Manou Gallo
Lucas van Merwijk
Marc Bischoff
Juan 'Bulu' Viloria
Ed Verhoeff
Manou Gallo

Van Merwijks Music Machine met Manou Gallo Tour met Ivoriaanse bassiste-zangeres zondag 29 januari, 2012

Vorig jaar was de tournee van 'Van Merwijks Music Machine featuring Manou Gallo’ een groot succes. In de maand februari tourt het gezelschap opnieuw uitgebreid. Manou Gallo werd bekend als bassiste van Zap Mama en heeft inmiddels een indrukwekkende carrière met haar eigen band opgebouwd.

Het wordt alweer het zesde seizoen van de Music Machine. Gasten uit eerdere edities waren onder anderen Konkie Halmeyer, Theodosii Spassov en Roberto Vizcaino. De laatste editie voor Manou Gallo (2009) stond in het teken van Latin Soul & Boogaloo. De serie met Manou Gallo is West-Afrikaans georiënteerd zijn.

Manou Gallo
De roots van Manou Gallo liggen in Ivoorkust en in het bijzonder in die van het Djiboi-volk. Music Machine-percussionist Aly N’Diaye Rose (Senegal) speelt ook vanuit de West-Afrikaanse traditie. Hun muziek zal zich mengen met de jazz- en latinexpertises van de andere Music Machine-bandleden Marc Bischoff (toetsen), Ed Verhoeff (gitaar) en Lucas van Merwijk (drums).

Manou N’Guessan Gallo, zoals haar volledige naam luidt, is al van jongs af aan aan het musiceren. Ze verraste door als meisje percussie te spelen, iets wat niet bepaald in de tradities van de Djiboi paste. Een van de bekendste muzikanten uit Ivoorkust, Marcelin Yacé, nam haar op sleeptouw, en onder zijn leiding bouwde ze nog voor haar twintigste een professionale carrière op. Toen de manager van Zap Mama haar hoorde bassen in Ivoorkust, werd ze uitgenodigd auditie te komen doen in Brussel. Sinsdsdien is ze daar gebleven. Zes jaar Zap Mama, waarin ze bas en percussie speelde en zong, en diverse projecten later, besloot ze een solocarrière te starten.

Manou Gallo komt vier jaar na haar succesvolle vorige cd met een mooi nieuw project. Live speelt ze met een bijna volledig uit vrouwen bestaande band met bas, gitaar, cello en percussie. Op cd presenteert ze in maart 2010 haar nieuwe album Lowlin, met dezelfde musici plus een groot aantal gastmuzikanten/vocalisten, zoals Marie Daulne alias Zap Mama, Khadja Nin en Sabine Kabongo.

Lucas van Merwijk
Initiatiefnemer, en bandleider en slagwerker Lucas van Merwijk staat al jarenlang aan de top van de latinscene in Nederland. Als drummer bij Nueva Manteca legde hij daar de basis voor, om dat uit te bouwen als timbalero en bandleider van zijn eigen Cubop City Big Band. Zijn projecten Drumix! en Drums United gaan veel breder dan latinmuziek alleen. Zo ook de Music Machine, die na een Balkan-uitstapje met Theodosii Spassov nu West-Afrika zal gaan verkennen.

Marc Bischoff
Zowel in de Cubop City Big Band als met Music Machine speelde Marc Bischoff veelvuldig samen met Lucas van Merwijk. Hij is als pianist ook vaste waarde in de band van Izaline Calister. Onlangs bracht hij een eigen album uit, Later Is Too Late.

Ed Verhoeff
Met zijn persoonlijke, expressieve sound is Ed Verhoeff een van de belangrijkste jazzgitaristen van dit moment. Hij speelt net als Marc Bischoff in de band van Izaline Calister en presenteerde onlangs zijn eigen album Slow Food.

Juan ‘Bulu’ Viloria
De Venezolaanse percussionist verhuisde eind jaren tachtig naar Aruba, verbleef daar acht jaar en vertok vervolgens naar New York waar hij diep de latin scene indook. Na zijn komst naar Nederland heeft hij een grote reputatie opgebouwd als percussionist én geluidstechnicus.

Van Merwijks Music Machine featuring Manou Gallo zal voor een groot deel repertoire spelen dat door Manou Gallo is geschreven, alsmede stukken die door de diverse bandleden zijn ingebracht.

Tourdata 2012 Van Merwijks Music Machine featuring Manou Gallo
2 februari 2012: Jazz in Nijmegen, Nijmegen
4 februari 2012: De Meervaart, Amsterdam
5 februari 2012: De Omval, Diemen
8 februari 2012: De Kloostertuin, Woerden
9 februari 2012: De Griffioen, Amsterdam
10 februari 2012: Paradox, Tilburg
11 februari 2012: Jazzconcert USVA INTheater - Groningen
17 februari 2012: Jazz International, De Doelen
18 februari 2012: De X, Leiden
24 februari 2012: Mozaiek, Amsterdam


Het tourschema 2011 Van Merwijks Music Machine featuring Manou Gallo:
maart: 5, De Tor, Enschede; 6, Beauforthuis, Austerlitz; 7, Borra, Amersfoort; 10, WMDC, Rotterdam; 11, Bimhuis, Amsterdam; 12, Musiater, Zevenaar; 13, Agora Theater, Druten; 14, De Regentes, Den Haag; 18, Muziekkwartier, Enschede; 19, Prospero, Den Haag; 20, Cascade, Hendrik-Ido Ambacht
april: 24, Rasa, Utrecht
juni: 13, The Hague African Festival, Zuiderpark, Den Haag

MixedWorldMusic.com interviewde Manou Gallo over haar nieuwe cd Lowlin. Lees hier het interview.

Klik hier voor meer informatie. 
 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024