Gaby Moreno presenteert nieuwe album met tournee Guatemalteekse singer-songwriter maakt live diepe indruk dinsdag 8 mei, 2012

'Weer een meisje met een gitaar? Ja, maar wacht...', schreef Armand Serpenti naar aanleiding van Gaby Moreno's show in Amsterdam, '...tot haar soulstrotje als een rokerige hese adem over je heen valt en je meegezogen wordt in gitaarrijke songs, sterk gecomponeerd, vol haken en hoeken. Drums, gitaren en basgitaar verklanken een afgeronde, overtuigende sound over een evenwichtig opgebouwde stijlenmix van melodieuze rock met rafelige, verhalende liedjes. Verrassend!' Gaby Moreno deed vorig jaar Nederland aan in een serie World Sessions. Ze is in mei terug voor een korte tournee waarin ze haar nieuwe album Illustrated Songs presenteert.

Bekijk de videoclip Y Tu Sombra van haar nieuwe album Illustrated Songs.

‘Van mijn moeder kreeg ik een goedkope gitaar met nylon snaren toen ik veertien was. Ik weet niet hoe, maar op de een of andere manier begon ik er Jimi Hendrix-liedjes mee te ontcijferen.’ Gaby Moreno vertelt het alsof ze het heeft over de plantjes water geven. Maar voor de in Guatemala geboren singer-songwriter is het dat ook: al ver voor ze Engels sprak, zong en speelde ze al liedjes van BB King, Robert Johnson, Nina Simone en, natuurlijk, Jimi Hendrix. Ze raakte zo in de ban van de Amerikaanse soul en blues dat ze besloot zich in 2001 in Los Angeles te vestigen.

Awards en nominaties
Sindsdien had Moreno nog maar één doel: continu en volledig ondergedompeld te zijn in de muziek en een succesvolle liedjesschrijver te worden met totale artistieke en creatieve controle over haar werk. Haar prachtige soulvolle stem en haar grote talent om liedjes te schrijven (Spaans- en Engelstalige country, indie-rock, funky blues en latin), evenals haar ‘lazy sound’ herinneren ons aan Bessy Smith en Norah Jones, met een vleugje Beatles. Maar er gaan ook stemmen op voor vergelijkingen met Joss Stone en de Franse singer-songwriter Camille Dalmais.

Dat gewenste succes kwam dan ook een paar jaar later: ze won de John Lennon Songwriting Contest in 2006, tourde met Tracy Chapman en stond twee jaar achter elkaar in het voorprogramma van Ani di Franco. Er was de samenwerking met Van Dyke Parks, waarmee ze een album opnam. Dat leverde haar afgelopen jaar de Los Angeles Women in Music Comet Award op en verschillende nominaties zoals recentelijk de Favorite American Latino Indie Artist.

Organisch en laid-back
Moreno’s liedjes, waaronder het funky nummer Greenhorn Man, zijn gebruikt in populaire Amerikaanse televisieseries zoals Lincoln Heights en Ghost Whisperer van de zender ABC, en Mtv’s The Hills. Ook is ze medeschrijver van het themanummer voor Parks and Recreation, een hitserie van NBC. Deze song werd genomineerd voor een Emmy Award. Haar song Escondidos werd uitgeroepen tot Maxell Song of the Year.

Nic Harcourt van de Amerikaanse radiozender KCRW, de man die bands en artiesten als Coldplay, Dido en Norah Jones bekendheid gaf aan het begin van hun carrières, presenteerde Gaby Moreno in 2008 in een podcast, en bestempelde een van haar nummers tot ‘top tune’. Hij was aangenaam verrast door haar organische en laid-back geluid.

Haar eerste, onafhankelijk uitgebrachte soloalbum, ironisch getiteld Still the Unknown, werd geproduceerd door Jay Bellrose. Moreno nam in 2009 de soundtrack op van de Oscarwinnende documentaire The Cove, waarin Moreno het nummer Smile van Charlie Chaplin zingt, ooit beroemd gemaakt door Nat King Cole.

Onlangs kwam haar nieuwe album Illustrated Songs uit. No Regrets is een een bossa gezongen in het Spaans en het Engels, gedreven door de akoestische bas van David Piltch en Gaby's stem, In Fin combineert ze een jaren '50 wals met een Hawaiiaanse lapsteel- en mariachi gitaren, Y Tu Sombra is een ballad geaccentueerd door Aymanns’ subtiele percussie accenten, en Daydream By Design is een rokerige cabaret-song.

Voor meer over Gaby Moreno zelf, klik hier.

Speeldata 2012
16 mei: Korzo, Den Haag
17 mei: Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort
25 mei: Bird, Rotterdam
26 mei: North Sea Jazzz Club, Amsterdam

Speeldata 2011
10 februari: Patronaat, Haarlem, 22.30 uur (aftershow Roots of Heaven)
11 februari: De Doelen, Rotterdam, 20.15 uur
12 februari: Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht, 20.00 uur
15 februari: De Oosterpoort, Groningen, 20.15 uur

Beluister hier het album Still the Unknown op Spotify.

Klik hier en hier voor YouTube-filmpjes van Gaby Moreno.

 


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024