The Nile Project sluit Holland Festival Proms af op 24 juni Slotstuk van een dag met zes programma’s waaronder Sinta Wullur vrijdag 9 juni, 2017

In 2011 ging ‘The Nile Project’ van start, een veelomvattend initiatief dat de volkeren langs de Nijl, de langste rivier ter wereld, bij elkaar wil brengen, onder meer via muziek. ‘Aswan’ was het eerste album, dit jaar verscheen ‘Jinja’ en in juni komt de grote formatie al met haar derde plaat ‘Tana’. Met dat repertoire maken ze op 24 juni deel uit van de Holland Festival Proms, de spectaculaire afsluiting van het festival in Het Concertgebouw te Amsterdam.

 
door Erk Willemsen

 

The Nile Project is de afsluitende act van de Holland Festival Proms (zaterdag 24 juni om 23.30 u.). Van het collectief van 38 muzikanten zullen er twaalf optreden in Het Concertgebouw. Ze zijn afkomstig uit zes landen uit het stroomgebied van de Nijl: Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan, Burundi en Kenia. Het is de eerste keer dat het collectief naar Nederland komt. Hun repertoire verbindt de modale muziektradities uit Egypte en Soedan met polyritmische stijlen uit de omgeving van het Victoriameer en de melodieuze lyriek van het Ethiopische hoogland. Zo verdeeld als de regio rond de Nijl in politiek opzicht is, zo harmonieus en levenslustig klinkt The Nile Project.

De rol van de rivier
Elf landen zijn voor hun watervoorziening aangewezen op de Nijl: Egypte, Soedan, Zuid-Soedan, Ethiopië, Eritrea, Oeganda, Kenia, de Democratische Republiek Congo, Tanzania, Rwanda en Burundi. Met de groeiende schaarste aan water en de verschillen qua cultuur en belangen in de regio is er stof in overvloed voor conflicten. Om begrip te kweken voor de gedeelde afhankelijkheid van de rivier als bron van leven is in 2011 The Nile Project in het leven geroepen, een organisatie die zich richt op kennis en cultuur. Het doel is om van de rivier een kracht te maken die mensen niet uiteendrijft, maar ze samenbrengt.

Lees meer achtergronden op de site van The Nile Project.

Van Egypte tot Kenia
In 2013 is het ensemble opgericht dat eveneens de naam The Nile Project kreeg. De muzikanten laten horen dat muziek, net als de rivier, een bindende kracht kan zijn die grenzen tussen landen en culturen overstijgt. Muzikale tradities uit de verschillende landen komen voorbij, Egyptische zang klinkt harmonisch naast een wiegend en schuifelend lied uit Ethiopië. Een balafon uit Congo schuift aan bij een Eritreese lier en een rietfluit uit Egypte. Een verstilde solo op de Arabische luit mondt uit in een lied waarin een zangeres op hartverscheurende wijze treurt om het feit dat de band met de leven brengende rivier verbroken is.

Een volledig concert in de radiostudio van KFEX in de VS, 2015: 


Het live opgenomen Aswan werd in 2016 op MixedWorldMusic gerecenseerd door Mattie Poels. Hij schreef: ‘De muziek is opzwepend en bezwerend en toont een ongekende vitaliteit die door deze live-opnamen nog eens extra wordt versterkt.’

Lees de hele recensie hier.

Luister hier naar het onlangs verschenen Jinja en het eerste album Aswan


De bezetting van The Nile project tijdens de Proms

Adel Mekha, zang, percussive - Egypte
Ahmed Omar, bass, tambour - Egypte
Ashraf Awad, oed – Soedan
Nader El Shaer, kawala, keytar, farfisa, zang - Egypte
Saleeb Loza, zang - Egypte
Asia Madani, zang, percussie - Soedan
Selamnesh Zemene, zang - Ethiopië
Ibrahim Fanous, krar - Eritrea
Dave Otieno, elektrische gitaar - Kenia
Kasiva Mutua, percussie, zang - Kenia
Steven Sogo, zang, bas, ikembe, umiduri (ov) - Burundi
Micheal Bazibu, entongoli, adungu, endingidi, percussie, zang - Oeganda


The Nile Project

Holland Festival Proms
za 24 juni, 23.30u, Het Concertgebouw, Amsterdam 

Voor tickets, klik hier

 

Sinta Wullur en de Temple of Time
Op dezelfde dag als de Proms in Het Concertgebouw brengt componiste Sinta Wullur haar project Temple of Time. Veertien hangende en zeventig liggende gongs staan in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Het publiek betreedt deze ‘gongtempel’ samen met de muzikanten. Een negenkoppig vocaal ensemble brengt gezangen ten gehore, gebaseerd op eeuwenoude teksten en sacrale klanken uit de vier wereldreligies met als thema: tijd en de beleving daarvan. De gongs maken deel uit van de westers gestemde gamelan die Wullur speciaal liet maken voor haar composities. Opgesteld in vier groepen verdelen ze de ruimte in kwadranten, een voor elk van de religies die Wullur tijdens haar jeugd in Indonesië leerde kennen: christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. In Temple of Time worden ze vertegenwoordigd door vier solisten die de vocale tradities van de vier religies vertolken. Zij zingen en reciteren teksten uit de vier heilige geschriften die het begrip tijd belichten. Wullur en Lakerveld hebben gezocht naar teksten die uitdrukken wat de vier religies gemeenschappelijk hebben. Aan de hand van die teksten doorloopt het werk de volgende stadia: begintijd (de schepping), de tijd van leven, en de eindtijd.


Temple of Time

Holland Festival Proms
za 24 juni, 15.00 u., Het Concertgebouw, Amsterdam  

Voor tickets, klik hier.
 

Overige programmaonderdelen van de Proms dag
Een hele dag lang, van ‘s middags tot diep in de nacht, vindt in Het Concertgebouw dit bruisende minifestival plaats. Het proragmma van de Holland Festival Proms omvat vijf concerten en een installatie: van een concert met virtual reality door onder meer het Radio Filharmonisch Orkest tot het swingende The Nile Project.

Van de broers Lucas en Arthur Jussen, die werk van Karlheinz Stockhausen spelen, tot een opera-installatie van de Indonesische kunstenaar Jompet Kuswidananto. De dag wordt gepresenteerd door cabaretier en televisiepresentator Klaas van der Eerden. In de pauzes zijn er optredens door conservatoriumstudenten en korte inleidingen. Voor slechts tien euro per concert, of minder voor wie een dagkaart koopt, hoor je de nieuwste en avontuurlijkste muziek van over de hele wereld. ’s Nachts is er een afterparty voor iedereen die er geen genoeg van kan krijgen.


Programma Holland Festival Proms

15:00 u. Temple of Time – Sinta Wullur
16:00 u. Dark Play - Jompet Kuswidananto
17:00 u. Sacred Environment – Kate Moore & Ruben van Leer, Radio Filharmonisch Orkest e.a.
19:30 u. Mantra – Lucas en Arthur Jussen
21:30 u. Organ Prom – Tom Jenkinson & James McVinnie
23:30 u. The Nile Project 

Voor tickets, klik hier


meer nieuws
Verslagen vanaf het festivalterrein dit pinksterweekend
zondag 28 mei, 2023
Drie dagen lang intieme concerten, interviews en films op de All Ears Area
zondag 21 mei, 2023
Pinksterweekend, 27, 28 en 29 mei 2023
zaterdag 20 mei, 2023
'Meester van de Melancholie'
vrijdag 19 mei, 2023
Eeuwenoude traditie van drums en dans
dinsdag 16 mei, 2023
Ahl Nana- L’Orchestre National Mauritanien (Radio Martiko, 2023)
vrijdag 12 mei, 2023
Drijvende kracht achter On The Roof onverwacht overleden
maandag 1 mei, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 mei, 2023
Sterke en gevarieerde optredens van latinzangeres en gitariste
maandag 10 april, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 april, 2023