Nieuwe World serie in Muziekgebouw aan 't IJ Concerten van Zakir Hussain, Cuca Roseta, Ladysmith Black Mambazo, Maria Rita, Master Drummers of Burundi en vele anderen dinsdag 4 september, 2018

Voor het tweede achtereenvolgende jaar presenteert Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam de serie 'World', een mooie reeks concerten met muziek uit allerlei werelddelen. Met Maria Rita, het openingsconcert van het Newlands Festival, Zakir Hussain, Pandit Rajan + Pandit Sajan Misra, Cuca Roseta, Master Drummers of Burundi, Budhaditya Mukherjee, Ladysmith Black Mambazo, Orange Blossom + MEDFest Ensemble en net als vorig jaar een Matinée Marocaine, dit jaar met Khadija Margoum en Khadija El Bidaouia.

De combinatie van traditie en vernieuwing vormt de rode draad in de serie World van Muziekgebouw aan 't IJ. Traditioneel gekende genres vermengen hier tot nieuwe vormen die passen bij deze tijd, uitgevoerd door topmusici uit alle delen van de wereld. Van de tweede editie Matinée Marocaine en Indiase tabla, tot vernieuwende fado, met dit seizoen maar liefst twee Afrikaanse ster-ensembles.

Lees alles over deze serie in het artikel hieronder. 
Bestel tickets online bij Muziekgebouw aan 't IJ. 
Klik hier.


Master Drummers of Burundi
Vrijdag 2 november 

Een optreden van de legendarische Master Drummers of Burundi is een overweldigende ervaring, met ceremoniële ritmes, zang en atletische dans. Op trommels gemaakt van uitgeholde boomstammen brengen de drummers traditionele ritmes uit Burundi in Centraal-Afrika. Rode draad is de zeer tot de verbeelding sprekende muziek die te horen is bij geboorte- en doodsrituelen, inauguraties van koningen en vruchtbaarheidsrituelen.
De Masters Drummers of Burundi zijn al sinds de jaren 60 actief. Ze werkten samen met avontuurlijke muzikanten als Joni Mitchell en Echo & The Bunnymen en waren te zien in Werner Herzogs film Fitzcarraldo. De technieken en tradities die ze gebruiken worden al decennia van vader op zoon overgeleverd. De tijdloze ritmes zorgen voor een fascinerende en hypnotiserende belevenis.


Pandit Budhaditya Mukherjee

zondag 4 november, 16.00 uur 

In dit middagconcert klinkt de schoonheid van de Indiase klassieke muziek uitgevoerd door dé toonaangevende sitarspeler van zijn generatie: Pandit Budhaditya Mukherjee. Al sinds zijn eerste optreden – zo’n 40 jaar geleden – wordt hij geprezen om zijn heldere, lyrische stijl en de ongeremde soepelheid in zijn spel.
Pandit (‘geleerde’) Budhaditya Mukherjee is een van de grootmeesters van de sitar. Op zeer jonge leeftijd wijdde zijn vader – sitarspeler Pandit Bimalendu Mukherjee – hem in in de Hindoestaanse klassieke muziek. Nu bouwt hij samen met tabla speler Soumen Nandy voort op de gayaki ang, een vocale stijl gebaseerd op de stembuigingen in de Indiase vocale muziek, in navolging van de 19e-eeuwse meester Ustad Imdad Khan.
De waardering voor het spel van Budhaditya Mukherjee reikt tot ver over de Indiase grenzen. In 1990 schreef hij geschiedenis als eerste musicus die een optreden gaf in het Britse Lagerhuis in Londen.

Ladysmith Black Mambazo
zondag 11 november 

De wereldberoemde a capellagroep Ladysmith Black Mambazo is een van de actiefste en succesvolste Zuid-Afrikaanse acts ooit. Ze braken wereldwijd door in 1986 met hun prominente rol in Paul Simons Gracelanden wonnen door de jaren heen vier Grammy Awards. Niet voor niets dat ze Nelson Mandela begeleidden bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo in 1993. Hun prachtige en vlekkeloze samenzang wekt nog altijd kippenvel op.
De groep werd opgericht in 1964 door Joseph Shabala, die daarmee zijn droom over een in perfecte harmonie zingend koor waarmaakte. De groep kreeg bekendheid in Zuid-Afrika door zoveel muzikale competities te winnen dat ze werden uitgesloten van toekomstige talentwedstrijden, simpelweg omdat ze té goed waren. Behalve met Paul Simon werkten ze samen met diverse internationale musici, waaronder Stevie Wonder, Mavis Staples en Dolly Parton.


Aïta, de stem van de liefde

Matinée Marocaine met Khadija Margoum en Khadija El Bidaouia
zondag 20 januari, 14.00 uur

Deze tweede editie van Matinée Marocaine in het Muziekgebouw staat helemaal in het teken van de Aïta, ‘gehuil’. Aïta – ontstaan op het Marokkaanse platteland – is een unieke muzikale vorm die gedeelde pijn en blijdschap uitdrukt en vooral de liefde als onderwerp kent. 200 artiesten legden deze erfenis vast op tien albums genaamd Aïta Anthology. De gerenommeerde zangeressen Khadija Margoum en Khadija El Bidaouia zingen liederen uit deze unieke collectie.
In Marokko is muziek onderdeel van lokale sociale- en rituele gebruiken. Liederen begeleiden het werk gedurende de oogst, vertellen het dagelijkse leven van de ambachtslieden in hun kraampjes en vermaken families op allerlei momenten. Sentimenten worden in de liederen niet direct geuit, maar de poëten van de Aïta brengen deze over via metaforen op een spontane en krachtige manier.

Orange Blossom + MEDFest Ensemble
vrijdag 22 februari 

MEDFest is een nieuw, rondreizend festival met muziek uit de landen rond de Middellandse Zee. De muziek en cultuur van de mediterranée in al zijn warmte, verscheidenheid en verbondenheid, te ervaren met unieke, eenmalige optredens en meer.
*Let op: dit is het concert dat oorspronkelijk op vrijdag 21 september zou plaatsvinden. Bezoekers die reeds kaarten hebben gekocht, worden spoedig op de hoogte gesteld van de verplaatsing van het concert naar vrijdag 22 februari.

MEDFest 2019 Amsterdam
De eerste editie in Amsterdam wordt aangevoerd door de Franse band Orange Blossom. De muziek van Orange Blossom, bekend van de titelsong Ya Sidi van de Franse Netflix-serie Marseille, is een intrigerende mix van psychedelische rock à la Pink Floyd, Egyptische muziek zoals die van zangeres Oum Kalthoum en de postpunk van Joy Division.

Bestel tickets online bij Muziekgebouw aan 't IJ. 
Klik hier

Al voorbij: 

Maria Rita
zaterdag 1 september 

Nu de eerste grote shows van haar tournee ‘Amor e Música’ er begin dit jaar op zitten, slaat Maria Rita een nieuwe weg in met een intiem programma voor piano en stem (Piano e Voz). Samen met pianist Rannieri Oliviera ontdekt ze de meest uiteenlopende genres van de Braziliaanse muziek; van baião tot samba. Hits van haar eerste album als “Cara Valente”, “Pagu” en “Num Corpo Só” komen voorbij maar ook klassiekers van componisten als Luiz Gonzaga, Gonzaguinha en Antonio Carlos Jobim.
Als dochter van twee grootheden uit de Braziliaanse muziek, Elis Regina en Cesar Camargo Mariano, startte Maria Rita haar professionele carrière op 24-jarige leeftijd. Voor haar debuutalbum ‘Maria Rita’ (met meer dan een miljoen verkochte exemplaren wereldwijd) ontving ze drie Grammy’s en met meer dan 190.000 verkochte cd's van "Samba Meu" in november 2017 ontving ze inmiddels haar zesde Latin-grammy, voor het "Beste Samba-album”. In Brazilië is ze een superster maar ook wereldwijd trekt ze volle zalen en kan met recht een van de succesvolste vocalisten van haar generatie genoemd worden.

Openingsconcert van het Newland Festival 
Alta Ripa Baroque Ensemble, Dima Orsho en Nuria Rial
woensdag 19 september 


Twee wereldstemmen, de Syrische mezzosopraan Dima Orsho en de Catalaansesopraan Nuria Rial, hebben voor Mother - Umm - Madre pareltjes uit de barok en de Arabische muziek opgedoken. Met als rode draad krachtige, fascinerende moederfiguren uit beide culturen door de eeuwen heen. Ze smeden de stukken aaneen in een concertprogramma dat deze schijnbaar zo verschillende culturen veel gemeenschappelijk hebben.
Het Alta Ripa Baroque Ensemble o.l.v. fluitiste Danya Segal speelt prachtige barokmuziek van Händel en Telemann en nieuw werk van Dima Orsho, getiteld ISHTAR: The Greater Mother. Hierin laat Orsho historische Europese instrumenten fraai harmoniseren met Arabische instrumenten, uitgevoerd door drie virtuozen: Milad Khawam op trompet en duduk (dubbelriet-instrument), Mevan Younes op buzuq (luit) en Hogir Göregen (percussie). 


Zakir Hussain

zondag 23 september, 15.00 uur


Een gloednieuw verzamelalbum en een concerten in Muxiekgebouw aan 't IJ; twee mooie kansen om je te laten inspireren door een bijzondere muzikant: tabla-grootheid Zakir Hussain. Hij is een meester in de klassieke Indiase muziek, maar ging de afgelopen 60 jaar ook talloze verrassende samenwerkingen aan met artiesten als drummer Mickey Hart, gitarist John McLaughlin en saxofonist Charles Lloyd. Met zijn 67 jaar loopt Zakir Hussain al meer dan 60 jaar mee aan de top van de Indiase muziek. Hij verenigt grote klasse en diepgravende kennis van de klassieke Indiase muziek met een open, humorvolle en losse opstelling die heeft geresulteerd in tal van geslaagde fusionprojecten. Met altijd die glimlach als hij iets doet; wat eigenlijk niet hoort. Het publiek geniet er altijd weer met volle teugen van. Zakir Hussain, begeleid door twee percussionisten op dholak en mridangam en een van ‘s werelds beste sarangi-spelers, zal je een overrompelende middag bezorgen. 

 

Pandit Rajan + Pandit Sajan Misra
zaterdag 6 oktober 

‘Als wij samen zingen, vormen wij één ziel, ook al leven we in twee lichamen’, zo verklaren de gebroeders Misra hun magistrale samenzang. De twee vocale meesters zingen in de klassieke stijl khyal (‘verbeelding’), een zangvorm die zich kenmerkt door weelderige improvisaties. De broers Pandit (‘geleerde’) Rajan en Sajan Misra stammen af van een familie virtuoze zangers uit de Noord-Indiase stad Benares. In 1978 traden ze voor het eerst op buiten India en sindsdien reizen over de hele wereld. Ze werkten samen met onder anderen de Britse minimal componist Michael Nyman, die hun klankkleur vergelijkt met die van soulzangers uit het westen.  

Cuca Roseta
woensdag 10 oktober 

Met zelfgeschreven nummers en een heel eigen, fris geluid geeft de Portugese zangeres Cuca Roseta een nieuwe draai aan de fado. Ze werd er een ster mee in Portugal, met fadoster Ana Moura als een van haar grote fans. Ook in Nederland rijst nu haar ster. In dit concert presenteert Cuca Roseta haar gloednieuwe album Luz.
De 36-jarige Cuca Roseta ontdekte pas op haar 18e de fado, maar was op slag verliefd. Vanaf dat moment zong ze met zeer grote regelmaat in de beroemde Clube de Fado in Lissabon, waar ze op 23-jarige leeftijd vaste zangeres werd. Ze maakte haar debuutalbum met de Argentijnse muzikant Gustavo Santaolalla, bekend van zijn soundtracks voor de films Babel en Brokeback Mountain.


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024