In Memoriam: Manuel Galbán Laatste saffier sterft in het harnas zondag 10 juli, 2011

Gitarist Manuel Galbán, bij het grote publiek vooral bekend van zijn werk met Buena Vista Social Club, is donderdag thuis in Havana aan een hartaanval overleden. Galbán is tachtig jaar geworden.


door Elda Dorren

Onsterfelijk werd hij genoemd, omdat hij keer op keer leek te gaan bezwijken onder de ouderdom en even zo vaak als een feniks herrees. Zijn dochter Taby (Magda Rosa Galbán) vertelde mij enkele jaren geleden dat haar vader op een Russisch podium zelfs werd geëlektrokuteerd met zijn gitaar. Hij lag een paar dagen in coma, maar kwam weer bij. ‘Hij is van elastiek’, voegde ze eraan toe.

Gitarist, pianist en componist Galbán maakte tot begin jaren zeventig deel uit van Los Zafiros, een vocale doowopgroep die de stijl van The Platters vertaalde naar een Cubaans muziekidioom. Zijn karakteristieke elektrische gitaargeluid, vol effecten, completeerde de klassieke zangvorm met een unieke klank.

Buena Vista Social Club
Na twee jaar bij La Vieja Trova Santiaguera gespeeld te hebben, sloot hij zich in de jaren negentig aan bij Buena Vista Social Club en tourde hij met hen de wereld over. Met Ry Cooder maakte hij vervolgens de plaat Mambo Sinuendo, die in 2004 de Grammy won voor Best Pop Instrumental Album. Tot de dood van bassist Cachaíto bleven de laatste overgebleven Buena Vista-helden touren: naast Galbán ook Manuel ‘Guajiro’ Mirabal en Jesús ‘Aguaje’ Ramos.

Manuel Galbán was een man van simpele principes. ‘Voor mij hoeft al die poespas niet, al die moeilijke akkoorden. Mijn muzikale wereld is heel simpel: Havana, Regla, Guanabacoa’, vertelde hij me toen ik hem opzocht in zijn huis in El Vedado, Havana, in 2009. De drie wijken van Havana, vroeger plaatsen, liggen in het verlengde van elkaar. Het typeert de elastieken man, die helaas niet meer de verschijning van zijn laatste plaat, Blue Cha Cha, mee zal maken, met gastmusici van Rosa Passos tot Richard Bona.

Luister hier naar onze Spotify-playlist met een achttal albums waarop Manual Galbán te horen is

Bekijk hier een filmpje van Galbán met Los Zafiros.

En hier een optreden met La Vieja Trova Santiaguera.

 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024