeker aanspraak op maken 's werelds eerste duo te zijn met microtonale gitaar en dubbelnekkige saz. Het duo werd gevormd in 2013. Onlangs publiceerden ze deze video. 

 

Al Bilali Soudan  - Algerije
Leider van de band is Abellow Yattara, die de tehardent bespeelt, een traditioneel Toeareq-instrument.

 

Scúru Fitchádu, Kaapverdië/Portugal
Misschien wel de heftigste formatie deze Womex: funana electropunk!
 


Ook spelen er formaties die eerder al de Benelux succesvol hebben bespeeld, zoals Bokanté, de tweede band van Snarky Puppy’s bandleider Michael League, die al succesvol hier getourd hebben en North Sea Jazz aandeden, en Bab L'Bluz dat op Amsterdam Roots stond dit jaar.


Bekijk hier de compilatie in twee delen die Womex heeft samengesteld en  die beelden bevat van de meeste geselecteerde artiesten.
 

 


De showcases zijn dit jaar afkomstig uit Kaapverdië, Portugal, Mali, Ghana, Marokko, Soedan, Oeganda, Congo, Egypte, Syrië ,Japan, Guadeloupe, Chili, Mexico, Cuba, Argentinië , Brazilië, Zuid-Korea, Colombia, Trinidad & Tobago, Engeland, Polen, Oekraïne, Azerbeidzjan, Zweden, Spanje, India, Turkije, en ook - en dat gebeurt maar zelden - Nederlandse en Belgische formaties.


België
Uit België zien we bassist/zangeres Manou Gallo, die Afrikaanse muziek met funk en blues mixt, en Echoes of Zoo, die ‘psychedelic jazz with a punk attitude’ en ‘animalistic & oriental grooves’ brengen.


Nederland
Uit Nederland is er allereerst Boi Akih van gitarist, componist Niels Brouwer en vocaliste Monica Akihary. Voor hun meest recente project Storyteller spelen ze als kwartet, met fluitiste Dodó Kis en koraspeler Sekou Dioubate. Ze brengen een versmelting van muzikale tradities uit de Molukken en Indonesië met jazz, impro, klassieke Indiase en Afrikaanse traditionele muziek.

Nederland wordt ook vertegenwoordigd door de in Amsterdam gevestigde Nederlands-Thaise band Apichat Pakwan die een mix brengen van elektronische muziek, dub, hiphop en molam, een eeuwenoude muziekstijl uit Laos en het noordoosten van Thailand.

 


Club Summit
Een apart onderdeel van de showcases is Club Summit, gericht op clubsounds en elektronische muziek. Bovengenoemde Apichat Pakwan is een van de vijf acts geselecteerd voor Club Summit naast Rastronaut, Rincon Sapiencia, Chocolate Remix en Asna.
 

 

Lusofónica
Zoals bij elke Womex is er ook een podium voor musici uit het land waar de Womex plaatsvindt, in dit geval Portugal en andere Lusofone (Portugees sprekende) landen. Een belangrijke Lusofone artiest is de Kaapverdische zanger/gitarist en drummer Miroca Paris. Hij maakte als drummer/percussionist deel uit van de band van Ceséria Évora. Na haar dood in 2011 begeleidde hij vele andere artiesten, maar richtte zich ook op een eigen carrière. In 2017 kwam zijn debuut D’Alma uit, waarop hij als zanger/gitarist te horen is. Hij heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld met veel invloeden uit de Kaapverdische muziek maar ook uit die van Brazilië. 


Een duo dat zeer tot onze verbeelding spreekt is Lina_Raül Refree: twee Portugese muzikanten die de fado zonder enige trucs of filters brengen, maar met de nodige artisticiteit en een unieke elektronische feel. Het duo speelde al op de virtuele editie van Eurosonic 2021. 

 


Off Womex

Tot slot is er nog het Off Womex programma dat op dit moment nog niet bekend is. Later daarover meer!


Opening en Womex Awards
Tijdens de openingsavond op 27 oktober ligt de focus op de roots van de traditionele Portugese muziek in al haar facetten. Porto ReFolk Express presenteert zichzelf op gevarieerde wijze als vertegenwoordiger van de Portugese volksmuziek.

Op de afsluitende dag, 31 oktober, worden de Womex Awards uitgereikt.  De Artist Award gaat dit keer naar de in Amsterdam wonende Koerdische zangeres en bağlama speelster Aynur. Haar repertoire is gebaseerd op eeuwenoude Koerdische en Alawitische folksongs. Daarnaast heeft ze samengewerkt met diverse musici uit andere culturen zoals Javier Limón, Yo-Yo Ma en Kayhan Kalor, winnaar van de Womex Award 2019. Ondanks de tegenwerking van het Turkse bewind heeft ze zich altijd ingezet voor behoud en vernieuwing van de Koerdische en Alawitische cultuur. De award zal worden uitgereikt door onze Mixed-redacteur Ton Maas. 

De Professional Excellence Award is voor Global Music Match, een organisatie die zich in deze moeilijke tijd sterk heeft ingezet voor het creëren van een social media platform waarop 172 artiesten uit diverse landen en regio’s hun muziek hebben kunnen presenteren aan fans van over de hele wereld.


Alles over de showcases en conferentie: www.womex.com

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024