Csávás Village Band in serie WMDC Mixed Zigeunermuziek uit Transsylvanië: pontozo, szegényes, sürü verbunk, csingerálás en oriëntaalse buikdansmuziek. zaterdag 16 januari, 2010

In de serie WMDC Mixed Presents treedt donderdag 21 januari de Csávás Village Band uit Hongarije aan. WMDC Mixed Presents verkent de grenzen en raakvlakken van de traditionele wereldmuziek en programmeert (inter)nationale artiesten naast en in combinatie met nieuw talent; in samenwerking met Mixed.

De Csávás Village Band is het springlevende bewijs van een verloren gewaande, maar nog steeds bestaande traditie. De hechte zigeunergemeenschap uit het dorp Szászcsávás in Transsylvanië heeft de Hongaarse volksmuziek in de regio gered van de vergetelheid. Dit vurige dorpsorkest brengt een woeste mengeling van Hongaarse en zigeunerdans en -muziek vol adembenemende adrenaline. De muziek wordt enorm gewaardeerd, en niet alleen door kenners van Roemeense, Hongaarse en zigeunermuziek, maar door elke liefhebber van vurige, hartstochtelijke muziek. De stijl van spelen is professioneel, overrompelend en recht uit het hart. De muzikanten spelen alsof hun leven ervan afhangt en betoveren het publiek met de spectaculaire mannendansen pontozo, szegényes, sürü verbunk en csingerálás en met swingende oriëntaalse buikdansmuziek.

Het zigeunerorkest maakte al verschillende succesvolle toernees door Europa, Amerika en Japan. Maar in het dagelijks leven verzorgen de musici nog trouw de bruiloften, begrafenissen en andere ceremonies in de wijde omgeving van hun dorp Szászcsávás. Ook speelde het orkest een rol in de zigeunerfilm Transylvania van Toni Gatlif, en is opnieuw te zien in zijn volgende film Korkora, die in december 2009 is verschenen.

Supportact: Club Batucada - WMDC percussiegroep o.l.v. Matias Recharte

Kaartverkoop: zie www.wmdc.nl

Bezetting Csávás Village Band: Jámbor István ‘Dumnezeu’ - viool, zang /    Csányi Sándor ‘Cilika’ - viool / Levente Mezei ‘Leves’ - viool, dans / Mezei Adrian - kontra / Mezei  Sándor - contrabas / Lunka Erzsi ‘Ikola’ - zang / Danspaar - dans
www.myspace.com/szaszcsavasband

De Csávás Village Band speelt 30 januari ook in het Tropentheater in Amsterdam.


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024