Marius Preda en ensemble
fotografie Ton Maas
Marius Preda de sensatie van het Gipsy Festival Omringd door zijn 'Unknown Allstars' vrijdag 4 juni, 2010

Natuurlijk werd het 14de International Gipsy Festival in Tilburg afgesloten met topkwaliteit uit de Balkan, in dit geval Mahala Raï Banda uit Boekarest, dat quasi achteloos een staaltje muzikaal precisiebombardement ten beste gaf op het hoofdpodium in de Interpolistuin. Maar de echte sensatie van twee dagen Gipsy Festival werd enkele uren eerder neergezet door Marius Preda, die speciaal voor de gelegenheid een tienkoppig ensemble had samengesteld en daarvoor nieuwe composities en arrangementen schreef.

door Ton Maas

Marius Preda kwam jaren geleden naar Nederland om vibrafoon te studeren en ontpopte zich vervolgens als multitalent op cimbalom, viool en accordeon. Die passeerden zondagmiddag ook allemaal de revue. Achteloos zong hij bovendien nog even een gloedvol duet met de uit Roemenië ingevlogen zanger annex gangmaker Florin Mocanas.

Er was slechts tweemaal vooraf gerepeteerd, maar dat leidde niet tot de spreekwoordelijke rookwolken en notenbrij die een dag eerder tijdens een gelegenheidsproject van de gitaristen Popi Basily en Eric Vaarzon Morel met pianist Peter Beets een pijnlijk gemis aan visie en samenhang moesten verhullen. Aanstekelijke grooves, meestal ingeleid door Preda op cimbalom, kregen stap voor stap een steeds gelaagdere structuur, waarna strakke unisono riffs en vlammende soli van onder anderen Akos Laki op saxofoon, Raya Hadziehva op trompet en Cezar Cazanoi op fluit, kaval en duduk de zaak steeds verder op scherp zetten.

Precies op het juiste moment in de spanningsboog werd een ingtetogen en aangrijpende vertolking van het officieuze Romavolkslied Djelem Djelem (zwarte ogen) ingezet. Slechts begeleid door Cazanoi op kaval liet zanger Mocanas zijn emoties de vrije loop en wist ook vóór het podium menig traantje te laten vloeien. Vervolgens namen de overige muzikanten een voor een hun instrument weer ter hand, om de weemoed nog eenmaal te doen omslaan in een laaiend muzikaal vreugdevuur.

Festivaldirecteur Albert Siebelink meldde achteraf dat een cd van het project in de maak is. Nieuws daarover t.z.t. op www.gipsyfestival.nl

De concerten van beide dagen zijn opgenomen door Radio 6 en worden uitgezonden op donderdag 10 juni in VproJazzLive (de eerste dag van het festival, onder de titel Djangology! van 22.00-24.00 uur) en zaterdag 12 juni in Mattie’s Muze van 20.00-22.00 uur.  
 


meer nieuws
Altin Gün en het Tombaz Ensemble op tournee
donderdag 23 maart, 2023
Savina Yannatou en Lamia Beioui met Primavera en Salonico in het Bimhuis
maandag 20 maart, 2023
Ethiopische muziek beleeft comeback
maandag 13 maart, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 maart, 2023
Pinksterweekend 27-28-29 mei in Park Brakkenstein, Nijmegen
vrijdag 24 februari, 2023
Interview met de Griekse chanteuse voorafgaand aan haar tour van 15-19 maart 2023
donderdag 23 februari, 2023
Onderdeel van de serie World: traditie en vernieuwing gaan hand in hand
dinsdag 14 februari, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 februari, 2023
Negende Flamenco Biënnale rinkelend van start
zondag 22 januari, 2023
vrijdag 20 januari, 2023