Cheikh Lô
Mariana Cornejo
Aurelio
Het nieuwe wereldmuziekseizoen gaat van start Amsterdamse Uitmarkt geeft startsein voor cultureel seizoen in Nederland maandag 15 augustus, 2011

Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus geven tal van wereldmuziekformaties de aftrap voor het nieuwe wereldmuziekseizoen tijdens de Uitmarkt, op en rondom het Leidseplein en het Museumplein in Amsterdam. Daarna gaan de concertzalen van start met hun najaarsprogramma. Veelbelovende tournees zijn op komst: van Cheikh Lô en Puerto Candelaria tot Bombino en Mayra Andrade. Hier een eerste blik op de belangrijkste tournees langs de Beneluxpodia tot en met december 2011.


Na een prachtig festivalseizoen (zie het artikel elders op de site) start eind augustus het nieuwe concertseizoen op de podia van Nederland en België.

Uitmarkt Amsterdam
Op zaterdag 27 augustus zijn het Boi Akih, Namgyal Lhamo, Ntjam Rosie,  Karsu Dönmez, Tango Extremo, Sinas, JWO SharqiBlues, en Mohammed Ahadaff die optreden. Op zondag 28 augustus is het podium voor Fernando Lameirinhas.

Uitfeest Utrecht
In Utrecht is het een week later Uitfeest in de binnenstad, met onder anderen Iraqi Maqam, Trio Windstreken, Flamenchicas, Zumbakoor, Tigana, Alec Kopyt en Job Chajes, De Jongens Driest Brass Quintet

Cheikh  Lô
Hij groeide op in Burkina Faso, verbleef een tijd in Frankrijk waar hij samenwerkte met muzikanten uit Congo, Ivoorkust en Kameroen, en woont nu weer in Senegal. Met zijn lange dreadlocks en felgekleurde kleding is hij een opvallende verschijning. Zijn uiterlijk is, net als bij Bob Marley, een uiting van zijn geloof. Lô is aanhanger van de Baye Fall, een vrijzinnige islamitische stroming. De zanger werd ooit ‘ontdekt’ door zijn beroemde landgenoot Youssou N’Dour. Door zijn jarenlange ervaring, onder meer als sessiemuzikant, is hij er in geslaagd om een herkenbaar geluid te scheppen. Relaxt, semi-akoestisch en pan-Afrikaans: dat is Cheikh Lô ten voeten uit. Zijn album Jamm werd in 2010 door MixedWorldMusic gekozen tot cd van het jaar.
13-10: Rasa, Utrecht; 14-10: 4 AD Club, Diksmuide; 15-10: Zuiderpershuis, Antwerpen; 16-10: Melkweg, Amsterdam; 17-10: Oosterpoort, Groningen

Mariana Cornejo
Ze wordt alom beschouwd als de artistieke erfgename van La Perla de Cádiz, als schatbewaarster van de liedkunst uit de Zuid-Spaanse havenstad: Mariana Cornejo (1947), ook wel Mariana de Cádiz genoemd. Zij is de Grande Dame van de cantiñas, met name de feestelijke cantes festeros (liederen). Daar leent haar gerijpte, ietwat stroeve, maar niet te zware stemgeluid zich uitstekend voor: ondeugend, ironisch en uitdagend speelt zij met haar publiek. In de loop der jaren heeft zij zich echter ook ontwikkeld als zangeres van de cante jondo, de ‘diepe zang’, waarin de melancholieke kant van de flamenco doorklinkt. Cornejo treedt op met Macarena Ramírez (dans), Pascual de Lorca (gitaar) en Diego Montoya (percussie).
22-9: De Doelen, Rotterdam; 23-9: Tropentheater, Amsterdam; 24-9: Zuiderpershuis, Antwerpen

Music World Series Acoustic Compass
De ‘Music: World Series’ is een inmiddels vermaarde concertserie die door Nederland trekt met speciaal voor deze tournees samengestelde wereldmuziekgroepen. Acoustic Compass is de eerste serie van vier van dit seizoen, gevolgd door Nordenian Nodes, Skins & Keys en The Noo Ones.
Acoustic Compass is een samenwerkingsverband van Michalis Cholevas, Rembrandt Frerichs, Bassem Alkhouri, Tony Overwater en Oded Tzur, waarin ‘langzame Indiase ritmepatronen zich verzoenen met snelle hinkstapsprongen van de Balkan, en harmonische jazzstijlen worden gecombineerd met de in soepele lijnen verglijdende melodieën van oriëntaalse muziek’.
27-9: Theater Bouwkunde, Deventer; 29-9: Tropentheater, Amsterdam; 30-9: Korzo, Den Haag; 1-10: Mondiaal Centrum Haarlem; 7-10: De X, Leiden; 8-10: Sju, Utrecht

World Sessions met Bombino
World Sessions is een platform voor aanstormend talent, waarbij je muziek op een andere manier beleeft en een artiest van dichtbij leert kennen. Met een film, een interview en een liveoptreden krijg je een kijkje in de muzikale keuken van artiesten uit alle werelddelen. Na afloop van de show kun je persoonlijk kennismaken met de artiest en draait de World Sessions-dj een set in de stijl van de avond.
In de eerste serie van het nieuwe seizoen treedt Bombino aan: 31 jaar geleden geboren als Omara Moctar, is hij een snel rijzende ster aan het woestijnbluesfirmament. Tinariwen en Jimi Hendrix zijn bronnen van inspiratie. Lees hier het interview dat MixedWorldMusic met hem deed.
MixedWorldMusic.com is mediapartner van World Sessions.
11-10: De Oosterpoort, Groningen; 13-10: Korzo, Den Haag; 14-10: Muziekgebouw Eindhoven; 20-10: Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht; 21-10: De Doelen, Rotterdam; 22-10: Podium Mozaïek, Amsterdam

Guoguang Opera: Farewell My Concubine
Farewell My Concubine vertelt de levensgeschiedenis van twee operazangers in de Peking Opera, waar het gebruikelijk is dat de mannen ook vrouwenrollen spelen. Een onmogelijke liefdesrelatie kan niet uitblijven, alsmede het dramatische einde van die relatie, die eigenlijk nooit heeft bestaan. Farewell My Concubine, maakte met de film van Chen Kaige (Gouden Palm, Filmfestival van Cannes 1993) veel indruk op het westerse publiek. Nu brengt het leidende Peking Operagezelschap uit Taipei het verhaal in een bewerking die als metafoor voor de politieke situatie van Taiwan wordt gebruikt. Regisseur Lee Shiao-pin combineert als geen ander de traditionele opera met moderne theaterconcepten (muziektheater, acrobatiek, multimediale presentatie en beeldende kunst). De voorstelling is in co-productie met het Amsterdamse Tropentheater gemaakt.
15 t/m 17 september: Tropentheater, Amsterdam

Drums United
De komende twee jaar maakt Drums United, de multinationale percussiegroep onder leiding van Lucas van Merwijk, vier programma’s waarin Europese percussieculturen centraal staan, respectievelijk Ierland, Spanje, Turkije en de Balkan, steeds met een speciale gast, in dit geval bodhranspeler Eamon Murray uit Ierland. Verder met Niti Ranjan Biswas (Indiase percussie), Nils Fischer (Cubaanse percussie), Pape Thiam (tama), Gianna Tam (percussie), Afra Mussawisade (percussie), Marco Toro (latinpercussie) en Moussé Mbaye Pathé (Afrikaanse percussie).
1-10: Chassé Theater, Breda; 6-10: De Oranjerie, Roermond; 7-10: Mecc, Maastricht; 8-10: Den Dullaert, Hulst; 13-10: Stadstheater, Zoetermeer; 14-10: Theater aan de Schie, Schiedam; 15-10: Bimhuis, Amsterdam

Puerto Candelaria plays Cumbia Society
‘Een muzikale vrijplaats, waarin ons land, Colombia, uitgelegd en uitgedrukt kan worden, op een ándere, uitdagende en controversiele manier’ – zo beschrijft pianist en artistiek leider Juan Diego ‘Juancho’ Valencia het artistieke concept van zijn groep Puerto Candelaria. De groep, die folklore in een onconventioneel jazzidioom vertolkt, is een van de interessantste Colombiaanse groepen van het moment. Voor het project Cumbia Society neemt de groep twee ervaren gastmuzikanten mee: accordeonist Mañy Rodríguez laat horen hoe de cumbia uit de Caribische kuststad Barranquilla klinkt, terwijl zangeres Doña Gloria juist de versie uit de bergen zingt. MixedWorldMusic deed een interview.
20-10: Zuiderpershuis, Antwerpen; 21-10: Tropentheater, Amsterdam; 22-10, Rasa, Utrecht

Aurelio
Aurelio Martínez is een muzikale ambassadeur voor de bedreigde Garifunacultuur van Midden-Amerika en treedt in de voetsporen van de legendarische Parranderos  met een mix van Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse muzikale invloeden. Hij zet zijn krachtige stem en zijn talent als componist, gitarist en percussionist in om de Garifunatraditie zowel te behouden als te moderniseren.
Lees het interview op MixedWorldMusic.com.
26-10: De Oosterpoort, Groningen; 27-10: De Roma, Antwerpen; 28-10: LantarenVenster, Rotterdam; 29-10: Tivoli De Helling, Utrecht; 30-10:  Tropentheater, Amsterdam; 2-11: Muziekgebouw Eindhoven (het concert in Eindhoven wordt voorafgegaan door een Mixed Media Lounge)

Fra Fra Sound & Madjid Bekkas Trio - Wildcoast to Sahara
Op het eerste gezicht lijkt het vergezocht. Wie combineert nu Afro-Caribische muziek met woestijnblues? Maar, zoals de Surinaams-Nederlandse jazzband Fra Fra Sound en de Marokkaanse zanger Majid Bekkas laten horen: er bestaan sterke overeenkomsten in hun muziek. Die gaan terug tot het koninkrijk Ghana van de 12de eeuw (grofweg hedendaags Zuid-Mauretanië/Mali). De muziek van de Ghanawi (mensen van Ghana) reisde door de Sahara naar Marokko en werd daar ‘gnawa’. Via Europese slavenschepen werd de muziek meegenomen van West-Afrika naar de Surinaamse kust, de wild coast. Fra Fra Sound en het Majid Bekkas Trio gaan terug naar de oerbron en laten horen hoe Afro-Caribisch en desertblues organisch samengaan. Speciale gast is Fassery Diabaté, balafonspeler bij Habib Koité en bij Ballaké Sissoko.
16-9: Prospero, Den Haag; 17-9: LantarenVenster, Rotterdam; 25-9: Tropentheater, Amsterdam
 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024