Joyeus Farewell to Amsterdam-concert door Gilberto Gil Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw zaterdag 12 augustus, 2023

Hij was de sleutelfiguur in het centrum van antdictatoriaal, progressief muzikaal verzet halverwege de jaren zestig in Bahia, Brazilië. Gilberto Gil werd gevangen gezet, maakte muziek vanuit ballingschap, maar werd in 2003 ook politiek op het schild gehesen als minister van Cultuur van Brazilië. Inmiddels 81 is hij bezig aan zijn afscheidstournee en deed daarbij 23 juli 2023 het Concertgebouw in Amsterdam aan.


door Pieter Franssen
foto's live door Helga Wildeman, portretfoto door Pedro Napolinari 


De rijzige, vitale Gil trakteert ons op  een extra lange show, vol classics. De sfeer is als in een voetbalstadion, refreinen worden massaal  meegezongen. Zijn 11-koppige band met zijn zoon als musical director, twee kleinzoons voor het steviger werk en dochter Preta, die deel uit maakt van een met vlagen engelachtig hoog zingend trio. In Bob Marley’s Time Will Tell klinken ze als de I Threes.


Liefde voor reggae

Gilberto Gil heeft zijn liefde voor reggae nooit onder stoelen of banken (ook niet die van het  Concertgebouw) geschoven. Naast discojazzfunk, maracatu en samba put de reus uit Bahia uit repertoire dat in de ondertoon regelmatig leunt op Marley’s melodieuze structuren. Zijn begeleiders,  met onder anderen een saxofonist, een trompettist/fluitist en een percussionist geven hem alle ruimte in nummers als Expresso 2222 en Maracatu Atomico.


Festa tropicalia total

Mooi is ook het akoestische duonummer door een zittende Gil en zijn gitarist. Na 19 nummers feest voor de vele Braziliaanse mensen en een handjevol Vriendenloterijpubliek is het tijd voor de ultieme toegift. Zijn handelsmerk. Zinderend gespeeld, met uitzinnige dansers. Het is de climax van Gil en Familia's joyeuze Toda Menina Baiana Farewell to Amsterdam concert; een festa tropicalia total, gegrondvest op potente samba-, bossa- en  maracatu-stijlen.


Toda Menina Baiana in Het Concertgebouw, met een mobiel gefilmd vanuit het publiek

  


meer nieuws
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023
Er gloort licht op het dak!
dinsdag 22 augustus, 2023
In Zeist doen ze het gewoon!
woensdag 16 augustus, 2023
Gitarist Will Bernard over Sky en Anahita
woensdag 16 augustus, 2023
donderdag 10 augustus, 2023
Twee avonden op het dak: 19 augustus en 15 september
dinsdag 8 augustus, 2023