Bas Springer overleden Een leven vol muziek maandag 30 maart, 2020

Gisteren werd bekend dat onze collega Bas Springer zaterdagavond is overleden. Hij meldde zich ruim twee weken geleden af voor een vergadering wegens een zware longontsteking, maar naar later bleek ging het om uitgezaaide longkanker. Nadat de behandeling was gestaakt, is Bas naar huis gebracht om nog een tijdje samen te kunnen zijn met zijn Debbie, maar hij overleed uiteindelijk de volgende dag.


Het is bizar en schokkend om een collega te verliezen met wie we begin vorige maand nog ervaringen uitwisselden na een bijzonder concert in de Amstelkerk en die amper drie weken geleden nog een enthousiaste cd-bespreking aanleverde.

Muziek, en dan met name muziek uit andere culturen, speelde een hoofdrol in zijn leven. Na jarenlang te hebben gewerkt bij platenzaak Boudisque besloot Bas zich meer te richten op de muziekjournalistiek en vond daarvoor een platform bij het Financieele Dagblad. Maar eerder al schreef hij voor het blad Afrika, voor Aloha en Revolver, voor Onze Wereld en tot deze maand nog voor Spanje en Lust for Life. Met regelmaat verschenen stukken van zijn hand in het Engelse blad fROOTS. Voor de Concertzender maakte hij het programma Mariama, met oude en nieuwe muziek uit Afrika, en voor de VPRO het programma Muziekparels uit de Caraïben. Ook was hij jarenlang muzieksamensteller voor het programma Dichtbij Nederland op Radio 5. Daarnaast was hij actief als DJ Mombasa, uiteraard met wereldmuziek als specialisme.

Bas was een netwerker pur sang, legde moeiteloos contact en onderhield een enorm, wereldwijd netwerk. Het leverde hem talrijke uitnodigingen op om festivals te bezoeken, vaak op exotische plekken, zoals Maleisië en zijn favoriete plek: La Réunion. En van al die festivals werd verslag gedaan, enthousiasmerend, informatief, met oog voor detail en in geuren en kleuren.

Vanaf de oprichting was Bas nauw betrokken bij ons vroegere magazine Beyond en vervolgens bij MixedWorldMusic.com, waar hij ook de coördinatie van de cd-rubriek op zich nam. Als er een voorbeschouwing moest worden geschreven, mocht je hem altijd bellen. Naast schrijven en coördineren was hij elk jaar actief tijdens de Music Meeting in Nijmegen en het Houtfestival in Haarlem, waar hij in de Mixed Media Lounge met veel flair artiesten interviewde voor of na hun optreden.

We zullen hem missen!


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 augustus, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 juli, 2020
Dankzij aanpassingen eindelijk weer live muziek
maandag 29 juni, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 2 juni, 2020
Van Fela Kuti tot The Good, The Bad & The Queen
vrijdag 1 mei, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 mei, 2020
Stan Rijven herdenkt Bas Springer in twee uur durende uitzending
zaterdag 25 april, 2020
vrijdag 24 april, 2020
Het muzikale liefdewerk van Michael Baird
donderdag 16 april, 2020
Haar gevangenschap gaat over veel meer dan voogdijschap
zaterdag 4 april, 2020