Orange Blossom
Hindi Zahra
Mediterrane artiesten centraal op Medfest Nieuwe concertreeks doet vijf steden aan donderdag 14 februari, 2019

Medfest is de naam van een nieuwe concertreeks waarin muziek uit de Middellandse Zee centraal staat. Dit nieuwe rondreizende muziekfestival doet eind februari en begin maart vijf steden aan, te weten Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Op het programma, dat per avond verschilt,  staan namen van gerenommeerde mediterrane artiesten zoals de Franse band Orange Blossom, de Turkse superster Linet, de Marokkaanse zangeres Hindi Zahra en het speciaal voor het festival opgerichte Medfest Ensemble onder leiding van Martin Fondse en Eric van der Westen. De aftrap vindt plaats op vrijdag 22 februari in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.


door Bas Springer

De rode draad van Medfest wordt gevormd door de muziek en cultuur van het Middellandse Zeegebied, van Israël tot Marokko en van Turkije tot Portugal. Naast een avondvullend programma met muziek biedt dit nieuwe evenement ook authentieke lokale keukens en culturele stands.

Orange Blossom
De Franse band Orange Blossom, doorgebroken dankzij de titelsong van de Netflix hitserie Marseille, is op 22 februari de openingsact in het Muziekgebouw aan 't IJ. Orange Blossom mengt psychedelische rock à la Pink Floyd met klassieke Egyptische muziek in de stijl van Oum Kalthoum en de postpunk van bijvoorbeeld Joy Division. Dit is het eerste optreden van de band in Nederland.



Linet
Met haar krachtige, veelzijdige stem is de Turkse superster Linet een intrigerende naam op het Medfest-affiche. Linet is van Turkse komaf maar werd geboren in Israël. Haar moeder was eveneens een bekende Turkse performer. Linet zingt in maar liefst zes talen waaronder Spaans en Grieks. Voor de eerste keer in haar carrière zal ze met haar eigen band in Nederland optreden.



Hindi Zahra
Hindi Zahra zingt in het Engels, Frans en Zuid-Berbers. Haar stijl doet  denken aan de muziek van Billie Holiday, Patti Smith, Manu Chao en Norah Jones. Hindi groeide op in Khouribga, Marokko en verhuisde op latere leeftijd naar Parijs. Haar debuutalbum Handmade, dat op Blue Note Records verscheen, bevat de hits Beautiful Tango, Oursoul en Try and Stand Up. De cd werd in 2010 in Paradiso gepresenteerd. Haar laatste album Homeland kwam uit in het voorjaar van 2015.



Medfest Ensemble
Het speciaal voor de gelegenheid in het leven geroepen Medfest Ensemble staat onder leiding van dirigent, pianist, blazer, componist en arrangeur Martin Fondse en contrabassist, componist en bandleider Eric van der Westen (broer van Dieter). Zij brengen tijdens de vijf Medfestshows vóór de pauze een boeiend programma met uit Turkije Melek Mosso (fluit) en Derya Türkan (kemanche), uit Marokko Farid Ghannam (gimbri, zang) en Mohamed Ahaddaf (ûd), uit Roemenië Alex Simu (klarinet) en uit Italië Francesco Bongiorno (percussie).

Concerten
22 feb - Muziekgebouw aan 't IJ,  Amsterdam (Orange Blossom & Medfest Ensemble)
23 feb - Muziekgebouw, Eindhoven (Orange Blossom & Medfest Ensemble)
10 mrt - De Doelen, Rotterdam (Linet & Medfest Ensemble
13 mrt - Zuiderstrand Theater, Den Haag (Hindi Zahra & Medfest Ensemble)
15 mrt - Tivoli Vredenburg, Utrecht (Hindi Zahra & Medfest Ensemble)

www.medfest.nl


meer nieuws
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024