Womex-verrassing Maria Mazzotta komt naar Amsterdam Vocale powerhouse vol emotie uit Italië donderdag 19 mei, 2022

Zangeres Maria Mazzotta was een van de verrassingen van de Womex 2021 in Porto. Een dubbele eigenlijk, want ze kwam van de ‘reservelijst’ van artiesten die door de wisselende jury (‘de zeven samoerai’) waren geselecteerd om zich te mogen presenteren tijdens het belangrijkste podium voor wereldmuziek dat er bestaat. Haar indrukwekkende optreden had ze dus te danken aan een afvaller. Fijn dat het ook effect heeft gehad, want op 2 juni is ze te zien bij Mezrab in Amsterdam, samen met haar begeleider Antonio de Luca op accordeon. Daarom nogmaals het verslag van haar showcase in Porto.


door Ton Maas

De tweede dag van het showcaseprogramma in Porto begon met een buitengewoon indrukwekkende 'daycase' van zangeres Maria Mazzotta, afkomstig uit de regio Salento in het zuiden van Italië. Als ze van start gaat met een dramatisch levenslied, is de eerste indruk dat het wel een beetje ‘over the top’ en theatraal is. Emoties worden breed uitgemeten, zowel in zang als gebaar. Maar gaandeweg ontvouwt zich een verbijsterend uitgestrekt palet aan registers, tonen en tinten.


Van fluister tot scheur
Mazzotta kan fluisterzacht langs het gemoed strijken, maar ook een scheur opzetten waarmee ze menig flamencozangeres het nakijken geeft. Ook ziet ze er geen been in om randjes op te zoeken, bijvoorbeeld door charmant te koketteren met haar gebrekkige beheersing van het Engels. Maar je vergeeft het haar zonder blikken of blozen. En dat traantje dat ze tegen het einde van haar optreden echt niet kan bedwingen, is ook al weer een reden om haar in je hart te sluiten.

2 juni - Mezrab, Amsterdam

Klik hier voor meer informatie.


meer nieuws
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023
Er gloort licht op het dak!
dinsdag 22 augustus, 2023
In Zeist doen ze het gewoon!
woensdag 16 augustus, 2023
Gitarist Will Bernard over Sky en Anahita
woensdag 16 augustus, 2023
Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw
zaterdag 12 augustus, 2023
donderdag 10 augustus, 2023