Dan Tuffy
Gerwil Kusters
Marc Constandse
Michiel Hollanders
Met 'Po Drom' ligt Parne Gadje's weg weer open Interview rondom een spetterend nieuw album zondag 13 oktober, 2013

Naar aanleiding van het verschijnen van hun nieuwe cd 'Po Drom' was de groep Parne Gadje eerder deze week in het Bimhuis in Amsterdam om opnamen te maken voor het VPRO-televisieprogramma Vrije Geluiden. Ton Maas was voor MixedWorldMusic aanwezig en sprak na afloop met drie van de bandleden.

tekst en foto's Ton Maas

Ton Maas (TM): Live zijn jullie een van de meest enerverende bands die ons land rijk is, maar op de een of andere manier lieten die intensiteit en energie zich tot dusver niet echt vertalen naar jullie plaatopnamen. Of zien jullie dat anders?
Michiel Hollanders (MH): Ik herken daar wel iets in. We vonden het overigens wel fijn dat we live de cd konden overtreffen in plaats van andersom, wat ook best veel voorkomt.

Live spelen
Gerwil Kusters (GK): Onze ambitie is toch vooral live spelen – dat feestje met z’n allen op het podium. Daar draait het eigenlijk om. Dat is het mooist. Het maken van heel gelikte plaatproducties is niet waar we op uit zijn.

TM: Dat kan zijn, maar de cd krijgt steeds meer de functie van souvenir na een concert. En dan mag die natuurlijk liefst niet tegenvallen.
GK: (grinnikt) Inderdaad. Nou ga ik binnenkort naar de Womex, en ik ben erg blij dat ik dít souvenir kan meebrengen.

TM: Dat kan ik me voorstellen, want de nieuwe plaat mag er wezen. Ik vind hem zelfs minstens zo overtuigend als Bizoagor (met Gjunler Abdulah), die tot nu toe mijn favoriet was.
MH: En juist die plaat was het minst ‘live’ gemaakt. Bij een cd heb je in feite twee keuzes: of je gaat uit van een nette registratie van wat er live gebeurt, of je bouwt het in lagen op en voegt van alles toe, zoals in de popmuziek gebruikelijk is. Eigenlijk hebben we daar altijd tussenin gezeten, dus onze platen waren niet echt live, maar ook geen spetterende popproducties. En Bizoagor was dus wel op de popmanier gemaakt, zij het met een andere artistieke inzet. We hebben toen bijvoorbeeld veel aan de mix gesleuteld, om de expressie op te krikken.

TM: Dat is dan de link met jullie nieuwe cd Po Drom, die ook weer – om een mooie Engelse term te gebruiken – duidelijk production value heeft. En dat wérkt wél. Wat je zou missen aan energie en intensiteit van het liveoptreden wordt gecompenseerd door de rijkdom van het klankbeeld, dat nu abstracter is. Niet alle klanken zijn nog herleidbaar tot specifieke instrumenten. Het is een soort schildering met klanken geworden.
GW: Dat hadden we ook vooraf bedacht. We hebben lang geworsteld met de vraag of we nog een plaat zouden maken of niet. En toen we het daarover eens waren, werd ook snel duidelijk dat het echt een geproduceerd album moest worden. De besluitvorming is dit keer ook heel anders gegaan. Omdat Parne Gadje uiteindelijk toch vooral Marcs (Constandse; red.) kindje is, hebben we hem fiat gegeven om de plaat te maken zoals híj hem wilde hebben.

Externe producer
MH: Natuurlijk is het zo dat we al tien jaar als groep bij elkaar zijn en het muziekmaken echt een groepsproces is, maar in bepaald opzicht moet Marc toch de kar trekken, anders werkt het niet. En hij kwam meteen met het idee van een externe producer op de proppen.
GW: Ik heb bovendien voorgesteld om ook andere muzikanten bij de opnamen te betrekken. En dat beviel zo goed, dat percussionist Michiel Bakkes inmiddels ons vaste vijfde bandlid is.

Ritmische functie
Marc Constandse (MC): Michiel maakt ons ook veel vrijer. Voorheen moesten we de ritmische functie zelf opleveren en we zijn ontzettend blij dat we nu een echte percussionist hebben. En wat de plaatproductie betreft: ik heb Simon (Akkermans; red.) niet voor niets gekozen, want ik had een bepaald beeld in mijn hoofd en dat is perfect uitgekomen – precies wat ik wilde: dat klankbeeld met meer percussie en zo. Wat dat betreft ben ik heel tevreden.

TM: Hoe kende je hem, vanwege zijn werk?
MC: Hij is mijn buurman aan de Zeedijk in Utrecht. En hij is betrokken bij een aantal acts uit de buurt waar ik ook wel aan heb meegewerkt. Maar vooral heb ik veel bewondering voor alles wat hij geproduceerd heeft, zoals Bombay Show Pig. Dat is zo’n plaat die helemaal klopt. Er zitten geen sounds in waarvan je denkt, hé, dat is raar. Hij snapte ook meteen wat ik wilde. Tijdens de opnamen is er geen enkele discussie geweest.

TM: Het lijkt me ook heel lastig om jezelf te produceren, omdat je er te dicht op zit.
MC: Zeker, en bovendien had ik er helemaal geen zin meer in om het weer allemaal zelf te gaan doen. Door je over te geven aan een buitenstaander neem je natuurlijk een zeker risico, maar ik had er het volste vertrouwen in en het doet bovendien recht aan de titel van de plaat. Po Drom: De weg is open.

Concerten
Voor de speellijst, zie www.parnegadje.com/tour-dates/


meer nieuws
Huun-Huur-Tu in het Bimhuis en LantarenVenster
donderdag 8 mei, 2025
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 mei, 2025
Vier verschillende concerten door kersvers winnaar van de Paul Acket Award 2025
zondag 13 april, 2025
Boubacar Traoré 20 mei, Salif Keita 27 mei
zaterdag 12 april, 2025
Boubacar Traoré 20 mei, Salif Keita 27 mei
vrijdag 11 april, 2025
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 1 april, 2025
Ander tijdstip vanwege de NAVO-top in Den Haag
maandag 24 maart, 2025
Pinksterweekend op 7, 8 en 9 juni 2025 in Park Brakkenstein te Nijmegen
zondag 2 maart, 2025
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 maart, 2025