Terry Riley
Talvin Singh
George Brooks
Terry Riley en George Brooks
Terry Riley
Pandit Pran Nath
Terry Riley laat raga’s, jazz en minimal samenvloeien Riley viert zijn 75ste verjaardag met Talvin Singh en George Brooks donderdag 7 oktober, 2010

Terry Riley legde in de jaren zestig de grondslag voor de minimal music die met Steve Reich en Philip Glass populair werd gemaakt. Hij is onlangs 75 jaar geworden en komt dat vrijdag 22 oktober in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven vieren met een verjaardagsconcert waarin hij traditionele Indiase raga’s, jazz en minimal music laat samenvloeien. Met tablaspeler Talvin Singh en saxofonist George Brooks. Voorafgaand aan het concert, om 19.00 uur, wordt Talvin Singh geïnterviewd door René van Peer van MixedWorldMusic.com.


Dit concert met Terry Riley is het eerste in een concertreeks van vier, getiteld Mixed World Music Series. Vanuit deze site verzorgen we elk concert een Mixed Media Lounge: voorafgaand aan het concert kan het publiek een live-interview met de musici bijwonen. De serie bestaat verder uit concerten met Kardes Türküler (15 december), Staff  Benda Bilili (27 april) en Oscar d’Leon (27 mei).

Terry Riley 75 jaar
Terry Riley is de godfather van de minimal music. Al in 1964 zag zijn compositie In C het levenslicht. In Mixed Magazine editie 8, voorjaar 2009, schreef Peter van Amstel over In C in zijn artikel De exotische roots van minimal music: “(Het is) muziek met toevalselementen, zonder vaste lengte, voor een groep van willekeurige grootte (‘Vijfendertig zou mooi zijn, maar kleiner of groter kan ook.’), voortgekomen uit dezelfde afkeer van de elitaire nieuwe muziekscene. Riley’s In C staat te boek als de eerste minimalistische compositie. Het werk bestaat uit talloze, willekeurige herhalingen van 53 uitgeschreven melodieën.”
Riley verdiepte zich na de experimentele beginjaren in Indiase muziek, toog regelmatig naar India, en ging in de leer bij de Indiase ragagrootmeester Pandit Pran Nath (1918-1996). Het concert op 22 oktober wordt opgedragen aan deze zanger. Terry Riley, Talvin Singh en George Brooks zullen traditionele raga’s uitvoeren, gearrangeerd voor piano, stem, sax en tabla, met de nadruk op Pran Nath’s favoriete raga’s uit de Kirana-traditie, zoals Darbari, Bageshri, Malkauns, Yemen en Bhimpolasi.

Tala en tabla
Peter van Amstel licht toe in zijn artikel in Mixed Magazine: ‘In Indiase kunstmuziek wordt de tijd gestructureerd door de tala, een ritmische cyclus van bijvoorbeeld zestien tellen in regelmatige (3+3, 4+4) of onregelmatige (3+2+2, 3+4+3+4, 5+2+3+4) combinaties. De meest gebruikte tala’s hebben een lengte van zes of meer tellen (ook vijf, zeven, elf), maar als regel niet meer dan zestien. Een korte, snel gespeelde tala duurt een paar seconden; een lange, langzaam gespeelde meerdere minuten. Vroeger begon een concert van Indiase kunstmuziek met een lang, niet-ritmisch, door een solist gespeeld of gezongen deel. Pas daarna zette de tablaspeler (drummer) in. Tegenwoordig komt de drummer vaak vrijwel meteen aan bod. Hij houdt zich van begin tot eind aan de structuur van de tala, die steeds wordt herhaald. Gaandeweg het stuk neemt een tablaspeler steeds meer ruimte voor variaties en omspelingen; de structuur blijft hetzelfde, maar hij speelt met de invulling ervan.’

Talvin Singh
De keus om met tablaspeler Talvin Singh dit concert te doen, is tegelijk verrassend en vanzelfsprekend. Singh geldt als een van de grondleggers van de ethno-elektronische muziek en zijn album OK geldt wereldwijd als een klassieker in het genre; een meesterwerk waarin de meest uiteenlopende genres en stijlen samenkomen. Singh is een grensverlegger pur sang, werkte eerder samen met artiesten als Nusrat Fateh Ali Khan, Ryuichi Sakamoto, Björk, Madonna, Jay Z, en nu met zijn grote held Terry Riley.

George Brooks
George Brooks heeft zich net als Riley verdiept in Indiase muziek en deed al meerdere projcten met hem, waaronder Salome Dances for Peace, samen met het Kronos Quartet, wat ook tijdens het concert op 22 oktober uitgevoerd zal worden, naast Ebony Horns. Brooks werkte met muzikanten als Etta James, The Brooklyn Philharmonic, Kronos Quartet, Anthony Braxton, en Zakir Hussain. In zijn composities combineert hij elegante melodieën met rijke harmonieën en moderne jazz met de ritmes van Noord/India.

Terry Riley, Talvin Singh & George Brooks
Concert uit de Series Cross-linx Continues en Mixed World Music
Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, Airport Zaal
vrijdag 22 oktober 2010, 20.15 uur
€ 25,00, plus € 2,00 voor pauzedrankje
Tickets online te bestellen via www.muziekgebouweindhoven.nl

Bekijk video’s van Terry Riley, Talvin Singh en George Brooks
op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.com.

Luister naar de muziek van Terry Riley, Talvin Singh en George Brooks in de Spotify-playlist van MixedWorldMusic.com.

Volgende concerten in de Mixed World Music Series:
15 december 2010 - Kardes Türküler
27 april 2011 - Staff Benda Bilili
27 mei 2011 - Oscar d’Leon

Tickets voor de hele serie Mixed World Music
4 concerten: € 95,50 (serievoordeel: € 16)
online te bestellen via www.muziekgebouweindhoven.nl
 


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024