Zangeres Kate McGarrigle overleden Zij laat kinderen Martha en Rufus Wainwright achter woensdag 20 januari, 2010

Kate McGarrigle is op 63-jarige leeftijd overleden. Voor wie haar naam niets zegt: zij was een tijdlang getrouwd met de Amerikaanse singer-songwriter Loudon Wainwright III. Daarmee was ze de moeder van zijn kinderen: eigenzinnige singer-songwriters Rufus en Martha Wainwright. Maar ook McGarrigle zelf was een begenadigd zangeres. In feite was zij de eerste van de hele dynastie die mijn tere oorschelpjes beroerde, ooit, in duet met haar twee jaar oudere zuster Anna.


door Jacob Haagsma

Het zal 1975 geweest zijn. Toen was het immers een hit van onverwachte snit: Complainte pour St. Catherine. In het hitjeslandschap van toen, beheerst door disco, glitterrock en meer van zulks, was het een uiterst opmerkelijk liedje. Dat er in het Frans werd gezongen, was in de hitlijsten van die jaren nog niet eens zo’n surrealistisch fenomeen. Nee, het was die enigszins ruw schurende samenzang en die pompende accordeon, regelrechte verwijzingen naar een folktraditie.

Gecombineerd met een reggae-achtige functie voor de basgitaar spelde dat luid en duidelijk: vernieuwend. In hitjesland werden Kate & Anna McGarrigle dan ook niet meer gesignaleerd. Maar de zusjes waren beslist meer dan een one hit wonder met nauwe familiebanden. Ze stammen uit Saint-Sauveur-Des-Monts, in de Franstalige, enigszins separatistische Canadese provincie Quebec. Zo zit er voor de fijnproevers nog een taalpolitiek tintje aan dat hitje ook. Al waren de McGarrigles, de naam zegt het al een beetje, van huis uit Engelstalig.

In de jaren zestig begonnen ze voorzichtig met hun muzikale carrière, in de groep Mountain City Four. Hun titelloze gezamenlijke debuutalbum, dat met de hit, verscheen in 1975 en die plaat hebben ze eigenlijk nooit meer overtroffen. Maar hun talent bleef niet onopgemerkt. Grote vakzusters als Linda Ronstadt (Heart Like a Wheel, ze noemde er zelfs een succesvol album naar) en Emmylou Harris namen hun liedjes op. De dames maakten nog enkele platen. Af en toe deed oudere zus Jane, eigenlijk kerkorganiste, ook nog mee.

Tja, familie. Kate McGarrigle trouwde intussen met Loudon Wainwright III, zo’n typische Amerikaanse singer-songwriter, en scheidde weer van hem. Rufus en Martha, hun kinderen, dreven later dus uiterst succesvolle solocarrières. Af en toe deed McGarrigle met de kinderen mee. Op het Judy Garland-project van Rufus bijvoorbeeld, of (met zus Anna) in Martha’s bijdrage aan I’m Your Man, het tributeproject voor landgenoot Leonard Cohen.

In 2006 werd er kanker bij Kate McGarrigle geconstateerd en op 18 januari van dit jaar kwam het onvermijdelijke einde voor een dappere vrouw en een prachtige zangeres. We zetten nog een keer Complainte pour St. Catherine op (www.youtube.com/watch?v=5f8A9umAXHo), of een van die andere mooie liedjes uit haar carrière, en slikken een brok weg.

Met dank aan het Cultureel Persbureau


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024