Eric haalt Fernando naar voren
Mooie woorden
Natuurlijk moet er gezongen worden...
...en geluisterd
Fernando en Frank tijdens de signeersessie
Autobiografie Fernando Lameirinhas verschenen Een fado voor mijn vader vrijdag 4 maart, 2016

Zanger, gitarist en songwriter Fernando Lameirinhas, die ooit als eerste artiest onderscheiden werd met de Dutch World Music Award, hield afgelopen weekend zijn autobiografie ten doop in de afgeladen koffiebar van platenzaak Concerto in Amsterdam. Lameirinhas ontving het eerste exemplaar uit handen van trompettist Eric Vloeimans, die vertelde hoe vereerd hij zich had gevoeld om zijn trompet te mogen mengen met Lameirinhas' stem. Fernando haalde meteen zijn broer Antonio naar voren om te delen in de eer, evenals Frank van Herk, die Lameirinhas' verhalen optekende en het boek samenstelde.


door Ton Maas (tekst en foto's)

Het was een overvolle bak in de koffiebar van Concerto toen vriend en gastheer Abel de Lange afgelopen zaterdagmiddag de feestelijke bijeenkomst opende. Na de nodige lovende woorden, sommige zelfs op video vanuit Portugal en Brazilië, betrad trompettist Eric Vloeimans het toneel met in zijn hand een drietal exemplaren van het boek. Het eerste was uiteraard bestemd voor de hoofdpersoon, maar die liet zijn broer en vaste begeleider Antonio en "optekenaar" Frank van Herk genereus delen in de eer.

 

Al vijftig jaar op het podium
Lameirinhas imposante carrière omspant inmiddels zo'n vijftig jaar. De meeste mensen kennen hem van zijn vele theatertournees, soms met speciale gasten zoals Nynke Laverman, J.W. Roy, Daisy Correia, Mola Sylla, Fay Lovsky en Mafalda Arnauth, maar altijd met zijn onafscheidelijke compaan, broer en bassist Antonio Lameirinhas. Lang voordat Fernando zijn naam als liedjesschrijver had gevestigd, maakte hij deel uit van de groep Sail Joya en nog veel langer daarvoor scoorde hij samen met Toni uiterst commerciële hits als het duo Jess & James.

Vluchtelingenverhaal
In Een fado voor mijn vader vertelt Fernando hoe het gezin Lameirinhas moest vluchten vanwege het dictatoriale regime van Salazar en via België in Nederland terecht komt. Muziek is alles voor de jonge Fernando en hij maakt er al snel zijn beroep van. Na aanvankelijk succes als popartiest raakt hij aan lager wal. Pas als hij zijn muzikale roots aanboort, vindt hij zijn ware artistieke bestemming en ontwikkelt zich tot een begaafd liedjesschrijver.

Een fado voor mijn vader van Fernando Lameirinhas is verschenen bij uitgeverij Meulenhoff.meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 augustus, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 juli, 2020
Dankzij aanpassingen eindelijk weer live muziek
maandag 29 juni, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 2 juni, 2020
Van Fela Kuti tot The Good, The Bad & The Queen
vrijdag 1 mei, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 mei, 2020
Stan Rijven herdenkt Bas Springer in twee uur durende uitzending
zaterdag 25 april, 2020
vrijdag 24 april, 2020
Het muzikale liefdewerk van Michael Baird
donderdag 16 april, 2020
Haar gevangenschap gaat over veel meer dan voogdijschap
zaterdag 4 april, 2020