Critici noemen haar wel 'de nieuwe Mama Africa' en zien haar als waardig opvolgster van Miriam Makeba. Veel popinvloeden in haar muziek, maar Gnahoré's hart ligt in Afrika, zoals ze nog eens benadrukt met haar nieuwe cd 'Na Dre' (Mijn hart).
tekst en fotografie Ton Maas
Afrika is niet alleen het toneel van een eindeloze reeks schier uitzichtloze conflicten, maar de laatste tijd gelukkig ook een broedplaats van getalenteerde dames met een boodschap. Door westerse bril bezien zou je hen singer-songwriters kunnen noemen, want zangeressen als Rokia Traoré, Netsayi, Fatoumata Diawara, Manou Gallo en Kareyce Fotso vertolken vooral hun eigen muziek en teksten.
Lokaal maar niet folkloristisch
Qua muziek valt op dat ze weliswaar putten uit lokale tradities, maar meestal uit de buurt blijven van al te folkloristische elementen als een traditioneel instrumentarium. In de meeste gevallen is de gitaar hun weapon of choice en kiezen ze voor een westers toegeruste begeleidingsgroep. In hun teksten gaat het vaak over de positie van vrouwen in het zwarte werelddeel en over het belang van een Afrikaanse identiteit die conflicten overstijgt.
Tomeloze Afrikaanse energie
Ook Dobet Gnaoré uit Ivoorkust behoort nadrukkelijk tot deze stroming. In het zojuist genoemde rijtje neemt ze niettemin een bijzondere plaats in, die al meteen duidelijk wordt als je een blik werpt op het hoesje van haar nieuwe cd. Zo nadrukkelijk Afrikaans, compleet met gezichtsbeschildering en uitbundige sieraden, presenteren haar collega's zich niet vaak. En hoewel haar muziek sterk beïnvloed is door westerse pop, is haar tomeloze energie onmiskenbaar Afrikaans.
Liveoptredens NL en BE
Dat besef je des te meer als je een liveoptreden bijwoont en je als luisteraar bijkans omvergeblazen voelt door haar orkaankracht. En als ze dan ook nog gaat dansen…
Concerten
vr 9 mei: Rasa, Utrecht
Concerten eerder in 2014
vr 14 februari: Lantaren/Venster, Rotterdam
za 15 febuari: Centre Culturel d'Auderghem, Brussel
vr 14 maart: N9, Eeklo
Ga hier naar Gnahoré's site.