Haytham Safia
Mehmet Polat
Nizar Rohana
Ud Festival van start Derde editie gaat toch door! vrijdag 30 oktober, 2020

Het Ud Festival, dat wordt georganiseerd door het Amsterdams Andalusisch Orkest in samenwerking met theater De Meervaart, gaat ondanks de coronamaatregelen vooralsnog door! Tussen 28 oktober en 22 november vinden op diverse plekken in het land concerten plaats waarbij de Arabische luit centraal staat.


De moeder aller luiten
De ûd ontleent zijn naam aan het Arabische woord voor hout. Het woord luit is op zijn woord weer een verbastering van al ud, dus de verwantschap blijkt niet alleen uit de typerende vorm van de klankkast. De ûd staat symbool voor de muzikale verbinding tussen het Oosten en het Westen. Sinds de reis van Ziryab (vanuit Bagdad naar Cordoba in de negende eeuw), die het instrument meebracht naar Europa, zien we de ûd in diverse samenstellingen en muzikale kleuren excelleren. De ragfijne improvisaties, de precisie in het spel en de symbiose met verschillende instrumenten maken het instrument geliefd bij een breed publiek.


Opname van de try-out, die plaatsvond in samenwerking met de Cello Biënnale

Makerschap als thema
Het thema van de derde editie is 'makerschap'. Hierin zoomen we in op de uitwisseling tussen ûdspelers (uit binnen- en buitenland), die met gerenommeerde ensembles en orkesten aan de slag gaan. Een aantal voorbeelden: de BvR Flamenco Bigband met Karim Baggili, het Reinier Baas Ensemble met Ahmed El Maai en het Madar Ensemble met Nizar Rohana. Helaas moest een aantal voorstellingen worden verplaatst naar 2021 (najaar), zoals Tribute to Farid Al Atrash met het Amsterdams Andalusisch Orkest, het optreden van het Nederlands Blazers Ensemble met Driss El Maloumi en dat van Cappella Amsterdam met Ahmed El Maai. Onzeker is of de lockdown maatregelen nog scherper worden en nog meer concerten zullen wegvallen. Zie voor de actuele speellijst udfestival.nl

Impressies van eerdere edities:
meer nieuws
Concertserie rond Mark Lotz van start
zaterdag 5 december, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 1 december, 2020
Nieuw album ten doop gehouden in Bimhuis
maandag 30 november, 2020
Niki Jacobs overtreft zichzelf met nieuwe voorstelling
dinsdag 24 november, 2020
Virtueel bezoek aan Korea
maandag 2 november, 2020
Plus de Transglobal World Music Charts Top-40
zondag 1 november, 2020
De nachtegaal van Teheran zal nooit meer zingen
vrijdag 9 oktober, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 oktober, 2020
Latin-jazz bassiste overleden
maandag 14 september, 2020
donderdag 3 september, 2020