Drietrapsraket op het dak zondag 17 september, 2023

Al het goede komt in drieën, zo wil het gezegde. En bij On The Roof was dat afgelopen vrijdagavond zelfs driewerf het geval. Want op het uit drie onderdelen bestaande programma van het laatste van de drie concerten die na het onverwacht overlijden van oprichter en programmeur Felix Hildenbrand plaatsvonden, gaven ook nog eens drie trio’s acte de présence (hoewel eentje met extra gast).

Origineel en afwijkend maar perfect passend
Gitarist David Golek en slagwerker Henning Luther, die eerder samen met Felix een trio vormden, vonden in contrabassist Cord Heineking een waardige vervanger om een nieuw project te realiseren: Monk Meets The Beatles. Ondanks de geraffineerde harmonische verhaspelingen die Golek aan zijn snaren ontlokte, was het onmiskenbaar de Beatlesklassieker Girl die als warm bad uit de speakers stroomde. Sprakeloos was ik toen Something In The Way She Moves door Luther van een volstrekt origineel en totaal afwijkend maar niettemin perfect passend ritmisch fundament werd voorzien. Zó funky heeft het viertal uit Liverpool toch echt nooit geklonken! Ter afronding was gekozen voor het fraaie en ingetogen In My Life, dat we van Golek best mee mochten zingen.

Tandje erbij met opgestroopte hemdsmouwen
Na deze ijzersterke eerste trap was het aan Ears Wide Open om nog een tandje bij te zetten. Ook hier werd de voormalige rol van Felix als bassist met verve waargenomen door Heineking, die er zelfs de hemdsmouwen voor had opgestroopt. Speciaal voor de gelegenheid was violist Oene van Geel aangetrokken, specialist in de ZVI (Zeer Vrije Improvisatie). Sparrend met pianist Jurriaan Berger hielp Van Geel de zaak in vuur en vlam te zetten, terwijl slagwerker Achim Heine elk potentieel los eindje afhechtte met akelig precies hang- en sluitwerk.

Ongewild een traantje wegpinken
Eenmaal in een wat rustiger omloopbaan aangekomen was het pad geëffend voor het emotionele hoogtepunt van de avond, het optreden van Trio Lembranças met zangeres Femke Smit en gitarist Daniel de Moraes. Hier werd Felix op verrassende wijze ‘vervangen’ door niemand minder dan mondharmonicavirtuoos Hermine Deurloo. De MPB (Braziliaanse populaire muziek), bossa nova en samba van Lembranças zijn een perfect vehikel voor weemoed om een traantje bij weg te pinken. Smit deed dat zelf ongewild toen ze het lied aankondigde dat ze had gezongen in haar favoriete bar in Brazilië, de avond waarop ze had gehoord dat Felix was overleden. Het publiek hing al aan haar lippen, maar toen ze zelf volschoot was er geen houden meer aan.

On The Roof gaat hoe dan ook door!
Een van de bestuursleden van de stichting achter de jaarlijkse concertreeks op het dak van HoogtIJ in Amsterdam Noord sprak overigens meteen bij aanvang het verlossende woord: dat besloten is om hoe dan ook door te gaan met het organiseren van concerten. In welke vorm precies is nog niet duidelijk, maar stoppen vond men eigenlijk geen optie.

Klik hier om foto's van de optredens te bekijken.


meer nieuws
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023
Er gloort licht op het dak!
dinsdag 22 augustus, 2023
In Zeist doen ze het gewoon!
woensdag 16 augustus, 2023
Gitarist Will Bernard over Sky en Anahita
woensdag 16 augustus, 2023
Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw
zaterdag 12 augustus, 2023
donderdag 10 augustus, 2023
Twee avonden op het dak: 19 augustus en 15 september
dinsdag 8 augustus, 2023