Ultra High Flamenco opent Intermezzo concertserie Brede flamenco-concertserie, van UHF tot Diego del Morao maandag 5 september, 2011

In januari 2011 stond de Flamenco Biënnale weer garant voor een bijzonder en eigentijds programma met flamencodans en -muziek. Om de leegte tussen de Biënnales te vullen, tot aan de volgende in 2013, staat er een Intermezzo Flamenco-serie concerten op het programma, die eind september spetterend van start gaat met de flamencojazzformatie UHF, Ultra High Flamenco, in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.


De Flamenco Biënnale Nederland organiseert, in opmaat naar haar vierde editie in 2013, een cyclus speciale concerten. Danser Joaquín Grilo komt in december voor een ritmische dialoog met de Bulgaarse fluitist Theodosii Spassov. Olga Pericet maakt in april speciaal voor deze Intermezzo Flamenco-concertserie een eigen voorstelling; ze neemt voor haar Nederlandse solodebuut onder anderen de talentvolle nieuwe zanger Miguel Lavi mee. In mei 2012 treedt Diego del Morao samen met zanger Jesús Méndez voor het voetlicht, met een in-memoriamconcert voor zijn vader, de onlangs overleden gitarist Manuel Moreno Junquera, Moraíto Chico. De serie start in september met de flamencojazzformatie UHF, Ultra High Flamenco.

september-oktober 2011
Ultra High Flamenco (UHF)

In het kader van haar Intermezzo Flamenco-concertserie opent de Flamenco Biënnale het nieuwe seizoen spectaculair met de flamencojazz van Ultra High Flamenco.

Vier muzikale vrienden die jarenlang elkaars pad kruisten als sidemen van gitaarmeesters als Tomatito, Vicente Amigo, Gerardo Núñez en pianist Chano Domínguez, kwamen in 2007 samen in een flamencojazzkwintet met de veelzeggende naam Ultra High Flamenco. Met de flamencogitaar als anker beweegt zich de viool vrijelijk, soms zangerig, als een cantaor. Al improviserend rekken contrabas en percussie de inmiddels toch al zo rijke flamencoritmiek verder op. UHF schept een rijke, open flamenco-improvisatieruimte, waar de leden zich met veel verbeeldingskracht en plezier doorheen bewegen.

Stevig gegrond in de flamencotraditie én vanuit hun jarenlange jazzervaring vertellen de musici van UHF elkaar hun verhalen – eigen composities, waar de vraag of het jazz of flamenco betreft niet aan de orde is. Van UHF verscheen onlangs de tweede cd, Bipolar, vol innovatieve interpretaties van verschillende traditionele flamencostijlen. Ultra High Flamenco is ‘flamenco freestyle’.

UHF maakte zijn debuut tijdens de tweede Flamenco Biënnale in 2008. Speciaal voor dit Intermezzo Flamenco-concert wordt de groep in het Amsterdamse Paradiso ritmisch versterkt door danser Pepe Torres. Torres maakte wereldwijd furore met de groep Son de la Frontera en paart de smaak van vervlogen tijden aan een modernere flamencodansstijl. Haarscherp, elegant en ingehouden vervlecht hij zijn dans met de ritmes van Ultra High Flamenco.

Pablo Martín - contrabas, José Quevedo ‘Bolita’ - gitaar, Alexis Lefèvre - viool, Paquito González - percussie, Pepe Torres - dans

concerten UHF
28 september: LantarenVenster, Rotterdam
30 september: Paradiso, Amsterdam (met speciale gast, danser Pepe Torres)
1 oktober: Rasa, Utrecht

november 2011
Spassov & Grilo: Flamenco Free Space ‘Tui-to’ (that’s it)

De Bulgaarse kavalspeler Theodosii Spassov en danser Joaquín Grilo uit Jerez ontmoetten elkaar op het openingsgala van de derde Flamenco Biënnale 2011. Geheel naar verwachting ontvlamde de muzikale vonk onmiddellijk. Bij dit Intermezzo Flamenco-concert geeft de Flamenco Biënnale de artiesten carte blanche om verder met elkaar op muzikaal avontuur te gaan. Met hun gasten zullen ze de muzikale einders verkennen van de Balkan naar de Andalusische flamencokweekvijvers en terug.

Fluitist Theodosii Spassov is een verhalenverteller. Hij mengt traditionele Bulgaarse volksmuziek op eigenzinnige wijze met jazz en klassieke muziek tot een geheel unieke, eigen stijl.

Joaquín Grilo praat met zijn voeten. Die worden een volwaardig percussie-instrument, waar hij ook danst. Dicht bij de stem van de zanger en de snaren van de gitaar dans hij in de beste flamencotraditie en laat tegelijkertijd met enorme flair en humor zien hoe je die traditie binnenstebuiten kunt keren en op de hak nemen.

Tui-to’. Deze Bulgaarse uitroep vindt zijn equivalent in het Spaanse ‘eso es’, waarmee de musici elkaar onderling goedkeurend aansporen.

Theodosii Spassov - kaval, Joaquín Grilo - dans, Asaf Sirkis - percussie, Juan Requena - gitaar, Carmen Grilo - zang

concerten Spassov & Grilo 
2 december: Rasa, Utrecht
3 december: LantarenVenster, Rotterdam
4 december: Bimhuis, Amsterdam
7 december: Verkadefabriek, Den Bosch

maart-april 2012                       
Olga Pericet ‘Cantes y Bailes’

Ze was jarenlang een rising star, maar de danseres uit Córdoba veroverde pers en publiek op het Festival de Jerez 2011, met haar wonderschone vermenging van Spaanse klassieke dans en flamenco. In haar eigen eerste solovoorstelling opende haar veelzijdige talent zich als een sierlijke waaier vol subtiliteiten. Als geen andere jonge danseres weet Olga Pericet met haar bata de cola te spreken: de grote, lange sleep die lange tijd ‘uit’ was in de flamencodans, maakt haar rentree mede dankzij vernieuwers als Pericet, die daarmee een nieuwe dramatische uitdrukkingskracht aan de traditie verleent.

Olga Pericet - dans, Miguel Lavi, José Ángel Carmonia - zang, Javier Patino, Antonia Jiménez - gitaar (line-up o.v.)

voorstellingen Olga Pericet
30 maart: LantarenVenster, Rotterdam
1 april: Rasa, Utrecht
4 april: Bimhuis, Amsterdam
5 april: Verdadefabriek, Den Bosch
6 spril: De Regentes, Den Haag

mei 2012
Diego del Morao & Jesús Méndez - New Swing from Jerez

De gitaartraditie van de zigeunerdynastie der Morao’s is in goede handen bij Diego del Morao, die in de voetsporen van zijn onlangs overleden vader, Moraíto Chico, een meester is van de soniquete (swing) van Jerez de la Frontera, de geboortegrond van de familie Morao en een van de kweekvijvers van de flamenco. De ritmische dynamiek van de Morao’s inspireert gitaristen over de hele wereld. Diep gegrond in de traditie en met eenzelfde ritmische vrijheid die het spel van Moraíto kenmerkte, verrijkt Diego de Morao de flamenco-familietraditie met zijn toque. Hij is de rijzende ster van zijn generatie. Tijdens de Flamenco Biënnale 2011 verving Diego del Morao zijn vader, die toen vanwege gezondheidsredenen niet aanwezig kon zijn.

Jesús Méndez (25) werd in 2004 door Gerardo Núñez, een van de nestors van de flamencogitaar, onder zijn hoede genomen. De laatste produceerde ook zijn debuutalbum Jerez sin Fronteras (Jerez zonder grenzen; 2006). Sindsdien is Méndez’ ster rijzende en is hij veelgevraagd.

Diego de Morao - gitaar, Jesús Méndez - zang (t.b.a.: twee palmeros en percussie)

concerten Diego del Morao & Jesús Méndez
17 mei: Bimhuis, Amsterdam
18 mei: LantarenVenster, Rotterdam
19 mei: Rasa, Utrecht

www.flamencobiennale.nl

 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024