Albumcover Fool's Gold
Fool’s Gold in de Benelux Afrikaanse muziek van Amerikaanse band dinsdag 9 november, 2010

Het mag dan zo zijn dat Afrikaanse popmuziek heel laat doordrong in de VS, nu komt de ene goede band na de andere met meer of minder Afrikaanse invloeden bovendrijven. Fool’s Gold onderscheidt zich door catchy composities en een genereuze groove. Vanaf 14 november touren ze in de Benelux: Den Haag, Amsterdam, Brugge, Brussel.


De Occidental Brothers Dance Band International uit Chicago speelde afgelopen mei op Music Meeting, Vampire Weekend uit New York maakte furore met hun album Contra. Fool’s Gold uit Los Angeles zet de kroon op de Afrikaanse ‘blanke’ muziek met hun gelijknamige debuutalbum dat een jaar geleden uitkwam.

Het zijn de klassieke popgitaarrifs uit Congo, Mali, Ethiopië en Zimbabwe die de muziek van alle drie de bands larderen. Bij Fool’s Gold klinkt het het lichtst, het vindingrijkst. Luister maar naar het album op de site van Botanique, waar de band op 17 november speelt (scroll op die pagina even naar onderen en je kunt de hele cd beluisteren).

De veelkoppige, getalenteerde band uit Los Angeles klinkt zo exotisch vanwege de Hebreeuwse zang van Luke Top, het Afrikaanse gitaarspel van gitarist Lewis Pesacov en de bonte verzameling bandleden die zij om zich heen hebben verzameld. Fool’s Gold speelde afgelopen jaar al de sterren van de hemel op Motel Mozaïque, London Calling en Lowlands.

Het album Fool’s Gold staat vol juweeltjes. De single Surpise Hotel is een uptempo Congolese rumbagroove, een alternatieve zomerpophit. Op Ha Dvash komen bluesy Toeareggitaarlijnen voorbij. Night Dancing kenmerkt zich door Ethiopische blazerspartijen, evenals Nadine, waar ook de vocalen die richting in slaan. De groove is op elke track hypnotiserend.

Op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.com hebben we een mooie verzameling videoclips en liveregistraties, en een uitgebreid video-interview geplaatst, die je onafgebroken kan afspelen.

Fool’s Gold speeldata
14 november: Paard van Troje, Den Haag
15 november: Cactus Muziekcentrum, Brugge
16 november: Melkweg, Amsterdam
17 november: Botanique, Brussel


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024