Muzikanten Mali staan op voor eenheid Fatoumata Diawara met Mali-ko, Oumou Sangaré met Festival au Desert en Sahara Soul met hun tournee woensdag 13 februari, 2013

Dat Mali en muziek een eeneiige tweeling zijn, weten de bezoekers van MixedWorldMusic natuurlijk allang. De rest van de wereld kan het inmiddels ook niet meer ontgaan. De tragiek die het land in zijn greep heeft wordt de laatste weken (eindelijk) in de internationale media breed belicht, inclusief de positie van de muzikanten. Inmiddels hebben allerlei muzikanten initiatieven uit de grond gestampt om de protesten te ondersteunen.


door Ben Ackermans

De situatie van de Malinese muzikanten is benard: van het monddood maken tot doodsbedreigingen aan het adres van artiesten uit het noorden van het land aan toe. Velen zochten hun toevlucht in de hoofdstad Bamako, waar clubs hun deuren sloten en optredens schaars zijn geworden.

Niet lijdzaam toezien
De aandacht is er zeker ook omdat de muzikanten zélf niet lijdzaam toezien. Juist de laatste weken spreken ze zich volmondig uit tegen extremisme en/of islamisme, ongeacht de etnische groep waartoe ze behoren. Mali is één in openheid en tolerantie, luidt de boodschap. De gezamenlijke Europese tournee van zanger en ngoni-speler Bassekou Kouyaté, Toearegband Tamikrest en griot Sidi Touré uit de noordelijke stad Gao mag als zo’n statement worden opgevat. Kouyaté’s nieuwe cd Jama Ko (Grote samenkomst) is dat in enkele nummers, waaronder de titelsong.

Karavaan voor vrede en eenheid
Nog een voorbeeld: indien de veiligheidssituatie dat toelaat, nemen muzikanten uit Mali, maar ook uit andere Sahellanden in februari deel aan een karavaan voor vrede en eenheid. Die wil festivals in Segou en Bamako aandoen en zal culmineren op de podia van het uit Timboektoe verdreven Festival au Desert. Dat heeft dit jaar noodgedwongen in Burkina Faso plaats. De Malinese diva Oumou Sangaré is een van de drijvende krachten.

Diawara organiseert Mali-ko
In Europa krijgt dit initiatief weerklank uit misschien minder verwachte, maar welkome hoek. Het fameuze rockfestival in het Engelse Glastonbury wijdt een avond aan de rijkdom van Mali’s muziek. Zangeres Rokia Traoré is er al voor vastgelegd. Het is echter een jongere zangeres die deze dagen de meeste aandacht opeist: Fatoumata Diawara. Ze verzamelde veertig vermaarde muzikanten om zich heen om een lied en videoclip op te nemen als roep om vrede: Mali-ko (Vrede).

Mali's who's who
De lijst van betrokkenen leest bijna als een who’s who van de Malinese muziek: van Amadou & Mariam en Vieux Farka Touré tot Khaira Arby, Kassé Mady Diabaté en, Afel Bocoum en rapper Amkoullel. ‘Het grote vaderland zal nooit verkruimelen’, is de strofe die Doussou Bakayoko met gevoel voor historie aan het lied bijdraagt. En zo komen ze allemaal langs in deze uiting van eenheid tegen de vijand.

Bekijk hier de videoclip van Mali-ko
.

Luister naar Mali-ko op Soundcloud (vertaling bijgevoegd)


Concerten
Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba, Tamikrest en Sidi Touré geven samen een concert onder de vlag 'Sahara Soul'
donderdag 31 januari: Rasa, Utrecht

Fatoumata Diawara
maandag 25 februari: Lantaren/Venster, Rotterdam
dinsdag 26 februari: Melkweg, Amsterdam
woensdag 27 februari: Muziekgebouw Eindhoven


 


meer nieuws
Meridian Brothers, Los Van Van, Gaye Su Akyol en Massada
dinsdag 9 oktober, 2018
World music showcases, beurs en seminars
maandag 8 oktober, 2018
Verrassende Catalaanse visie op balkanmuziek
zaterdag 6 oktober, 2018
Plus de Transglobal World Music Charts top-40
maandag 1 oktober, 2018
Colombiaanse muziek en cultuur in de spotlight
zondag 30 september, 2018
Eliza en Martin Carthy strelen oren in Zaandam
zondag 16 september, 2018
Concerten van Zakir Hussain, Cuca Roseta, Ladysmith Black Mambazo, Maria Rita, Master Drummers of Burundi en vele anderen
dinsdag 4 september, 2018
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
zaterdag 1 september, 2018
maandag 27 augustus, 2018
Zangeres in Bamako overleden
vrijdag 24 augustus, 2018