Mahala Rai Banda in Rasa, 30 januari
Een week boordevol ‘mixed’ world music Music World Series, Global Live Café, Turkey Now! en veel meer woensdag 27 januari, 2010

Het wordt een week boordevol ‘mixed’ world music in de Benelux. Een nieuwe Music World Series gaat van start met Funchi con Batjaw, er is het eerste Global Live Café in Gemert, en het twee maanden durende festival Turkey Now! opent in Rotterdam. Dit alles naast een enorme hoeveelheid concerten in deze laatste januariweek, zoals Mahala Rai Banda, Souad Massi en Angelique Kidjo.


Allereerst hier een selectie van diverse opvallende concerten onder de loep.

Mahala Rai Banda in Rasa, Utrecht, zaterdag 30 januari
Twee uurtjes spelen voor een zaal is voor de Mahala Rai Banda een peulenschil. Het echte werk, dat zijn de bruiloften waar drie etmalen achtereen wordt gefeest. In de buitenwijken (mahala’s) van Boekarest lopen deze muzikanten dan ook geregeld een enorme slaapschuld op. Het enige wat hen overeind houdt is hun eigen hyperenergieke muziek van schetterend kopergeweld, pompende bassen en rauwe vioolkreten. De wonderlijke combinatie van ongeremdheid en discipline dankt Mahala Rai Banda aan zijn samenstelling: de groep werd opgericht door violist Aurel Ionita en producer Stéphane Karo die hiervoor Roma-muzikanten uit de door drugs en bendes geteisterde mahala’s koppelden aan Roma-blazers uit het voormalige communistische leger. Het levert onweerstaanbaar swingende marsmuziek op met de ‘faux pas’ als charmeoffensief. Tijdens deze tour presenteert Mahala Rai Banda hun nieuwe cd Ghetto Blaster. Op de site van Rasa kun je een nummer van de nieuwe cd gratis downloaden. 
Om 22:30 afterparty met Kako da Ne

Angelique Kidjo in 013, Tilburg, zondag 31 januari
De Afrikaanse superster Angelique Kidjo werd door Time Magazine ooit omschreven als Afrika’s belangrijkste diva. Haar aanstekelijk, eclectische mix van funk, pop, electro, rock en traditionele Afrikaanse muziek is over de gehele wereld bekend. Kidjo vertelt aan MixedWorldMusic.com over haar nieuwe cd Oyo

Zabit Nabizade in Utrecht, Amsterdam en Antwerpen, 28-30 januari
Zanger Zabit Nabizade wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertolkers van de mugham, de klassieke en volksmuziek van Azerbeidzjan. Die biedt veel ruimte aan improvisatie en daardoor aan persoonlijke stijl. Mens noch godheid is bestand tegen Nabizades hartstochtelijke smeekbeden, die worden begeleid op daf (framedrum), tar (luit) en kemence (strijkinstrument). Zelfs als zijn stem het uiterste van toon en volume bereikt, is hij nog volledig meester over elke triller, buiging en nuancering.
Zie www.rasa.nl, www.tropentheater.nl, www.zuiderpershuis.nl

Souad Massi in De Centrale, Gent, zaterdag 30 januari
De Algerijnse zangeres Souad Massi komt naar De Centrale in gent. Haar zachte gitaarballades putten zowel uit de Algerijnse raï als uit het Franse chanson. Chaabi, pop, folk, flamenco, country, Arabo-Andalusische muziek, rock en fado behoren tot haar muzikaal vocabularium. Een ware kruisbestuiving van culturen.
Zie www.decentrale.be

Buena Vista: Live from the Havana Lounge, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven, vrijdag 29 januari
Buena Vista Social Club is de best verkochte wereldmuziek-cd aller tijden. Geen wonder dat deze titel maximaal doorgevoerd wordt in diverse concertreeksen. De Havana Lounge-avond wordt gedragen door leden van de Buena Vista Social Club en de Afro Cuban All Stars, aangevuld met een nieuwe generatie Cubaanse muzikanten.
Zie www.muziekcentrum.nl

Music World Series met Funchi con Batjaw, in zes steden, vanaf 28 januari
Van 28 januari tot en met 6 februari: Rotterdam, Amersfoort, Leiden, Amsterdam, Den Haag, Utrecht. Funchi is Antilliaanse maïspap, en batjaw is de Surinaamse variant van stokvis. Samen staan zij symbool voor een aanlokkelijke mix van Antilliaanse en Surinaamse muziek. Met Steve Mariat (Suriname) zang en gitaar, Gregory Kranenburg (Suriname) drums, Reno Steba (Aruba) bas, Randal Corsen (Curaçao) piano, en Konkie Halmeyer (Curaçao) steelpan.
Zie www.musicworldseries.nl


Global Live Café, vanaf 27 januari
Global Live Café is een nieuw initiatief van Studio Globe en cafe Heeren van Ghemert: elke laatste woensdag van de maand live wereldmuziek, opgenomen voor Studio Globe en (ook) te beluisteren via webradio. De aftrap wordt woensdag 27 januari verricht met Mandinkabi, een mix van akoestische traditionele en westerse instrumenten, gecombineerd met Afrikaanse zang: highlife, gecombineerd met Manding-ritmes en mbalax. Behalve pure traditionele Mandinka-muziek begeeft Mandinkabi zich ook op het pad van de cross-overs. In de komende maanden Kalio Gayo (24-2), Angela Maria (31-3), Arifa (28-4, o.v.), Kara Dara (26-5), en Rajae (30-6, o.v.)

Turkey Now!, vanaf 4 februari in Amsterdam en Rotterdam
De derde editie van het Turkey Now! Festival gaat 4 februari van start en duurt twee maanden, tot en met 4 april. In Amsterdam en Rotterdam. Op 4 februari opent het festival in de Rotterdamse Doelen met een concert van de Turkse superster Kibariye. Lees hier alles over het programma.
|
Heel veel meer concerten in deze week vind je in onze agenda
 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024