Het jaar 2019 volgens Erk Willemsen Redacteuren van MixedWorldMusic blikken terug op 2019 - en vooruit! zondag 8 december, 2019

MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. 

In afzonderlijke artikelen hebben een aantal redacteuren de toelichtingen, terugblikken en vooruitzichten gepubliceerd. 


Klik hier voor die jaarlijst
en alle afzonderlijke lijstjes van de redactueren

inclusief een Spotify-playlist en Youtubes. 

In deze aflevering van de serie komt Erk Willemsen aan het woord. 


De Top 10 van 2019 van Erk Willemsen

1. Rosalía - El Mal Querer



2. Leyla McCalla - The Capitalist Blues

3. Maite Hontelé - Cuba Linda

4. Anandi Bhattacharya - Joys Abound

5. Pixvae - Cali

6. Black Flower - Future Flora

7. Kronos Quartet | Mahsa & Marjan Vahdat ‎- Placeless

8. Michel Camilo - Essence

9. Ifriqiyya Électrique - Laylet el Booree

10. Altın Gün - Gece


Ongemerkt blijken de eerste vijf plekken van mijn MixedWorldMusic Top 10 van 2019 vijf albums van vrouwen te zijn. Dus ik ben gecertificeerd voor inclusiviteit! Hoera!



Rosaliá 
De vrouw die met kop en schouders boven alle vrouwen en mannen uitsteeg het afgelopen jaar was wat mij betreft Rosalía. Met El Mal Querer, uitgekomen in december 2018, en daarom nog net meedingend in deze jaarlijststrijd, heeft ze haar meesterwerk afgeleverd. Een conceptalbum dat flamenco verbindt met tal van andere stijlen, in een heel bijzondere productie waarin de meest aparte soundscapes voorbijkomen.

Haar eerste plaat Los Angeles bleek nog maar een vertrekpunt te zijn, en eigenlijk is El Mal Querer een tussenstation, want inmiddels is Rosalía tot de rangen van de wereldhitmakers toegetreden en verkent ze de hiphop- en reggaetonregionen. Maar nog steeds met dat bijzondere stemgeluid en die prachtige dictie, waardoor ze uit duizenden herkenbaar is. Inmiddels won ze met El mal Querer drie Latin Grammy’s en is ze op weg naar de Grammy Awards-ceremonie in februari, waar ze genomineerd is voor Best New Artist (overall) en voor Best Latin Rock, Urban or Alternative Album.

Haar optreden op de MTV European Music Awards:

En wat beelden van haar rol als zangeres bij het concert van Alfredo Lagos feat. Rosalía, Diego Carrasco & David Lagos tijdens de Flamenco Biënnale 2017. Haar roots!

 

 

Nog zo’n Grammy-dame is Maite Hontelé, die er weliswaar net naast greep in Las Vegas in november, maar die met Cuba Linda toch wel een heel bijzonder afscheid heeft gemaakt. Zie de documentaire Ademtochtop NPO uitgezonden klik hier om te kijken via NPO Start 

 

 

Een andere Nederlandse productie die genomineerd is voor een Grammy is Gece van Altın Gün, die ik daarom wel die tiende plaats heb gegeven, maar er waren eigenlijk te veel goede Nederlandse producties het afgelopen jaar om uit te moeten kiezen: Arifa - Secret Poetry, Dr. Jordan Institute - Jab Jab, Zuco 103 - Tripicalismo, Lucas van Merwijk - Climate Change, Mehmet Polat & Embracing Colours - Quantum Leap.

En dan heb ik het alleen nog maar over Nederlandse producties die ik eigenlijk in de Top 10 had willen zien staan. Spotify maakte - ongevraagd - een overzicht voor mij: ik heb in 2019 naar 593 nieuwe artiesten geluisterd, afkomstig uit 69 landen. Nou, dan ben ik behalve voor inclusiviteit toch ook wel gelegitimeerd om een world music Top 10-lijstje in te leveren - maar lastig blijft het… 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024