Niet lang nadat de Portugese fado op 27 november 2011 is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed van Unesco, de cultuurorganisatie van de VN, geeft de nestor van de fado Carlos do Carmo een bijzonder concert in Theater Carré in Amsterdam. Carlos do Carmo is een van de bekendste en meest geliefde ambassadeurs van de fado.
Hoewel dit icoon van de Portugese muziek de zeventig al is gepasseerd, klinkt zijn stem tijdloos. Nog altijd roert hij zijn publiek tot tranen toe. Carlos do Carmo wordt, met zijn warme stem en kruising van traditionele fado, jazz en Frans chanson, in eigen land al sinds in 1963 zijn eerste album verscheen, op handen gedragen.
Carlos do Carmo vertolkt de traditionele levensliederen van Portugal op een indrukwekkende wijze. Hij stelt de fado open voor andere muziekstijlen. Do Carmo neemt een voorbeeld aan tal van artiesten, onder wie Frank Sinatra, Jaques Brel, Elis Regina en José Afonso. Hij ontving prijzen voor al zijn albums, zowel vanwege hun kwaliteit als vanwege de verkoopcijfers. Lisboa, Menina e Moça; Duas Lágrimas de Orvalho; Bairro Alto; en Canoas do Tejo zijn slechts enkele van zijn grootste successen.
Respect
Carlos do Carmo heeft ook een warme band met Nederland: 'Het Nederlandse publiek kan als geen ander fado begrijpen en waarderen. Het is een eer weer op te treden in Nederland.' Ook internationaal heeft hij een grote aanhang. Dit dankt hij, zoals hij zelf vaak zegt 'aan de 5 miljoen Portugezen die hun land verlieten op zoek naar een beter leven en die mij in contact brachten met culturele vertegenwoordigers in de landen waar ze wonen.' Do Carmo zong dan ook in alle vijf werelddelen op prestigieuze podia.
Do Carmo heeft een publiek dat hem op handen draagt en hem respecteert, dat in hem niet alleen zijn grote kwaliteiten als vertolker bewondert, maar ook zijn kwaliteiten als mens, geïnteresseerd in de ontwikkeling van de muziek van zijn land en gelovend in de ontwikkeling van de mensheid in het algemeen.
Concert
zaterdag 10 maart: Theater Carré, Amsterdam