Ramón Valle
Bao Cissoko
Michalis Cholevas
Niti Ranjan Biswas
Music: World Series start met Acoustic Compass Vier concertseries aangekondigd voor het nieuwe seizoen zaterdag 10 september, 2011

De 'Music: World Series' is een inmiddels vermaarde concertserie die met vier series per jaar door Nederland trekt met speciaal voor deze tournees samengestelde groepen. Het programma voor het komende seizoen is bekend gemaakt: op 27 september start de serie Acoustic Compass, in december gevolgd door Nordenian Nodes, en volgende jaar Skins & Keys en The Noo Ones.


De titel van de concertserie, Music: World Series, doet denken aan grote sportevenementen in honkbal en basketbal, maar is het tegenovergestelde: een fijnzinnig samengestelde serie concerten met musici uit diverse culturen die niet eerder met elkaar hebben samengespeeld, gebracht in meestal kleine, intieme zalen.

Afgelopen seizoen was bijzonder succesvol met de projecten Balkan Meets Brasil, Tales of Tala, Siren Songs en Moldavia Calls. De projecten, die sinds 2001 draaien, leiden af en toe tot vaste bezettingen, zoals met Cabo Cuba Jazz en A Fula’s Call het geval was.

Intrigerende concerten
Zojuist heeft de organisatie haar programma voor 2011-2012 bekend gemaakt. Het beloven weer intrigerende concerten te worden, met de projecten Acoustic Compass, Nordenian Nodes, Skins & Keys en The Noo Ones. Musici die het komende jaar mee zullen doen zijn onder anderen Michalis Cholevas, Rámon Valle, Bao Cissoko, Nils Fischer, Tony Overwater, Andro Biswane, Klaas Hekman, Niti Ranjan Biswas, Bassem Alkhouri en Simon Thoumire.

De concertserie doet consequent de volgende zalen aan: Tropentheater, Amsterdam, Mondiaal Centrum Haarlem, De X, Leiden, SJU Jazzpodium, Utrecht, Theater Bouwkunde, Deventer, en Korzo, Den Haag. De twee laatste series gaan ook naar Jazz International in Rotterdam.

De vier series met bezettingen en data vind je hieronder.

ACOUSTIC COMPASS, september-oktober 2011
Zijn langzame Indiase ritmepatronen te verzoenen met snelle hinkstapsprongen van de Balkan? Kunnen harmonische jazzstijlen worden gecombineerd met de in soepele lijnen verglijdende melodieën van oriëntaalse muziek? In de wereld van jazz en wereldmuziek hebben de musici van Acoustic Compass keer op keer bewezen tot de absolute top te behoren. Vanuit die vrijheid is het nu tijd voor een nieuw avontuur.
Michalis Cholevas (Griekenland), ney, saz, tarhu, yayli tanbur
Rembrandt Frerichs (Ndederland), piano
Bassem Alkhouri (Syrië) , kanun
Tony Overwater (Nederland), bas
Oded Tzur (Israël), saxofoon
27-9: Theater Bouwkunde, Deventer; 29-9: Tropentheater, Amsterdam; 30-9: Korzo Theater, Den Haag; 1-10: Mondiaal Centrum Haarlem; 7-10: De X, Leiden; 8-10: SJU, Utrecht

NORDENIAN NODES, december 2011
Viool, gitaar, kora en tabla; het lijkt een wonderlijke combinatie van muziekculturen, maar het resultaat klinkt bijna vanzelfsprekend, terwijl de invloeden toch herkenbaar blijven. Met improvisatie als wezenlijk onderdeel van het concert gaan de vier musici een muzikale reis aan met onbekende bestemming. Swingend, jazzy of juist pure klassieke eenvoud?
Bao Cissoko (Senegal), kora
Mark Tuinstra (Nederland), gitaar
Niti Ranjan Biswas (Bangladesh), tabla
Oene van Geel (Nederland), altviool
1-12: Tropentheater, Amsterdam; 2-12: Mondiaal Centrum Haarlem; 3-12: SJU, Utrecht; 8-12: Korzo Theater, Den Haag; 9-12: DE X, Leiden; 10-12: Theater Bouwkunde, Deventer

SKINS & KEYS, februari 2012
Kunnen drie percussionisten en een pianist samen een kwartet vormen? Aan de status van de vier musici zal het niet liggen; alle vier multiculturalisten, elk met met een sterke individuele zeggingskracht, en gezamenlijk op ontdekkingstocht om authentieke percussie uit India, Iran, Cuba en andere slagwerktradities te verbinden met pianospel met roots in Cuba.
Nils Fischer (Duitsland), Cubaanse en Caribische percussie
Afra Mussawisade (Iran), wereldpercussie
Niti Ranjan Biswas (Bangladesh), tabla
Ramón Valle (Cuba), piano
2-2: Tropentheater, Amsterdam; 4-2: SJU, Utrecht; 5-2: Korzo Theater, Den Haag; 9-2: Jazz International, Rotterdam; 10-2: De X, Leiden; 11-2: Mondiaal Centrum, Haarlem; 12-2: Theater Bouwkunde, Deventer

THE NOO ONES, maart-april 2012
Klaas Hekman is een bezeten instrumentalist die altijd op zoek is naar vrijheid en vanzelfsprekendheid in muziek. Met The Noo Ones stelde hij een ongebruikelijk ensemble samen om klankkleuren en mogelijkheden van bijzondere en verrassende instrumentale combinaties te onderzoeken. Avontuurlijk samenspel en improvisatie vormen de overige ingrediënten voor een bijzondere muzikale wereldreis met als doel het doen ontstaan van een eigen groepsgeluid.
Satyakam Mohkamsing (India), viool
Joost Buis (Nederland), trombone, slidegitaar
Klaas Hekman (Nederland), bassax
Andro Biswane (Suriname), gitaar
Alan Purves (Schotland), percussie
Simon Thoumire (Schotland), concertina
30-3: Mondiaal Centrum Haarlem; 31-3: De X, Leiden; 1-4: Korzo Theater, Den Haag (’s middags); 1-4: Theater Bouwkunde, Deventer (’s avonds); 5-4: Tropentheater, Amsterdam; 6-4: Jazz International, Rotterdam; 7-4: SJU, Utrecht

www.musicworldseries.nl
 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024