Estrella Acosta & Esquina 25 Cuban Country Queens dinsdag 13 september, 2022

Estrella Acosta & Esquina 25 presenteren 'Cuban Country Queens'. Daarbij richten ze de spotlight op de 'koninginnen' van de musica guajira - de vrouwelijke songwriters van het Cubaanse platteland - die in de loop der jaren geweldige nummers hebben geschreven.


In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw zorgden Cubaanse vrouwen voor veel van de populaire muziek in de toen nieuwe media: live radiouitzendingen en televisie. Veel van die nummers, met wortels in Zuid-Spanje en Afrika, hadden onmiddellijk succes in heel Latijns-Amerika. Tijdens de 'Cuban Country Queens'-tour brengen Estrella Acosta & Esquina 25 de grootste hits van deze geweldige vrouwen in combinatie met Estrella's eigen liedjes, gevat in avontuurlijke arrangementen.

Estrella Acosta is ambassadeur van de Cubaanse muziek in Nederland. Zij en haar band Esquina 25 creëren een frisse kijk op de muziek van haar moederland, met eigentijdse en eigenzinnige improvisaties met behoud van het karakter en de spirit die kenmerkend zijn voor deze muziek.

Estrella: “De geur van mangos en guavas roept herinneringen op aan mijn kindertijd en doet me denken aan het geluid van Cubaanse countrymuziek op de radio. Mijn moeders kant van de familie, die oorspronkelijk van de Canarische Eilanden kwam, vestigde zich vele jaren geleden op het platteland van de provincie Matanzas. De muziek en poëzie daar vonden hun oorsprong in Zuid-Spanje en versmolten later met Afro-Cubaanse ritmes. Toen het tijd was om mijn moederland te verlaten, nam ik alle verhalen, gedichten en foto's mee, plus alle mooie herinneringen en liefde die ik in mijn hart kon stoppen. Nu breng ik hulde aan het rijke muzikale erfgoed van de Cubaanse countrymuziek, en speciaal aan de getalenteerde vrouwen die ons hun prachtige liedjes hebben gegeven.”

De musici komen uit verschillende landen - Cuba, Venezuela, Uruguay, Duitsland en Nederland - en hebben allen ruime ervaring in Latijns-Amerikaanse- en jazzmuziek. Samen brengen ze een unieke mix van creatieve ideeën, die mensen samenbrengt en vrolijk maakt.

Muzikanten: Marc Bischoff (piano), Efraim Trujillo (saxen/fluit), Samuel Ruiz (con- trabas), Enrique Firpi (drums), Estrella Acosta (zang) en als gast Gerardo Rosales (percussie).

Composities: Celina González, Celia Romero, Radeunda Lima, July Mendoza, Liuba Maria Hevia, Marisela Verena, Irina González, Yaima Orozco en Estrella Acosta.

Tournee
25 sept - De Nieuwe Regentes, Den Haag (middag)
15 okt – Sound of Europe Festival, Breda
19 okt - Cultura, Ede
29 okt - Onder de Toren, Grootschermer
15 nov - Schouwburg De Meerse, Hoofddorp (middag)
19 nov - Mahogany Hall, Edam
9 dec - Bimhuis, Amsterdam
29 apr - Paradox, Tilburg

Meer informatie: estrellaacosta.com


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024