Ultra High Flamenco, UHF
Hanggai
Gerardo Rosales
El Hijo de la Cumbia
Bongomatik
Fra Fra Sound
Mariana Cornejo
Son Palenque
Michalis Cholevas
Ultra High Flamenco
Oana Cătălina Chitu
Ahmet Özhan
Concert- en uitgaanstips september Van Oana Cătălina Chitu tot Bongomatik, van Ultra High Flamenco tot Son Palenque woensdag 24 augustus, 2011

De medewerkers van MixedWorldMusic kozen weer een aantal optredens uit het enorme aanbod van de maand september. Dit zijn de concerten waar ze het meest naar uitkijken.


Hanggai 

Hanggai kreeg twee jaar geleden voor het eerst de handen op elkaar. Verbazing alom vanwege de combinatie van keelzang en rockachtige songs. Ze maakten furore op Lowlands en Zwarte Cross. Met het album Juan Zou De Ren (He Who Travels Far) vestigden ze definitief hun naam. Ze maken een nieuwe, korte tournee door Nederland en België.
1 september: Into The Great Wide Open, Vlieland
3 september: Melkweg, Amsterdam
4 september: Spijkenisse Festival

Gerardo Rosales 30th anniversary
De Venezolaanse percussionist Gerardo Rosales viert zijn 30-jarig jubileum als artiest samen met internationale artiesten zoals Marcial Isturiz, Alberto Caicedo, Lazara Cachao, Charanga La Crisis, Our Latin Groove & Trabucombo. Is er een betere manier om de zomer dansend gedag te zeggen? De salsaliefhebber mag deze avond niet missen!
8 september: WesterUnie, Amsterdam

El Hijo de la Cumbia
Tijdens zijn tournee door Frankrijk doet Emiliano Gómez alias Hijo de la Cumbia Utrecht aan om de inmiddels fameuze dansavonden onder de titel Club Rasa luister bij te zetten. Hij neemt twee muzikanten mee die een veelvoud aan instrumenten (onder meer melodica, trompet, percussie, synthesizers en samples) bespelen. De Colombiaanse cumbia is in Argentinië gemoderniseerd tot ‘nueva cumbia’, met invloeden van rap, reggaeton, dub en electro. DJ Tommi draait na afloop van het concert.
17 september: Rasa, Utrecht

Bongomatik
Ze zijn onderhand de leukste band van Nederland. Elk optreden is een feest. De mix van Cubaanse soul, desertgrooves, Bombay boogie en twelve tone funk hebben ze zich helemaal eigen gemaakt, waardoor het publiek zich altijd binnen de kortste keren ‘bongomatik’ voelt.
Lees hier een interview met hen, elders op de site.
17 september: Bimhuis, Amsterdam

Wild Coast to Sahara: Fra Fra Sound & Majid BekkasTrio
In eigen land is hij geen bekendheid, waarschijnlijk vanwege zijn (te) brede muzikale belangstelling, die zich uitstrekt van Arabisch klassiek via gnawa en woestijnblues tot jazz en rock. De elektrische gitaar is hem daardoor even vertrouwd als de ud en de guembri. Onlangs bezocht Majid Bekkaz ons land nog met Louis Sclavis, Aly Keïta en Minino Garay, dit keer kruist hij de muzikale degens met Fra Fra Sound in het programma Wild Coast to Sahara.
Lees er elders op deze site meer over.
16 september: Prospero, Den Haag
17 september: LantarenVenster, Rotterdam
25 september: 15.00 uur, Tropentheater, Amsterdam

Mariana Cornejo
Zij is de Grande Dame van de cantiñas, met name de feestelijke cantes festeros (liederen). Daar leent haar gerijpte, ietwat stroeve, maar niet te zware stemgeluid zich uitstekend voor: ondeugend, ironisch en uitdagend speelt zij met haar publiek. Ze wordt alom beschouwd als de artistieke erfgename van La Perla de Cádiz, als schatbewaarster van de liedkunst uit de Zuid-Spaanse havenstad. Ze treedt op met Macarena Ramírez (dans), Pascual de Lorca (gitaar) en Diego Montoya (percussie).
22 september: De Doelen, Rotterdam

Son Palenque
Colombiaanse muziek is het op het moment hélemaal, in zowel tradtionele als hypermoderne stijlen. Son Palenque is al dertig jaar bezig en komt voor het eerste naar Nederland. De groep werd opgericht in Palenque de San Basilio, dat in de 18de eeuw een toevluchtsoord was voor gevluchte slaven. De volksmuziek van dit stadje is sterk verwant aan muziek uit Angola, Congo en Kameroen. Son Palenque speelt dan ook een mix van Afrikaanse en lokale stijlen: een stevige cocktail van soukous, afrobeat, highlife, cumbia en champeta. De muziek van Son Palenque valt op door de opzwepende vraag-en-antwoordzang, diepe bassen en onweerstaanbare funky ritmes.
23 september: Zuiderpershuis, Antwerpen
24 september: Rasa, Utrecht
25 september: Bimhuis, Amsterdam

Acoustic Compass
De Music: World Series staat altijd garant avontuurlijke en tegelijk mooi gestroomlijnde concerten van speciaal voor die specifieke concertserie bijeengrachte musici. In de eerste serie van het nieuwe seizoen komen Indiase ritmes samen met klanken uit de Balkan, en vindt jazz verbinding met oriëntaalse muziek. Met onder anderen Michalis Cholevas.
27 september: Theater Bouwkunde, Deventer
29 september: Tropentheater, Amsterdam
30 september: Korzo, Den Haag
De tournee wordt vervolgd in oktober, zie de agenda

Ultra High Flamenco - UHF
Ze zijn de state of the art van de vernieuwende flamenco: jarenlang waren ze sidemen van gitaarmeesters als Tomatito, Vicente Amigo, en Gerardo Núñez en pianist Chano Domínguez. In 2007 kwamen ze samen in een splinternieuw flamencojazzkwintet met de veelzeggende naam Ultra High Flamenco, ofwel UHF. De groep schept een rijke, open flamenco-improvisatieruimte, waarin de musici zich met veel instrumentele verbeeldingskracht, vrijheid en plezier bewegen. Speciale gast: danser Pepo Torres.
28 september: LantarenVenster, Rotterdam 
30 september: Paradiso, Amsterdam
1 oktober: Rasa, Utrecht

Oana Cãtãlina Chitu
De Roemeense zangeres Oana Cãtãlina Chitu maakte met Bucharest Tango een van de mooiste cd’s die tot dusver verschenen op het label Asphalt Tango. Het is een muzikaal eerbetoon aan vervlogen tijden – voordat de eigen Roemense tangotraditie door de communisten als bourgeois werd afgeserveerd –, maar tegelijk van zó’n tijdloze schoonheid dat je er ook anno 2011 nog met gemak van in vervoering raakt.
30 september: Rasa, Utrecht
1 oktober: Zuiderpershuis, Antwerpen

Sufi Night met Mercan Dede in randprogramma
Het Paleis voor Schone Kunsten, alias Bozar, in Brussel heeft de laatste jaren een flinke reputatie opgebouwd met haar Sufi Nights. Op 30 september treden Ahmet Özhan uit Turkije, Asif Ali Khan uit Pakistan en Orchestre Radwân de Tlemcen uit Algerije aan. In het randprogramma tussen 28 september en 1 oktober onder meer concerten van Samaâ (29-9) en Mercan Dede Istanbul Quartet (1-10)

Bijdragen van Ton Maas, Jeanne Schmartz, Erk Willemsen en Elda Dorren
 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024