Habib Koité & Bassekou Kouyaté Twee Malinese sterren samen op één podium zondag 13 mei, 2018

Twee Malinese sterren betreden eind deze week gezamenlijk het podium bij concerten in Nederland en België: gitarist/zanger Habib Koité en Bassekou Kouyaté, meester op de ngoni. Normaal treden deze beroemde Malinese muzikanten vrijwel altijd onder eigen vlag op. Deze gezamenlijke Europese tournee, die ook de Benelux aandoet, mag dan ook gerust uniek genoemd worden. Habib Koité en Bassekou Kouyaté kennen elkaar al sinds de jaren tachtig en waren alle twee lid van van Toumani Diabaté’s Symmetric Orchestra. Sindsdien bouwden beide artiesten een succesvolle internationale solocarrière op, maar verloren elkaar nooit uit oog en hart. Hun sterk ritmische muziek met fraaie Malineze melodielijnen zal ongetwijfeld voor de nodige opwinding zorgen bij de komende concerten.


door Bas SpringerHabib Koité (1958, Bamako) en Bassekou Kouyaté (1966, Garana) stammen uit de West-Afrikaanse traditie van griotten, troubadours die zorg dragen voor de mondelinge overlevering van cultuur en geschiedenis. Zowel Koité als Kouyaté zijn vernieuwers die een belangrijke bijdrage leverden aan de popularisering van de Malinese muziek. Koité’s handelsmerk is een mix van de diverse Malinese muziekstijlen, Amerikaanse blues en Afrocubaanse ritmes. ‘Ik ben nieuwsgierig naar alle stijlen van de wereld, maar ik maak Malinese muziek’, aldus Koité, die vooral geliefd is vanwege zijn gitaarspel. Hij gebruikt veel open stemmingen en zijn muziek heeft raakvlakken met blues en flamenco. Koité’s zangstijl is intiem en ontspannen, overwegend kalm en zeer melodieus. In zijn band Bamada zijn verder rollen weggelegd voor tama, basgitaar, drums, mondharmonica, viool, kabassa en kora. Koité schrijft zelf alle teksten en vertolkt die in het Engels, Frans en Bambara. Zijn fraaie vocalen en vingervlugge gitaarspel leverden hem overal ter wereld trouwe fans op, onder wie de Amerikaanse blueszangeres/gitarist Bonnie Raitt.De meester van de n'goni
Ook Kouyaté laat zich inspireren door geluiden van buiten de Malinese landsgrenzen. Hij werd in 1966 geboren in Garana, zo’n 60 km van Ségou. Zijn vader was Mustapha Kouyaté, bespeler van de ngoni en zijn moeder was lofzangeres Yagaré Damba.Op twaalfjarige leeftijd speelde Bassekou Kouyaté voor het eerst op de ngoni. Een ngoni is een snaarinstrument uit West-Afrika, dat wordt beschouwd als de voorloper van de banjo. Het lichaam van het instrument dient als klankkast en is gemaakt van hout of kalebas, overtrokken met een gedroogde dierenhuid. De ngoni wordt veelal gebruikt voor snelle melodieën.

Dienaar van de koning van de desert blues
Eind jaren tachtig vertrok Bassekou naar de Malinese hoofdstad Bamako, waar hij zich in de loop der jaren ontwikkelde tot eenvirtuoos op de ngoni. Hij begeleidde talloze grote Malinese artiesten, onder wie zanger-gitarist Ali Farka Touré, de koning van de desert blues, en Toumani Diabaté, meester op de kora. In 2007 verscheen Kouyate’s debuut album Segu Blue, uitgebracht door Out Here Records. Het alom geprezen, door Lucy Duran geproduceerde album vormde het startpunt voor Kouyaté’s internationale carrière. Kouyaté's vrouw Amy Sacko is niet alleen zelf een succesvolle soloartiest maar neemt ook  de meeste zangpartijen voor haar rekening neemt in Kouyate’s band Ngoni Ba, een ensemble met maar liefst vier ngoni’s. Liefhebbers van West-Afrikaanse muziek zullen ongetwijfeld reikhalzend uitkijken naar de komende concerten van het gelegenheidsduo Koité & Kouyaté.

Concerten
17 mei - CC De Spil, Roeselare
18 mei - Muziekgebouw, Eindhoven
19 mei - De Oosterpoort, Groningen
24 mei - 30CC, Leuven

Bezetting
Habib Koité – gitaar, zang
Bassekou Kouyaté – ngoni
Amy Sacko – zang
Mahamadou Tounkara – yabara, tama (percussie)
Moustapha Kouyaté – basngoni
Issa Koné – gitaar
Mama Koné – percussie
Abdoul Wahab Berthé - bas 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


meer nieuws
Eliza en Martin Carthy strelen oren in Zaandam
zondag 16 september, 2018
Concerten van Zakir Hussain, Cuca Rosetta, Ladysmith Black Mambazo, Maria Rita, Master Drummers of Burundi en vele anderen
dinsdag 4 september, 2018
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
zaterdag 1 september, 2018
maandag 27 augustus, 2018
Zangeres in Bamako overleden
vrijdag 24 augustus, 2018
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
woensdag 1 augustus, 2018
Stemmen krijgen het laatste woord
dinsdag 31 juli, 2018
dinsdag 31 juli, 2018
Gemengde gevoelens
zondag 29 juli, 2018
Het geheim van Krems
zaterdag 28 juli, 2018