Marius Preda en ensemble
fotografie Ton Maas
Marius Preda de sensatie van het Gipsy Festival Omringd door zijn 'Unknown Allstars' vrijdag 4 juni, 2010

Natuurlijk werd het 14de International Gipsy Festival in Tilburg afgesloten met topkwaliteit uit de Balkan, in dit geval Mahala Raï Banda uit Boekarest, dat quasi achteloos een staaltje muzikaal precisiebombardement ten beste gaf op het hoofdpodium in de Interpolistuin. Maar de echte sensatie van twee dagen Gipsy Festival werd enkele uren eerder neergezet door Marius Preda, die speciaal voor de gelegenheid een tienkoppig ensemble had samengesteld en daarvoor nieuwe composities en arrangementen schreef.

door Ton Maas

Marius Preda kwam jaren geleden naar Nederland om vibrafoon te studeren en ontpopte zich vervolgens als multitalent op cimbalom, viool en accordeon. Die passeerden zondagmiddag ook allemaal de revue. Achteloos zong hij bovendien nog even een gloedvol duet met de uit Roemenië ingevlogen zanger annex gangmaker Florin Mocanas.

Er was slechts tweemaal vooraf gerepeteerd, maar dat leidde niet tot de spreekwoordelijke rookwolken en notenbrij die een dag eerder tijdens een gelegenheidsproject van de gitaristen Popi Basily en Eric Vaarzon Morel met pianist Peter Beets een pijnlijk gemis aan visie en samenhang moesten verhullen. Aanstekelijke grooves, meestal ingeleid door Preda op cimbalom, kregen stap voor stap een steeds gelaagdere structuur, waarna strakke unisono riffs en vlammende soli van onder anderen Akos Laki op saxofoon, Raya Hadziehva op trompet en Cezar Cazanoi op fluit, kaval en duduk de zaak steeds verder op scherp zetten.

Precies op het juiste moment in de spanningsboog werd een ingtetogen en aangrijpende vertolking van het officieuze Romavolkslied Djelem Djelem (zwarte ogen) ingezet. Slechts begeleid door Cazanoi op kaval liet zanger Mocanas zijn emoties de vrije loop en wist ook vóór het podium menig traantje te laten vloeien. Vervolgens namen de overige muzikanten een voor een hun instrument weer ter hand, om de weemoed nog eenmaal te doen omslaan in een laaiend muzikaal vreugdevuur.

Festivaldirecteur Albert Siebelink meldde achteraf dat een cd van het project in de maak is. Nieuws daarover t.z.t. op www.gipsyfestival.nl

De concerten van beide dagen zijn opgenomen door Radio 6 en worden uitgezonden op donderdag 10 juni in VproJazzLive (de eerste dag van het festival, onder de titel Djangology! van 22.00-24.00 uur) en zaterdag 12 juni in Mattie’s Muze van 20.00-22.00 uur.  
 


meer nieuws
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023
Er gloort licht op het dak!
dinsdag 22 augustus, 2023
In Zeist doen ze het gewoon!
woensdag 16 augustus, 2023
Gitarist Will Bernard over Sky en Anahita
woensdag 16 augustus, 2023
Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw
zaterdag 12 augustus, 2023
donderdag 10 augustus, 2023