Lifetime Achievement Awards voor world music-programmeurs Wim Westerveld en Frans Goossens IJzeren Podiumdieren uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag zondag 18 januari, 2015

Op 17 januari 2015 zijn tijdens Eurosonic Noorderslag de IJzeren Podiumdieren uitgereikt voor onderscheidende prestaties in het Nederlandse livemuziekcircuit. Een Lifetime Achievement Award was er voor zowel Frans Goossens (vroeger programmeur niet-westerse muziek bij de Melkweg Amsterdam en oprichter/programmeur Amsterdam Roots Festival) en Wim Westerveld (programmeur van de Music Meeting en boeker bij Chazz! Agency), beiden met een enorme staat van dienst in het programmeren van world music en het organiseren van festivals, en beiden verantwoordelijk voor de introductie van niet-westerse muziek in Nederland.


Frans Goossens en Wim Westerveld zijn twee pioniers van de programmering van niet-westerse muziek in Nederland. Met hun spraakmakende muziekprogrammering, voor zowel zaal (Melkweg en O42) als festival (Amsterdam Roots Festival en Music Meeting), hebben zij nationaal en internationaal een standaard gezet voor de programmering van wereldmuziek en de introductie hiervan bij een groot publiek.

Al decennialang krijgen zowel Goossens als Westerveld het voor elkaar om onder verschillende cultuurpolitieke beleidslijnen en de steeds veranderende tijdgeest een consistente en avontuurlijke muziekprogrammering te organiseren. Beiden hebben wereldmuziek als volwaardig onderdeel van de Nederlandse podiumkunsten weten te agenderen bij de cultuurpolitiek, zowel op lokaal als op nationaal en zelfs internationaal niveau.

Frans Goossens wist als muziekprogrammeur van de Melkweg Nederland te overtuigen van de artistieke waarde van wereldmuziek. Artiesten als Youssou N'Dour, Thione Seck, Baaba Maal, Bembeya Jazz, Fela Kuti, Franco en Khaled kregen door Goossens een podium en een nieuw publiek. Als programmeur van zowel de Melkweg als het Amsterdam Roots Festival voelde Goossens de urgentie om muziek te programmeren voor heel Amsterdam en Nederland – dus niet alleen de blanke elite, maar ook de nieuwe Nederlanders. Genres als afrobeat, salsa en raï kregen via de Melkweg en het Amsterdam Roots Festival een springplank.
www.amsterdamroots.nl 

Wim Westerveld begon als muziekprogrammeur bij het in de jaren tachtig vermaarde Nijmeegse podium O42. Vanuit deze legendarische zaal ontstond het internationaal spraakmakende muziekfestival Music Meeting, dat in 2014 zijn dertigjarig bestaan vierde. De programmering van de Music Meeting heeft improvisatie als kern: met improvisatie als rode draad wordt er ieder jaar opnieuw een selectie samengesteld die geldt als een van de meest avontuurlijke van Nederland. Met de Music Meeting heeft Westerveld een ongekend hoog aantal artiesten en genres geïntroduceerd in Nederland, terwijl hij buiten het festivalseizoen om met het boekingskantoor Chazz! Agency ook talloze andere podia en festivals voorziet van avontuurlijke wereldmuziek.
www.musicmeeting.nl 

Internationale verdienste
Niet alleen nationaal, ook internationaal zijn zowel Goossens als Westerveld nog steeds zeer actief – ze stonden aan de basis van de oprichting van zowel de WOMEX (de belangrijkste internationale wereldmuziekconferentie) als het EFWMF (European Forum for Worldwide Music Festivals). Met hun inzet voor deze twee organisaties spelen Goossens en Westerveld achter de schermen ook internationaal een belangrijke rol bij de organisatie van niet-westerse muziek op de Europese podia en festivals.

Winnaars van de Lifetime Achievement Award ontvangen deze prijs van het bestuur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Lifetime Achievement Awards worden niet per se ieder jaar uitgereikt.

Vorige winnaars Lifetime Achievement Awards
1997 - Leon Ramakers & Willem Venema
1998 - Jan Vollaard & Gert van Veen
1999 - Fons van Iersel & Piet Donker
2000 - Jaap van Beusekom & Cor Schlösser
2002 - Jan Willem Sligting
2004 - Peter Koppen & Pierre Ballings
2005 - Jerney Kaagman    
2008 - Pascal Bouma

De IJzeren Podiumdieren worden sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De IJzeren Podiumdieren zijn zogenaamde peer-to-peer prijzen. De leden van de vereniging brengen hun stem uit. De persoon of organisatie die de meeste stemmen ontvangt, wint de prijs.

De uitreiking wordt jaarlijks georganiseerd door de VNPF en Eurosonic Noorderslag.

Overige awards die werden uitgereikt op 17 januari: 

Beste directeur: Geert van Itallie, Melkweg (Amsterdam)

Beste programmeur: Bob van Heur, Le Guess Who? (Utrecht)

Beste festival: Le Guess Who? (Utrecht)

Beste podium: Patronaat (Haarlem)

Beste marketeer: Joris Holter, Doornroosje & Merleyn (Nijmegen)

 


meer nieuws
Porto - 27 tot en met 31 oktober
zondag 19 september, 2021
Een persoonlijk relaas
vrijdag 17 september, 2021
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 30 augustus, 2021
Vernieuwde bezetting in vorm tijdens On The Roof
zaterdag 14 augustus, 2021
Het levenswerk van Felix van Lamsweerde
zaterdag 14 augustus, 2021
On The Roof blijft verrassen
maandag 9 augustus, 2021
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 augustus, 2021
donderdag 29 juli, 2021
De grootmeester van de duduk
vrijdag 9 juli, 2021
Nieuw online muziekkanaal Music Meeting All Ears releast elke zaterdag nieuwe video's en podcasts
zaterdag 3 juli, 2021