Taksim Trio uit elkaar Recente Europese tournee van Turks trio bleek laatste dinsdag 22 december, 2009

Ruzies waren er al langer binnen Taksim Trio, maar tijdens de laatste tournee in Europa is de bom gebarsten. Taksim Trio bestaat niet meer. Dat meldt Ahmetcan Taºmedir van Pozitif, het management van het trio, vanuit Istanbul, aan Stichting Kulsan, organisator van het Turkey Now Festival: ‘Het is bijzonder spijtig, maar de situatie was volstrekt onhoudbaar geworden. De onderlinge verstandhoudingen zijn zo verslechterd dat de leden van het trio direct na afloop van de tournee hebben besloten te stoppen.’ Lees over het Taksim Trio, dat onlangs nog twee schitterende optredens in nederland gaf, in het onderstaande artikel, eerder gepubliceerd in Mixed Magazine nummer 6 van oktober-november 2008.

door Bas Springer
 
Het virtuoze en onnavolgbaar op elkaar ingespeelde Taksim Trio, bestaande uit de meesterklarinettist Hüsnü Senlendirici, baglama-speler (langhalsluit) Ismail Tunçbilek en Aytaç Dogan op kanun (citer) was onder meer het hoogtepunt van de wereldmuziekbeurs Womex 2007 in Sevilla. Hun inmiddels legendarische optreden in het sfeervolle Teatro Lope de Vega werd met een staande ovatie ontvangen; een hoogst ongebruikelijk beeld bij Womex showcases, waar de aanwezigen vaak (weliswaar vanwege hun beroepsuitoefening, maar toch…; red.) voortijdig de zaal verlaten. Na afloop waren festivaldirecteuren, programmeurs, boekers, journalisten en publiek het voor één keer roerend eens: Taksim Trio is een van de indrukwekkendste wereldmuziekprojecten van de laatste jaren.

Het bekendste groepslid is Hüsnü Senlendirici, die tot de beste klarinettisten ter wereld gerekend wordt en in Turkije supersterstatus geniet. Hoewel de leider van het drietal, speelt hij tijdens concerten vooral een dienende rol en geeft alle ruimte aan Ismail Tunçbilek op baglama en Aytaç Dogan op kanun.

De bundeling van vriend- en vakmanschap met veelvuldig samen improviseren heeft geresulteerd in een gracieuze en meditatieve stijl, die het klassieke Ottomaanse idioom verbindt met volksmuziek uit Europa en het Midden-Oosten, plus invloeden uit rock, jazz, ambient en kamermuziek.

Het debuutalbum Taksim Trio uit 2007, maandenlang een beststeller in Turkije, wordt gesierd met melodieën op het snijvlak tussen Oost en West. Taksim Trio balanceert tussen traditie en vernieuwing, en schept een volstrekt uniek muzikaal universum, waarbij spelplezier, bezieling en improvisatie vooropstaan. De term taksim is niet alleen Turks voor ‘improvisatie’, maar verwijst ook naar het Taksimplein in Istanbuls bruisende uitgaanswijk Beyoglu.

Op zoek naar het verhaal achter Taksim Trio reisden we begin juni 2008 af naar Istanbul, waar de drie muzikanten tekst en uitleg geven in een trendy café-restaurant met uitzicht over de Bosporus. Dogan: ‘We hebben bewust voor deze naam gekozen omdat het Taksimplein een plek is waar mensen uit de hele wereld elkaar ontmoeten. Dat is precies wat we met onze muziek willen uitstralen: een kruisbestuiving van culturen.’

Op de vraag in hoeverre Taksim Trio een eenmalig project is, antwoordt Tunçbilek: ‘Hoewel het trio als project pas drie jaar bestaat, kennen we elkaar al heel lang. Aytaç en ik zijn geboren in Bursa en als tiener naar Istanbul verhuisd, waar we Hüsnü hebben ontmoet. We zijn opgegroeid met dezelfde muziek en hebben over de hele wereld samen opgetreden, ook in Nederland. Alkmaar is mijn favoriete stad, omdat het er rustig is en omdat niemand ons daar herkent. Als we hier in Turkije over straat lopen, worden we constant aangesproken. Leuk natuurlijk, maar ook vermoeiend.’

Zijn ze verbaasd over hun succes? Tunçbilek: ‘Het is nooit onze bedoeling geweest om een album te maken dat wereldwijd zou aanslaan. We deden het in de eerste plaats voor onszelf, omdat we het een interessante onderneming vonden en omdat we onze muziek wilden vastleggen voor later. De mondiale belangstelling heeft ons nogal verrast maar inmiddels ook doen besluiten om door te gaan. We gaan zeker nog een album opnemen, misschien wel twee.’
De sterstatus van Senlendirici was altijd een thema binnen de groep. We vroegen de bandleden tijdens het interview of dat nooit tot spanningen leidde binnen het trio. Tunçbilek: ‘We kennen elkaar door en door en zitten op dezelfde golflengte. We respecteren en steunen elkaar en dat heeft een heel positieve uitwerking op onze muziek.’ Senlendirici knikt instemmend: ‘De basis van ons succes is vriendschap en vertrouwen. Zonder dat bereik je niets in het leven.’ Aan die vriendschap is dus nu voorlopig een einde gekomen.

www.myspace.com/taksimtrio

www.turkeynowfestival.nl




meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024