Majid Bekkas
Fra Fra Sound
Vincent Henar
Majid Bekkas
Fra Fra Sound
Fra Fra Sound tourt met het Majid Bekkas Trio Wild Coast to Sahara: Uitwaaieren van Ghana naar Marokko en Suriname zaterdag 13 augustus, 2011

Op het eerste gezicht lijkt het vergezocht. Wie combineert nu Afro-Caribische muziek met woestijnblues? Maar, zoals de Surinaams-Nederlandse jazzband Fra Fra Sound en de Marokkaanse zanger Majid Bekkas laten horen, er bestaan sterke overeenkomsten in hun muziek. In september op tournee door Nederland!


De overeenkomsten in de muziek van Fra Fra Sound en Majid Bekkas gaan terug tot het koninkrijk Ghana van de 12de eeuw (grofweg hedendaags Zuid-Mauretanië/Mali). De muziek van de Ghanawi’s (mensen van Ghana) reisde door de Sahara naar Marokko en werd daar ‘gnawa’. Via Europese slavenschepen werd de muziek meegenomen van West-Afrika naar de Surinaamse kust, de zogenaamde wild coast.

In een serie van drie concerten onder de titel Wild Coast to Sahara gaan Fra Fra Sound en het Majid Bekkas Trio terug naar de bron en laten ze horen hoe Afro-Caribisch en desertblues organisch samengaan.

Fra Fra Sound en het Majid Bekkas Trio werkten voor het eerst samen in Marokko. Van december 2005 tot juli 2006 gaven ze gezamenlijk concerten in Marrakech en Rabat, en op het Rawafid Festival (met rond de vijftienduizend bezoekers) in Casablanca. In 2010 werden de groepen herenigd op het 30-jarige jubileum van Fra Fra Sound in het Bimhuis te Amsterdam. Tijdens de nieuwe tournee door Nederland worden niet alleen concerten gegeven, maar ook workshops gericht op jongeren en amateurmusici van zowel Surinaamse als Marokkaanse afkomst.

Bekijk hier een playlist van livevideo's van zowel Fra Fra Sound als Majid Bekkas op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.

Majid Bekkas Trio
Zanger Majid Bekkas is een beroemdheid in zijn thuisland Marokko en een rasimprovisator. Hij begeleidt zichzelf op gitaar en verwante traditionele snaarinstrumenten als ud, guembri en molo. Bekkas is een virtuoze vertolker van de gnawa, een uit de 16de eeuw stammende muziekstijl die beoefend wordt in Marokko en de Westelijke Sahara. Gnawa heeft sterke overeenkomsten met muziek uit Ghana, Mali en Senegal, en met Afro-Amerikaanse blues, jazz en funk.
Vooral de muziek uit Mali is een ijkpunt voor Bekkas, die zichzelf een Afro-Marokkaanse musicus noemt. Door zijn sterke band met de Europese jazz- en improvisatiewereld werkte hij samen met bekende solisten als Archie Shepp, Louis Sclavis, Flavio Boltro en Klaus Doldinger. Hij oogstte veel succes met zijn samenwerking met pianist Joachim Kühn en gaf optredens op de bekendste jazz- en wereldmuziekfestivals. In zijn trio speelt hij met fluitist Hassan Souissi en percussionist Adelfettah Houssaini.

Fra Fra Sound
De Nederlands-Surinaamse jazzgroep Fra Fra Sound heeft in de afgelopen dertig jaar over de hele wereld opgetreden. De band begon in de Bijlmer als platform voor jonge musici en mengde Afro-Caribische stijlen als kaseko en kawina met Afrikaanse ritmes en jazz. Onder leiding van oprichter en bassist Vincent Henar ontwikkelde Fra Fra Sound zich tot een hecht ensemble van zeven improvisatiemusici.
Steeds meer aan Afrikaanse muziek verwante stijlen werden verkend, van jazz, soul en gospel tot Malinese en Marokkaanse muziek. Fra Fra Sound werkte samen met artiesten als Lester Bowie, David Murray, Toumani Diabaté, Basekou Kouyaté en Courtney Pine. Educatie staat nog steeds hoog in het vaandel bij Fra Fra Sound; de band heeft een aantal jeugdorkesten onder zijn hoede.

tournee Wild Coast to Sahara
16 september: Prospero, Den Haag
17 september: LantarenVenster, Rotterdam
25 september: 15.00 uur, Tropentheater, Amsterdam

Klik hier voor de site van Fra Fra Sound.
 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 augustus, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 juli, 2020
Dankzij aanpassingen eindelijk weer live muziek
maandag 29 juni, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 2 juni, 2020
Van Fela Kuti tot The Good, The Bad & The Queen
vrijdag 1 mei, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 mei, 2020
Stan Rijven herdenkt Bas Springer in twee uur durende uitzending
zaterdag 25 april, 2020
vrijdag 24 april, 2020
Het muzikale liefdewerk van Michael Baird
donderdag 16 april, 2020
Haar gevangenschap gaat over veel meer dan voogdijschap
zaterdag 4 april, 2020