Africa Express speelt 'In C Mali' op HF Proms Holland Festival - zaterdag 25 juni - Het Concertgebouw in Amsterdam zaterdag 25 juni, 2016

Zes concerten van topartiesten op één dag in het Concertgebouw, van drie uur ’s middags tot half één ’s nachts. Het idee: staanplaatsen voor een tientje per concert en zitplaatsen op balkon en podium. Tussendoor chillen bij de mini-concerten in de foyers. Dat zijn de Holland Festival Proms op zaterdag 25 juni in Amsterdam. Met onder meer het Kronos Quartet, een doorlopend gnawa ritueel en het bijzondere project Africa Express Presents: Terry Riley's In C Mali.


door Erk Willemsen 

In C
van Terry Riley wordt gezien als de eerste minimal music compositie. Hij schreef het werk in 1964. Africa Express – een collectief van Afrikaanse en westerse muzikanten – brengt muzikanten uit verschillende culturen, genres en generaties bij elkaar voor bijzondere samenwerkingen. Tijdens de Holland Festival Proms spelen ze Africa Express presents…Terry Riley’s In C Mali, een nieuwe versie van Terry Rileys meesterwerk.

Bamako
Africa Express nam het stuk op in Bamako, 2013, en ging in première in Tate Modern, Londen. In C Mali klinkt volgens Riley zelf ‘alsof de muziek thuiskomt’. Instrumenten als kora, ngoni en balafoon klinken naast zang en een dj. De liveuitvoering tijdens de Proms wordt gedirigeerd door André de Ridder, die ook de plaatversie in 2013 leidde. De muzikanten kiezen op de avond zelf – volgens Rileys instructies – hoe vaak ze elk van de in totaal 53 korte frasen herhalen. Weinig ligt van tevoren vast, behalve dat dit een ongekend caleidoscopisch concert wordt.

Damon Albarn
Africa Express kwam in 2006 tot stand tijdens een reis naar Mali, waarbij mede-oprichter Damon Albarn muzikanten als Fatboy Slim, Martha Wainwright en Jamie T liet samenspelen met legendarische Afrikaanse artiesten als Toumani Diabate, Salif Keita, Amadou & Mariam en Bassekou Kouyate. Daarna volgde een proefoptreden in Londen en het inmiddels legendarisch geworden optreden op Glastonbury in 2007. Vervolgens waren er optredens in Nigeria, Congo en Ethiopië, in een variété-theater in Liverpool, bij de BBC Electric Proms, voor 25 duizend man in het centrum van Parijs en voor 50 duizend toeschouwers op een Spaans strand. In 2012 haalde de band internationaal het nieuws met een een-weekse toer per trein door het Verenigd Koninkrijk, waaraan meer dan 100 muzikanten deelnamen.


Tickets voor de Holland Festival Proms, klik hier.
Staanplaatsen per concert € 10,-; zitplaatsen vanaf € 25,- 


Het album Africa Express Presents: Terry Riley's In C Mali op YouTube, voorzien van beelden uit Mali

 

Het album Africa Express Presents: Terry Riley's In C Mali op Spotify 

 

Vanwege de aard van de compositie bestaat er niet zoiets als een definitieve uitvoering cq vastlegging van de compositie, maar de versie de eerste, 'originele' versie, gespeeld door Riley zelf blijft toch een belangrijke maatstaf. 

De live uitvoering in de Tate Modern, Londen


Africa Express doet ook concert in Carré 22 juni

Op woensdag 22 juni speelt Africa Express in Carré haar eerste concert, dit keer onder de noemer Africa Express presents… The Orchestra of Syrian Musicians met Damon Albarn & gasten Paul Weller, Baaba Maal, Noura Mint Seymali, Bassekou Kouyaté, Bu Kolthoum, Eslam Jawaad, Faia Younan, Lotfi Bouchnak, Malikah, Mounir Troudi, Rachid Taha en TALA. In dit concert staat Syrische en Arabische muziek centraal.


Volledig programma Holland festival PROMS op zaterdag 25 juni
De PROMS dag in het Concertgebouw kent dus haar spectaculaire afsluiting met Africa Express Presents: Terry Riley's In C Mali, maar voorafgaand daaraan zijn er tal van andere prachtige concerten die dag. 

Het programma voltrekt zich als volgt:
15.00u Grand Subphonia
16.00u Lila Gnawa Oulad Sidi Ensemble
17.00u Kronos Quartet
19.30u Solar Trilogy
21.30u Ben Folds & Ymusic
23.30u  Africa Express Presents: Terry Riley's In C Mali

Lila ritueel
Tijdens de Holland Festival Proms zal een negen uur durende Lila-ceremonie plaatsvinden. Lila is een religieus ritueel uit de Marokkaanse Gnawa-cultuur, waarbij de aanwezigen door opzwepende ritmes in trance raken, boze geesten uitbannen, en goede geesten omarmen. De intensiteit van de muziek maakt een Lila-ritueel ook voor niet-soefi’s tot een overweldigende en onvergetelijke ervaring. De ceremonie begint in de Grote Zaal. In een optocht trekken de muzikanten en dansers onder leiding van de Gnawa Maalem richting de Kleine Zaal, waar toeschouwers vrij kunnen in- en uitlopen. Het Gnawa Oulad Side Ensemble is afkomstig uit de Sous regio, voornamelijk uit de steden Taroudant en Dcheira in het zuiden van Marokko, nabij de stad Agadir.

Kronos Quartet
Avontuurlijker dan het wereldberoemde Kronos Quartet uit San Francisco kan een strijkkwartet niet worden. Als onderdeel van hun artist-in-residenceprogramma tijdens het Holland Festival geven ze een speciaal concert tijdens de Holland Festival Proms. Ze spelen enkele van hun grootste hits, afgewisseld met nieuw werk, gecomponeerd voor het wereldomvattende project Kronos' Fifty for the Future. Het bekende werk bestaat onder andere uit composities van de Syrische zanger Omar Souleyman, Terry Riley, Clint Mansell en Vladimir Martynov. De werken van de laatste twee zijn gebruikt in de films Requiem for a Dream en La Grande Bellezza. Daarnaast is er een gastoptreden van de intense Inuitkeelzangeres Tanya Tagaq. Zij schreef een nieuwe compositie voor Kronos, die zijn Europese première beleeft.
Lees elders op MixedWorldMusic over het Holland festival concert van Tanya Tagaq zelf.  Kronos Quartet met Omar Souleyman's La Sidounak Sayyada (2014)

Tickets voor de Holland Festival Proms, klik hier
S
taanplaatsen per concert € 10,-; zitplaatsen vanaf € 25,- 

Africa Express trailer Holland Festival Proms


www.hollandfestival.nl

www.africaexpress.co.uk

Wolfgangapp: download en gebruik Wolfgang tijdens dit concert. Deze gratis smartphone app vertelt u, terwijl de musici spelen, wat u op dat moment hoort in de muziek. Kijk op: www.wolfgangapp.nl 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024