foto Charlie Crooijmans
Kayhan Kalhor en Erdal Erzincan in de MML Ton Maas interviewt Kayhan Kalhor en Erdal Erzincan maandag 9 juni, 2014

Het is de derde en de laatste dag van de Music Meeting, 9 juni 2014, en na brunchconcerten in de Hortus en een fikse regenbui, komen Kayhan Kalhor en Erdal Erzincan in de Mixed Media Lounge.


door Charlie Crooijmans

Ton Maas viel met de deur in huis en vroeg of Kalhor de key figure is in de Iraanse klassieke muziek. Bescheidenheid siert de mens en Kalhor ontkende dit natuurlijk resoluut.

Met muzikanten van allerlei pluimage
Hij is wel betrokken bij de klassieke muziek uit Iran en speelt in allerlei verschillende projecten. Kalhor werkt graag samen met musici van allerlei pluimage. Hij woont zelf al een geruime tijd niet meer in Iran en de wereld is in de laatste vijftig jaar een stuk kleiner geworden. Kayhan Kalhor: 'Er zitten ook wel idealistische kanten aan zulke samenwerkingen. Je leert elkaars cultuur beter kennen en je krijgt er daardoor ook meer respect voor. Ook al zijn er sociaal-politieke verschillen, alle mensen willen toch hetzelfde: muziek en een beter leven.'

Geworteld in je eigen traditie
'Je moet voor zo'n culturele uitwisseling wel geworteld zijn in je eigen traditie. En ook al wordt de wereld kleiner door het internet, culturele en muzikale uitwisselingen komen reeds eeuwenlang voor.
'Het spelen met Erdal Erzincan die uit de Ottomaanse traditie komt, is niet zo moeilijk als het lijkt. Ook al is de Perzische traditie veel ouder, er zijn veel gelijkenissen. Geografische grenzen worden in de muziek vaak gewoon genegeerd. De meeste tradities in bijvoorbeeld Klein-Azië met India erbij zijn net als tweelingen die gescheiden van elkaar opgroeien. Andere gewoonten en gebruiken, maar dezelfde bron.'

Shahkaman, een nieuwe, grote kemanche
Kalhor en Erzincan kunnen muzikaal uitstekend communiceren, maar linguistisch gaat het wat stroever, al hebben ze uiteindelijk aan een half woord genoeg. Kalhor laat zijn nieuwe instrument de shahkaman, de koning van de kemanches, zien. Deze vedel is een stuk groter en heeft meer snaren, resonantiesnaren. De resonantiekast is ook heel anders, zonder vel. Kalhor heeft met dit instrument een groter bereik.



meer nieuws
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024