Tweede Dutch Double Bass Festival op 8 en 9 juni Met onder meer Richard Bona, Renaud Garcia-Fons en Tony Overwater zaterdag 1 juni, 2019

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vindt de tweede editie van het Dutch Double Bass Festival plaats. Op vier locaties in Rotterdam spelen onder meer Richard Bona, Renaud Garcia-Fons en Tony Overwater.

Tickets voor het Dutch Double Bass Festival bestel je hier

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni kun je in Rotterdam terecht voor heel veel moois op het gebied van contrabas: het Dutch Double Bass Festival. Ook voor deze tweede editie heeft de organisatie weer een aantal zeer mooie namen weten te strikken. De bassisten spelen op vier locaties in Rotterdam, met Het Oude Luxor als middelpunt. Andere podia vind je in de Oude Luxor Ateliers, er is het nabijgelegen 1A First Alternative Stage en Villa Thalia.


Foto: Richard Bona is een oude bekende van ons magazine.

Grammy-winnaar Richard Bona speelt zondagmiddag op de laatstgenoemde locatie. De in Kameroen geboren bassist Richard Bona (1967) is wereldwijd bekend, door zijn samenwerking met Harry Belefonte, Pat Metheny en John Legend. Van zijn acht albums onder eigen naam werd ‘Tiki’ genomineerd voor een GRAMMY® Award en dat album behaalde in Nederland de hitlijsten. Bona speelt zowel virtuoos op basgitaar als contrabas, schrijft zijn eigen stukken en zingt.

De Catalaans-Franse Renaud García-Fons wordt wel de ‘Paganini van de contrabas’ genoemd. Hij beschikt over een uitzonderlijke techniek; door middel van strijken en plukken tovert García-Fons fascinerende klanken uit zijn contrabas. Door het toevoegen van een vijfde snaar vergrootte hij bovendien zijn improvisatiemogelijkheden. Verder op het programma Tony Overwater, Jimmy Haslip, Scott Kinsey, Jeroen de Rijk en Yoran Vroom met een Tribute to Jaco Pastorius en Weather Report, terwijl ook Codarts - het conservatorium van Rotterdam - met het eigen Double Bass Ensemble aanwezig is.

Meer? De legendarische François Rabbath is niet alleen wereldberoemd als solomuzikant, maar hij beleidde ooit Franse grootheden als Jacques Brel, Charles Aznavour, Gilbert Becaud en Michel Legrand. François’ zoon Sylvain Rabbath is een gerenommeerd musicus die studeerde aan het National Conservatoire in Paris. De twee spelen voor Dutch Double Bass Festival exclusief en voor het eerst met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Dit Orkest is staat voor het muzikaal erfgoed van Andalusië, van traditionele sefardi ladino tot en met arabo andalus en van moderne flamenco tot en met jazz andalus. Toegewijd aan de Arabo Andalus muziek, de muziek die tussen 9e en 15e eeuw ontstond op het Iberisch schiereiland en verschillende mediterrane landen met elkaar verbindt. Jonge Amsterdamse en Marokkaanse musici vormen sinds 2011 dit orkest dat al te horen was in vele theaters in Nederland en Marokko.

Qantar is een energieke groep Israëlische jazzmusici die naam maakt in New York via hippe clubs als Smalls. Componist en contrabassist Omer Avital leidt de band met zo’n aanstekelijk enthousiasme dat hij door Downbeat al vergeleken werd met zijn legendarische collega Charles Mingus. Omer Avital verwijst in zijn muziek naar zijn half Joodse en half Arabische afkomst. Het resultaat is een grootstedelijke mengelmoes van culturele invloeden, van oosterse melodieën tot bedwelmende Noord-Afrikaanse woestijnblues.

Tony Overwater is een prijswinnende bassist wie door zijn geluid en unieke spel een belangrijke artiest in de Europese muziekwereld is. Hij is een geweldige solo artiest en leider van zijn eigen projecten, maar speelt ook in groepen als het Rembrandt Frerichs trio en het Madar Ensemble. Hij staat bekend om zijn crossovers met Arabische muziek. Overwater startte een muzikale salon met Arabische muziek in Nederland, Salon Joussour, om een brug te slaan tussen musici uit het Midden Oosten en Europa. Tony heeft muziek gemaakt voor vele documentaires, waaronder die voor de Berlin Award winnende documentaire ‘Justice For Sergei’ en ‘Om de Oude Wereldzee’ over politicus Abraham Kuyper. Op Dutch Double Bass Festival speelt hij een soloshow op double bass en violone.

Het programma is natuurlijk nog veel uitgebreider dan wat hierboven is geschetst en biedt een palet van bassisten dwars door alle stijlen heen. 

Wil je meer weten? Ga naar de officiële website voor meer informatie. Hier vind je het tijdschema en bio's van alle spelende cntrabassisten.

Tickets voor het Dutch Double Bass Festival bestel je hier
Dagkaarten zijn via de website verkrijgbaar voor € 39,95, terwijl een passepartout € 67,- kost.

ddbf.nlFoto: Tony Overwater is een van de vele aanwezige Nederlandse bassisten.


meer nieuws
Video van haar performance en interview in de Mixed Media Lounge
woensdag 19 juni, 2019
Liu Fang, Ethenesse Wassie en Apichat Pakwan
zondag 16 juni, 2019
Verslagen vanuit de Mixed Media Lounge en vanaf het festivalterrein
maandag 10 juni, 2019
Meest geliefde gifmengers
dinsdag 4 juni, 2019
8 tot en met 10 juni in Park Brakkenstein, Nijmegen
maandag 3 juni, 2019
Drie dagen festival in Park Brakkenstein, Nijmegen, 8-9-10 juni,
zondag 2 juni, 2019
Syrisch-Nederlandse groep Dyar met verrassende gast
zondag 2 juni, 2019
Met Liu Fang, Etenesh Wassie Trio en Apichat Pakwan
zaterdag 1 juni, 2019
Plus de Transglobal World Music Charts Top-40
zaterdag 1 juni, 2019
Het wonder van gedeelde muzikale poezie
dinsdag 21 mei, 2019