Emel Mathlouthi
Rokia Traoré
Cumbia All Stars
Jupiter & Okwess International
Spok Frevo Orquestra
Amsterdam Roots 2013 - Roots Open Air - Blokkenschema
Amsterdam Roots Indoor en Open Air van 4 t/m 7 juli Met Rokia Traoré, Emel Mathlouthi, Cumbia All Stars en vele anderen maandag 1 juli, 2013

Het wordt de zestiende editie van dit altijd bruisende festival. Amsterdam Roots Indoor staat drie dagen lang in Melkweg, Bimhuis en Muziekgebouw aan ’t IJ, en Roots Open Air sluit het festival af in het Oosterpark op zondag 7 juli. Daar treden onder meer Rokia Traoré, Emel Mathlouthi en Jupiter op. Download het blokkenschema door op het pdf-icoon in de linkerbalk te klikken.


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het programma Amsterdam Roots van dag tot dag ziet er als volgt uit:

ROOTS INDOOR
do 4 juli: Azalai Project met Bombino, Melkweg
do 4 juli: Harold López-Nussa & family, Bimhuis
vr 5 juli:  Kumbia CL, Cumbia All Stars, DJ Vintage Voudou, Melkweg
za 6 juli: Pernambuco Special: Carnaval e Forró de Pernambuco met André Rio, Paulinho Leite, Praça Viva Brasil en Busganga, Muziekgebouw aan 't IJ
za 6 juli, Spok Frevo Orquestra, DJ Jairzinho

ROOTS OPEN AIR

zo 7 juli:  Rokia Traoré, Emel Mathlouthi, Jupiter & Okwess International, Va Fan Fahre, Hot Water, DJ mps PILOT, Geomungo Factory, Mazagan, Mokoomba, Los Aguas Aguas, Studio West presents: Mc De Rus & Shedney, Azalai project, Flow & Co, Next of Kin, Pistoleros de la Paz, Gato Preto, Coély, Kuenta i Tambú, Sambaband Bumba Amsterdam, Selektor Depender ft. MC Diamanta, ASA Amsterdam Street Art, DJ Bas Rabas & Raoul Def Buurman & Sjefke de Kok, Ritmosambasquad, Rude Beats Beatbox Live Looping One Man band, King Ayisoba & Band, Pastora Flamenco, Juliana Braga, Djembé Dramé; in het Oosterpark, Amsterdam

Zie het blokkenschema in de pdf linksonder. Of scroll door naar onderin dit artikel.

Aanraders Roots Open Air, zondag 7 juli
Heel moeilijk om dé aanraders aan te geven, met zo'n goed programma, maar als we dan moéten: 13.30 Geomungo Factory 15.00 Emel Mathtlouthi 17.30 Jupiter 18.30 Mokoomba 19.30 Rokia Traoré, maar eigenlijk moet je proberen onderstaand schema te volgen, dan pik je alles mee, van world dance tot Afrikaanse toppers, van Arabische lounge tot kokende soukous. 
13.30 Geomungo Factory (Club Stage)
14.00 Va Fan Fahre (World Stage)
14.15 Azalai Project (Urban Groove)
15.00 Emel Mathlouthi (Club Stage)
15.45 Hot Water (World Stage) 
16.45 Mazagan (Club Stage)
17.00 Pistoleros de la Paz (Urban Groove)
17.30 Jupiter & Okwess International (World Stage)
18.00 Gato Preto (Urban Groove)
18.30 Mokoomba (Club Stage) 
19.00 Coély (Urban Groove)
19.30 Rokia Traoré (World Stage) 
20.00 Kuenta i Tambu (Urban Groove)
20.15 Los Aguas Aguas (Club Stage) 
21.00 DJ mps PILOT (World Stage) 
 

De zestiende editie van het Amsterdam Roots Festival biedt een staalkaart van actuele niet-westerse muziekvormen, in een combinatie van internationale premières en gerenommeerde namen, naast lokaal, up and coming talent.

Roots Indoor - donderdag 4 t/m zaterdag 6 juli

Een bijzonder onderdeel dit jaar is de Melkweg/Amsterdam Roots festivalproductie Azalai, rondom muziek uit de Afrikaanse Sahel: tien nationale en internationale artiesten duiken een week onder in Amsterdam en werken aan een uniek muziekproject, met onder andere een tweedaagse masterclass en een concert van zanger en gitarist Bombino uit Niger.
In de Melkweg is er verder chicha en cumbia uit het Peru van de jaren zeventig te beluisteren, gespeeld door de Cumbia All Stars.

In het Bimhuis zal jazzpianist Harold López-Nussa een eigentijdse visie op de rijke Cubaanse muziek tot leven brengen.

In samenwerking met het Viva Brasil Festival presenteert Amsterdam Roots dit jaar voor het eerst een staalkaart aan muzieksoorten uit de Braziliaanse deelstaat Pernambuco. Zo komt forró, de populaire Braziliaanse dans die ook in Nederland steeds meer liefhebbers kent, aan bod in de grote zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ, met een spetterend concert van de forró-ster Paulinho Leite.

Dezelfde avond in het Bimhuis de Braziliaanse bigband Spok Frevo, die wereldwijd jazzliefhebbers sprakeloos achterlaat met hun ongekend scherpe samenspel en originele vermenging van Braziliaanse folklore met internationaal jazzidioom.

Roots Open Air - zondag 7 juli

Op zes verschillende podia presenteert Roots Open Air dit jaar actuele muziek uit onder andere Mali, Congo, Tunesië, Zimbabwe, Mexico, Zuid-Korea, België en Nederland. Afrika blijft een sterke focus van Amsterdam Roots, en met de Malinese zangeres en songwriter Rokia Traoré en de Congolese zanger-gitarist Jupiter Bokondji heeft Roots dit jaar sterke namen uit de twee meest vermaarde muzikale grootmachten.

Opvallende primeurs zijn de concerten van zangeres Emel Mathlouthi, stem van de Arabische lente in Tunesië, en Groupe Mazagan, Marokkaanse electro chaabi-rock van internationale klasse.

Voor de fijnproevers is er unieke muziek uit Zuid-Korea: Geomungo Factory, een gezelschap dat aloude traditionele muziek brengt met de intensiteit van hedendaags klassiek en de betere avantgarde rock.

Urban Groove Stage
heeft dit jaar een sterke en vernieuwde programmering, gefocust op de meest spannende ontwikkelingen in de hedendaagse niet-westerse populaire muziek. Hier treden onder andere op de Antwerps/Congolese rapster Coély, die met haar unieke flow en geëngageerde teksten al een megahit scoorde, Gato Preto, felle rap uit Mozambique met een intense beatmaster uit Ghana, en Kuenta i Tambú (KiT) uit Curaçao, een opzwepende 'tropical bass'-formatie rondom de charismatische percussionist Roël Calister. Amsterdam wordt goed vertegenwoordigd door de doortastende funky soulmachine Next of Kin.

Bass Stage
is het podium van vooral jonge talenten die staan te trappelen om door te breken. Hier klinken onder meer de nieuwste versies van dubstep, dancehall, samba en reggae.

Naar goede Roots-traditie zijn er in het Oosterpark ook weer dansworkshops voor kinderen en volwassenen, De inmiddels beroemde Roots Bazaar heeft ook dit jaar weer een prachtig exotisch aanbod met vele gerechten en producten van veraf en dichtbij. Het Oosterpark zal weer voor even de veelkleurige achtertuin van Amsterdam zijn!

www.amsterdamroots.nl 

Zie het volledige tijdschema hieronder. 

BASSCULTURE 13:00-21:00

 

GEOMUNGO FACTORY 13:30-14:30
 
VA FAN FAHRE 14:00-15:15
AZALAI PROJECT 14:15-14:45
EMEL MATHLOUTHI 15:00-16:15
 
HOT WATER 15:45-17:00
NEXT OF KIN 16:00-16:45
 
GROUPE MAZAGAN 16:45-18:00
 
GATO PRETO 18:00-18:45
MOKOOMBA 18:30-19:45
COÉLY 19:00-19:45
 
ROKIA TRAORÉ 19:30-21:00
KUENTA I TAMBÚ 20:00-20:45
LOS AGUAS AGUAS 20:15-21:30
 

 


meer nieuws
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024