Haytham Safia
Mehmet Polat
Nizar Rohana
Ud Festival van start Derde editie gaat toch door! vrijdag 30 oktober, 2020

Het Ud Festival, dat wordt georganiseerd door het Amsterdams Andalusisch Orkest in samenwerking met theater De Meervaart, gaat ondanks de coronamaatregelen vooralsnog door! Tussen 28 oktober en 22 november vinden op diverse plekken in het land concerten plaats waarbij de Arabische luit centraal staat.


De moeder aller luiten
De ûd ontleent zijn naam aan het Arabische woord voor hout. Het woord luit is op zijn woord weer een verbastering van al ud, dus de verwantschap blijkt niet alleen uit de typerende vorm van de klankkast. De ûd staat symbool voor de muzikale verbinding tussen het Oosten en het Westen. Sinds de reis van Ziryab (vanuit Bagdad naar Cordoba in de negende eeuw), die het instrument meebracht naar Europa, zien we de ûd in diverse samenstellingen en muzikale kleuren excelleren. De ragfijne improvisaties, de precisie in het spel en de symbiose met verschillende instrumenten maken het instrument geliefd bij een breed publiek.


Opname van de try-out, die plaatsvond in samenwerking met de Cello Biënnale

Makerschap als thema
Het thema van de derde editie is 'makerschap'. Hierin zoomen we in op de uitwisseling tussen ûdspelers (uit binnen- en buitenland), die met gerenommeerde ensembles en orkesten aan de slag gaan. Een aantal voorbeelden: de BvR Flamenco Bigband met Karim Baggili, het Reinier Baas Ensemble met Ahmed El Maai en het Madar Ensemble met Nizar Rohana. Helaas moest een aantal voorstellingen worden verplaatst naar 2021 (najaar), zoals Tribute to Farid Al Atrash met het Amsterdams Andalusisch Orkest, het optreden van het Nederlands Blazers Ensemble met Driss El Maloumi en dat van Cappella Amsterdam met Ahmed El Maai. Onzeker is of de lockdown maatregelen nog scherper worden en nog meer concerten zullen wegvallen. Zie voor de actuele speellijst udfestival.nl

Impressies van eerdere edities:




meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024