Lau Noah schittert op het dak On The Roof blijft verrassen maandag 9 augustus, 2021

De zomerse concertserie On The Roof, die contrabassist Felix Hildenbrand nu alweer tien jaar lang organiseert in de ‘zitkuil’ op het dak van een bedrijfspand in Amsterdam Noord, mag zich inmiddels verheugen in een trouwe schare fans die zich graag laat verrassen, ook als het niet gaat om gevestigde namen. Afgelopen vrijdagavond was het weer eens raak. In twee rondes (je weet wel: coronamaatregelen) wond zangeres en gitariste Lau Noah het toegestroomde publiek om haar vinger.


door Ton Maas (foto's Sophie Conin)

Aan meezingers doet ze niet, Lau Noah, Catalaanse van geboorte maar woonachtig in New York. Het zou ook een understatement van jewelste zijn om haar te omschrijven als een zangeres die zichzelf begeleidt op gitaar. Bij haar zijn stem en instrument volstrekt gelijkwaardige grootheden en op beide vlakken is haar beheersing ronduit acrobatisch. Terwijl de lenige vingers van haar linkerhand met indrukwekkende souplesse en trefzekerheid heen en weer dansen over de toets van haar instrument, klinkt in haar felle aanslag altijd iets van de flamenco door. Al tokkelend geeft ze op avontuurlijke wijze harmonisch weerwerk aan de vaak onvoorspelbare melodieën die aan haar keel ontspruiten.

Uit duizenden herkenbaar
Wie in haar muziek zoekt naar ankerpunten als couplet en refrein, komt bedrogen uit. Haar songs lijken meer op collages waarin melodische figuren opduiken en weer oplossen, meestal in vrij metrum, waarbij ze afwisselend versnelt en vertraagt. Sinds Joni Mitchell eind jaren zestig haar unieke stempel drukte op de muziekgeschiedenis, is het maar weinigen gelukt om met niets anders dan een stem en een gitaar een volstrekt eigen idioom te ontwikkelen dat met één ‘ooropslag’ uit duizenden herkenbaar is. Lau Noah behoort daarmee dus tot een zeer select gezelschap. Dat ze vrijwel uitsluitend in het Spaans zingt, schijnt in de kosmopolitische hoofdstad van de VS niemand te deren en op vier hoog in Amsterdam al evenmin.

Passie voor rode wijn
Met een glas water én een glas rode wijn bij de hand neemt ze haar publiek mee op muzikaal avontuur. Tussen de meestal korte stukken door vertelt ze aanstekelijk over haar wederwaardigheden. Zo slaagde ze er pas onlangs in om een eerste album uit te brengen, na talrijke voorgaande pogingen waar ze steeds niet tevreden over was. Het geheim: in de studio waar ze haar plaat opnam, kon ze niet alleen in de nacht terecht, ze mocht er ook haar geliefde rode wijn mee naar toe nemen en die tijdens de opnamesessies rijkelijk laten vloeien.

Hier nog een link naar een korte video-impressie.

Meer informatie over de concerten vind je op on-the-roof.com

Meer informatie over Lau Noah vind je op haar website.


meer nieuws
Met Festival Special Music Meeting
maandag 23 mei, 2022
Drie dagen lang intieme concerten, interviews en films op de All Ears Area
zaterdag 21 mei, 2022
Vocale powerhouse vol emotie uit Italië
donderdag 19 mei, 2022
Pinksterweekend 4-5-6 juni
maandag 16 mei, 2022
De koning van de Bulgaarse bruiloftsmuziek keert terug
donderdag 12 mei, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 27 april, 2022
Interview met drummer Rodney Barreto
maandag 18 april, 2022
Hoofdthema dit jaar is ‘Cuba Upside Down’
vrijdag 15 april, 2022
Allereerste showcase festival voor wereldmuziek van eigen bodem
woensdag 13 april, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 april, 2022