Haytham Safia
Mehmet Polat
Nizar Rohana
Ud Festival van start Derde editie gaat toch door! vrijdag 30 oktober, 2020

Het Ud Festival, dat wordt georganiseerd door het Amsterdams Andalusisch Orkest in samenwerking met theater De Meervaart, gaat ondanks de coronamaatregelen vooralsnog door! Tussen 28 oktober en 22 november vinden op diverse plekken in het land concerten plaats waarbij de Arabische luit centraal staat.


De moeder aller luiten
De ûd ontleent zijn naam aan het Arabische woord voor hout. Het woord luit is op zijn woord weer een verbastering van al ud, dus de verwantschap blijkt niet alleen uit de typerende vorm van de klankkast. De ûd staat symbool voor de muzikale verbinding tussen het Oosten en het Westen. Sinds de reis van Ziryab (vanuit Bagdad naar Cordoba in de negende eeuw), die het instrument meebracht naar Europa, zien we de ûd in diverse samenstellingen en muzikale kleuren excelleren. De ragfijne improvisaties, de precisie in het spel en de symbiose met verschillende instrumenten maken het instrument geliefd bij een breed publiek.


Opname van de try-out, die plaatsvond in samenwerking met de Cello Biënnale

Makerschap als thema
Het thema van de derde editie is 'makerschap'. Hierin zoomen we in op de uitwisseling tussen ûdspelers (uit binnen- en buitenland), die met gerenommeerde ensembles en orkesten aan de slag gaan. Een aantal voorbeelden: de BvR Flamenco Bigband met Karim Baggili, het Reinier Baas Ensemble met Ahmed El Maai en het Madar Ensemble met Nizar Rohana. Helaas moest een aantal voorstellingen worden verplaatst naar 2021 (najaar), zoals Tribute to Farid Al Atrash met het Amsterdams Andalusisch Orkest, het optreden van het Nederlands Blazers Ensemble met Driss El Maloumi en dat van Cappella Amsterdam met Ahmed El Maai. Onzeker is of de lockdown maatregelen nog scherper worden en nog meer concerten zullen wegvallen. Zie voor de actuele speellijst udfestival.nl

Impressies van eerdere edities:
meer nieuws
Nieuw online muziekkanaal Music Meeting All Ears releast elke zaterdag nieuwe video's en podcasts
zaterdag 12 juni, 2021
Plus de Transglobal World Music Charts Top-40
dinsdag 1 juni, 2021
Op het nieuwe online muziekkanaal Music Meeting All Ears
maandag 31 mei, 2021
Vanavond 18.00u zijn tal van video's en podcasts live gezet
zaterdag 22 mei, 2021
Live stream bevrijdingsconcert vanuit TivoliVredenburg
woensdag 19 mei, 2021
onderdeel van Old Roots New Routes 2021
dinsdag 4 mei, 2021
Plus de Transglobal World Music Charts Top-40
zaterdag 1 mei, 2021
Maite Hontelé over haar ambitie als artistiek leider van Music Meeting
vrijdag 30 april, 2021
Première op zaterdag 22 mei, eerste dag van het pinksterweekend
woensdag 28 april, 2021
Plus de Transglobal World Music Charts Top-40
donderdag 1 april, 2021