Barcelona Gipsy Balkan Orchestra zet Zonnehuis in vuur en vlam Verrassende Catalaanse visie op balkanmuziek zaterdag 6 oktober, 2018

Dankzij Promaja Events valt er sinds enige tijd in Amsterdam veel bijzonders te genieten op het gebied van de Balkanmuziek. Eerder dit jaar kregen we al kippenvel bij een van de kroonjuwelen van de Bosnische sevdah, zanger en gitarist Damir Imamovic met zijn groep Sevdah Takht. En op 2 november komt Amira Medunjanin, de nachtegaal van Sarajevo, met haar trio om het Bosnische levenslied te vertolken in de Duif. Gisteravond was het Zonnehuis in Amsterdam-Noord het toneel van misschien wel de grootste verrassing van het muzikale drieluik: balkanmuziek uit Barcelona!


door Ton Maas (tekst en foto's)

Een balkanorkestje uit Barcelona, wie zou dáár op zitten te wachten? Nou, heel wat mensen, zo bleek gisteravond in het uitverkochte Zonnehuis in Amsterdam Noord. En die kregen nog gelijk ook, want om het Barcelona Gipsy Balkan Orchestra een geoliede machine te noemen, is nog zwak uitgedrukt. Tijdens een wervelend stuk uit Roemenië in zo’n krankzinnige maatsoort vol breuken, moest ik onwillekeurig denken aan Theo Loevendie, die ooit na een optreden van Ivo Papasov's Wedding Band verzuchtte: ‘Weet je wat het ergste is? Ze tellen niet eens!’ Met precies dezelfde paplepelvanzelfsprekendheid lieten de Catalanen de overhoekse balkanritmes rollen.

To party or not
Met de dansbaarheid zat het dus goed, zoals vrijwel meteen bleek toen zich al bij het derde nummer een spontane aanhaak-rij dansers vormde die zich zwierend en slingerend tussen het overige publiek door bewoog. Ook in de zijbeuken gingen de voetjes van de vloer, in de meeste gevallen bovendien met onmiskenbare kennis van zaken. Maar deze Catalanen zijn niet alleen feestbeesten. Al meteen na het spetterende openingsnummer namen ze gas terug voor een ingetogen muzikale gedachtewisseling vol subtiliteiten. Dat ze daarbij regelmatig overstemd werden door het geroezemoes uit de zaal, leek de muzikanten niet te deren.

Jubel en zielepijn
Het zevenkoppige ensemble telt niet alleen uiterst bekwame instrumentalisten en een ietwat ongebruikelijke bezetting – met exoten als de van oorsprong Zuid-Amerikaanse cajon en raamtrommels uit de Arabische wereld – maar ook een vocaliste van wereldformaat, zangeres Sandra Sangiao. Met haar lichte, wendbare sopraan kan ze niet alleen nog boven haar collega’s uit jubelen als die met orkaanracht een razende Bulgaarse rutjenitsa te lijf gaan, ze weet de luisteraar ook tot diep in de ziel te beroeren als ze zich over een zinderende ballade ontfermt.

Lullen of meezingen
‘Zijn jullie nou gekomen om te luisteren of met elkaar te lullen?’ vroeg Sangiao na een ingetogen lied over verloren liefde met een brede glimlach. ‘Zing dan liever het volgende stuk met me mee!’ Zonder verdere uitleg zette ze vervolgens in, maar dat bleek geen enkel probleem, want aangekomen bij het geneuriede refrein, was het voor iedereen duidelijk dat de eigen bijdrage daar werd verwacht. Zo gingen zelfs de meest rabiate veelplegers van het geroezemoes alsnog voor de bijl! O ja, vanavond (6 oktober) zijn ze nog te zien in Rotterdam!



Barcelona Gipsy Balkan Orchestra
Promaja Events


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024