Bassekou Kouyate
De trein van Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba Ngoni's die rocken op Music Meeting 2013 zondag 26 mei, 2013

Dat Bassekou uit Bamako (Mali) de ngoni - eigenlijk een onooglijk instrument - heeft gemoderniseerd, was een briljante zet. Met elementen en pedalen hebben de ngoni's (er zijn er vier) ofwel 'oerbanjo's' een rockvaste plek in het nu gekregen.


Het is nog best vroeg in de Apollo, half twee 's middags, maar dat vergeet je als Ngoni Ba begint te spelen. De formule is als gebruikelijk. De groep begint met het stuk waarin de zoon van Bassekou, Moustafa Kouyaté, zijn virtuositeit etaleert in een medley-achtig nummer waarin in het laatste gedeeltje een (voor mij) nieuw geluid te horen was, een meer Arabisch georiënteerd ritme.

Dan komt de grote meester op, onder luid gejuich. Zijn solo's zijn niet alleen technisch hoogstaand en superswingend, maar vertellen, zoals die van een griot betamen, een verhaal. Ook zijn vrouw Amy Sacko is erbij, met haar prachtige stem die harten kan doen breken. Mamadou Kouyaté (broer van Bassekou) was van de partij op zijn basngoni. En natuurlijk Mocta Kouyaté (zoon, of neef) op de kalebas, Abou Sissoko op ngoni en Mahamadoe Tounkara op percussie.

De muziek loopt als een trein en de liedjes zijn goed gearrangeerd. Het effectbejag is volkomen au naturel en ook de synchrone pasjes, die ze schijnbaar achteloos maken, zijn ontzettend aanstekelijk.

In de loop van het concert komt de groep pas echt los en wordt het een stuk intenser. De charme, de ritmes van de kalabas - en de talking drum, de ngoni's, er is geen ontsnappen aan. Wat een fantastisch concert!

Hier kun je een filmpje zien met een impressie van het optreden
.

(tekst Charlie Crooijmans, video Mattie Poels)

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 juni, 2023
Verslagen vanaf het festivalterrein dit pinksterweekend
zondag 28 mei, 2023
Drie dagen lang intieme concerten, interviews en films op de All Ears Area
zondag 21 mei, 2023
Pinksterweekend, 27, 28 en 29 mei 2023
zaterdag 20 mei, 2023
'Meester van de Melancholie'
vrijdag 19 mei, 2023
Eeuwenoude traditie van drums en dans
dinsdag 16 mei, 2023
Ahl Nana- L’Orchestre National Mauritanien (Radio Martiko, 2023)
vrijdag 12 mei, 2023
Drijvende kracht achter On The Roof onverwacht overleden
maandag 1 mei, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 mei, 2023
Sterke en gevarieerde optredens van latinzangeres en gitariste
maandag 10 april, 2023