Fatoumata Diawara
Fatoumata Diawara concert op 23 september
Het eerste Rasa Magazine
El Hijo de la Cumbia
Fatoumata Diawara
Fatoumata Diawara
Het nieuwe album Fatou
Son Palenque
Oana Cătălina Chitu
Ultra High Flamenco
Ben Goldberg
Asere
Cheikh Lô
Rasa maakt vliegende seizoensstart Nieuwe website, nieuwe huisstijl, nieuw programmamagazine woensdag 14 september, 2011

Rasa in Utrecht opent haar nieuwe seizoen zaterdag 17 september met een Club Rasa-avond, featuring El Hijo de la Cumbia. De avond zal extra feestelijk zijn omdat Rasa Muziek & Dans zojuist haar image een compleet nieuwe look heeft gegeven, met een nieuwe website en een tweemaandelijks programmamagazine. Voor september en oktober staat een mooie reeks concerten op het programma.


Voorheen was het nog Rasa Wereldculturencentrum, vanaf nu is het kort en helder Rasa Muziek & Dans. Op MixedWorldMusic.com belichten we natuurlijk vooral de muziekkant. Voor september staat er heel wat moois op het programma, waarover in dit artikel van alles te lezen valt. Daarnaast heeft MixedWorldMusic mooie Spotify- en YouTube-playlists gemaakt van een selectie uit de veelbelovende concerten in september en oktober, met muziek van El Hijo de la Cumbia, Son Palenque, Fatoumata Diawara, Oana Cãtãlina Chitu, Ultra High Flamenco, en het Ben Goldberg Trio:
Klik hier voor de Spotify playlist.
Klik hier voor de YouTube-playlist.

Nieuws: concert Fatoumata Diawara op 23 september
Laten we beginnen met het nieuws. Namelijk dat een van de snelstrijzende sterren van de Afrikaanse muziek, Fatoumata Diawara, bereid is gevonden op 23 september naar Utrecht af te reizen om de verhinderde Samba Touré te vervangen. Het concert valt samen met de release dezelfde week van haar album Fatou, uitgekomen bij World Circuit, het label dat de Buena Vista Social Club naar grote populariteit bracht.
Beluister het nieuwe album op Spotify.

Rasa vernieuwt huisstijl en website en komt met magazine
Rasa heeft zichzelf is in een nieuw jasje gestoken. Het podium profileert zich voortaan als ‘RASA Muziek & Dans’, heeft de website gemoderniseerd, en gaat elke twee maanden zijn programma toelichten in een informatief magazine.
Je kunt het magazine hier online lezen.

Seizoensopening met Club Rasa ft. El Hijo de la Cumbia
Rasa opent het seizoen op zaterdag 17 september met een zogenaamde Club Rasa, een avond waarop concert en dj’s gecombineerd worden. Op deze eerste Club Rasa-avond speelt El Hijo de la Cumbia uit Argenitinë, gevolgd door dj’s Tommi, Tommy Tequila en Edgar NeverMoo.
De nueva cumbia van El Hijo de la Cumbia, alias Emiliano Gómez, is een samensmelting van rap, reggaeton, dub en electro. Gómez neemt twee muzikanten mee die een veelvoud aan instrumenten (onder meer melodica, trompet, percussie, synthesizers en samples) inzetten om een explosief Argentijns feest te bouwen, rondom de van oorsprong Colombiaanse cumbia.
zaterdag 17 september

Fatoumata Diawara vernieuwt Mali's wassoulou
Onverwacht komt Fatoumata Diawara snel na de langverwachte release van haar album Fatou naar Nederland  voor een concert in Rasa. De zangeres uit Mali debuterde in Nederland in 2009 op het Amsterdam World Festival.
Luister naar het optreden dat ze daar deed in de Mixed Media Lounge.
Een jaar later trad ze op in een serie World Sessions. Ze sprak met Saskia Bender van MixedWorldMusic: ‘Ik heb veel voorbeelden, idolen, als je het zo wilt noemen. Nina Simone, bijvoorbeeld, maar ook Deedee Bridgewater, Oumou Sangaré en Angélique Kidjo. Ik ben blij dat ik met veel van hen heb mogen werken, hun muziek heb mogen zingen. Ook met Cheikh Tidiane Seck, een landgenoot uit Mali, heb ik opgetreden. Hij is een van die mensen die ik bewonder, maar het is niet zo dat hij me ontdekt heeft of me onder zijn hoede heeft genomen, zoals soms wordt verteld.

Met Oumou Sangaré word ik natuurlijk wel eens vergeleken omdat we allebei repertoire uit de regio Wassoulou zingen. Maar toen ze haar album Seya had uitgebracht, werd het voor het publiek wel duidelijk dat ik toch iets anders doe. We hebben samen opgetreden in Parijs en ik bewonder haar erg. Haar muziek heeft echter de traditionele instrumentatie en ik gebruik andere instrumenten, waarbij de gitaar centraal staat. Daarnaast voeg ik meer westerse stijlen toe: pop, soms een scheutje jazz of funk. Ik wil een nieuwere versie van die traditionele muziek uit Wassoulou maken.’
Lees hier het hele interview.
Na die serie optredens heeft Diawara zich toeglegd op de cd-productie van Fatou, nu uit bij het toplabel World Circuit.
vrijdag 23 september

De Afrikaanse roots van Son Palenque uit Colombia
Aan de Caribische kust van Colombia wordt nog steeds puur Afrikaanse muziek gecreëerd, en wel in de zogenaamde palenques, ommuurde stadjes waar weggelopen slaven vanaf de zeventiende eeuw veiligheid zochten. In de beroemde plaats San Basilio de Palenque bij Cartagena wordt ook nu nog een creoolse taal gesproken, die net als de cultuur verwant is aan die van de Bantuvolkeren in Congo, Angola, en Kameroen. Een belangrijke vertegenwoordiger van die gemeenschap is de groep Son Palenque, die chalupa, bullerengue, lumbalu, son de negro en een variëteit aan Afrikaanse
ritmes speelt, allemaal gezongen in het Palenquero. De muziek van Son Palenque valt op door de opzwepende vraag-en-antwoordzang, diepe bassen en onweerstaanbare funky ritmes.
Voorafgaand aan het concert vindt het programmaonderdeel Insider/Outsider Looks on the Slavery Connection plaats, met film en gesprek.
Tevens voorafgaand: gratis dansworkshop cumbia, son en salsa.
Na het concert: Club Rasa.
zaterdag 24 september 

Roemeense tango’s van Oana Cãtãlina Chitu
De Roemeense zangeres Oana Cãtãlina Chitu maakte met Bucharest Tango een van de mooiste cd’s die tot dusver verschenen op het label Asphalt Tango. Het is een muzikaal eerbetoon aan vervlogen tijden – voordat de eigen Roemeense tangotraditie door de communisten als bourgeois werd afgeserveerd –, maar tegelijk van zó’n tijdloze schoonheid dat je er ook anno 2011 nog met gemak van in vervoering raakt.
vrijdag 30 september

De spectaculaire vrije stijl van Ultra High Flamenco
Vier muzikale vrienden die jarenlang elkaars pad kruisten als sidemen van gitaarmeesters als Tomatito, Vicente Amigo, Gerardo Núñez en pianist Chano Domínguez, kwamen in 2007 samen in een flamencojazzkwintet met de veelzeggende naam Ultra High Flamenco. Met de flamencogitaar als anker beweegt zich de viool vrijelijk, soms zangerig, als een cantaor. Al improviserend rekken contrabas en percussie de inmiddels toch al zo rijke flamencoritmiek verder op. UHF schept een rijke, open flamenco-improvisatieruimte, waar de leden zich met veel verbeeldingskracht en plezier doorheen bewegen. Stevig gegrond in de flamencotraditie én vanuit hun jarenlange jazzervaring vertellen de musici van UHF elkaar hun verhalen – eigen composities, waar de vraag of het jazz of flamenco betreft niet aan de orde is. Van UHF verscheen onlangs de tweede cd, Bipolar, vol innovatieve interpretaties van verschillende traditionele flamencostijlen. Ultra High Flamenco is ‘flamenco freestyle’.
zaterdag 1 oktober

Ben Goldberg Trio speelt jazzy klezmer
Afkomstig uit de legendarische groep The Klezmorim richtte de Amerikaanse klarinettist Ben Goldberg in 1986 het New Klezmer Trio op, dat als eerste jazz speelde op basis van de Joodse feestmuziek. Het Ben Goldberg Trio is een volgende stap in die ontwikkeling. De klezmer is bezonken: in de grond aanwezig, maar niet onmiddellijk herkenbaar. Goldberg geeft zijn verbeelding de vrije teugel, geflankeerd door bassist Greg Cohen en drummer Kenny Wollesen, die ook al in het New Klezmer Trio speelde. Zowel sierlijk en vingervlug als in zachte overpeinzing geeft hij muzikale vorm aan zijn gedachtespinsels. Cohen en Wollesen evenaren Goldberg in melodische verbeeldingskracht en in de vrijheid van hun spel. Zij zijn ideale metgezellen in deze vlucht van de fantasie.
zondag 9 oktober

Overige concerten in rasa september-oktober
vr 7 okt Asere
do 13 okt Cheikh Lô
do 20 okt Fanfare Ciocarlia  
za 22 okt Puerto Candelaria presents Cumbia Society
vr 28 okt Tom Ze+Chico Correa & The Pocket Band + Club RASA

www.rasa.nl 
 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024