Bebey Prince Bissongo
Nomfusi
A Fula's Call
Mahmoud Achmed
Ntjam Rosie
Tony Allen
Dunya in tien stappen De Dunya Festival-tips van MixedWorldMusic donderdag 27 mei, 2010

Met meer dan veertig optredens op zondag 30 mei is het programma van het Dunya Festival weer prachtig samengesteld. Met veel Afrikaanse muziek (het thema van dit jaar), latin en fusion. Voordat je verdwaalt tussen de kebabkraampjes en de goede-doelenmarkt brengt MixedWorldMusic een lijst met wereldmuziekhighlights: een haalbare festivalgids waarbij het beste meegepikt kan worden.

door Elda Dorren

1. Word om 13 uur in één klap wakker met de Afro-Caribische klanken en swing van de Cubop City Big Band, met als speciale gast de Venezolaanse percussionist Roberto Quintero. Dit openingsconcert vindt plaats op het centrale podium Ortel Central Park. Eenmaal wakker is het een uurtje later tijd voor Sauti Sol & Stan, de jongste generatie Keniaanse muzikanten die soepele Afrikaanse r&b te horen brengen op het Hogeschool INHolland NuHorizons-podium.

2. Heel bekend is hij niet in Nederland, maar Bebey Prince Bissongo is een muzikant van wereldklasse. Om 14u30 speelt hij met zijn groep op het Ortel Central Park-podium. Bissongo werd geboren in Burkina Faso. Als getalenteerd gitarist, schrijver, composer en producer brengt hij een subtiele mix van traditionele West-Afrikaanse ritmes – onder meer van de Gourmantché, Mossi en de Dioula – en de moderne urbane sound van jazz, blues, rock en funk.

3. Om 15u20 is het weer tijd voor latin, ditmaal in de vorm van salsa van de Codarts-formatie – en recente winnaar van de Latin Fanatics-competitie – Charanga 214, aangevuld met gastzangers. Het orkest speelt op het Global Village-podium. Voor wie dit even te veel latin is: om dezelfde tijd speelt de formatie Daxar op het podium South Park. Daxar brengt geïnspireerde fusion uit het Midden-Oosten.

4. Aan de vooravond van het WK Voetbal staat er op het Dunya Festival ook een aantal Zuid-Afrikaanse acts. Een van de bekendste artiesten is de prachtige zangeres Nomfusi, die met haar groep The Lucky Charms het hoofdpodium Central Park om 16 uur zal betreden. Haar muziek is te beschrijven als een frisse mix van Sophiatown (Afrikaanse jazz uit de jaren zetig) en Motown klassiekers, pop, rock, gospel en r&b.

5. Van eigen bodem is het project A Fula’s Call, dat om 16u40 op het South Park-podium zal spelen. A Fula’s Call is een samenwerking tussen Fula-muzikant Omar Ka (Senegal), de Nederlandse fluitist Mark Alban Lotz, percussionist Afra Mussawisade (Iran) en de Franse elektronicaman Raphael Vanoli. Hun muziek is een jazzy ontmoeting tussen Afrikaanse, Indiase en Europese culturen.

6. Hoewel om 17u30 het bezoeken van het concert van zangeres Mayra Andrade op het hoofdpodium voor de hand zou liggen, adviseren wij toch om rond diezelfde tijd in de Poetry Park-tent naar de Cubaanse jazzpianist Ramon Valle en zijn kwartet te gaan luisteren. Hij is onnavolgbaar op zijn instrument en verrast de luisteraar keer op keer. Hij wordt ditmaal vergezeld door Liber Torriente en Marcos Betancourt op Afro-Cubaanse percussie, en de Angolees Carlos Monteiro op contrabas.

7. Wie van Noord-Afrikaanse muziek houdt, moet om 17u50 echt gaan kijken naar de veelzijdige artiest Amazigh Kateb op het Hogeschool INHolland NuHorizons-podium. En wie benieuwd is naar de wonderen van de muziek van Madagascar, zal niet teleurgesteld worden door de even veelzijdige zangeres-instrumentaliste Nawal op Ortel South Park. Een half uur later, om 18u30, is de Kameroenees-Nederlandse zangeres Ntjam Rosie te horen met haar band op Couleur Locale. Drie heel verschillende, maar even goede keuzes.

8. Het is heel bijzonder dat hij hier (weer) staat: de Ethiopische grootheid Mahmoud Ahmed, samen met Alemayehu Eshete en Badume’s Band. Om 19 uur betreedt hij het hoofdpodium. Na de soundtrack van de film Broken Flowers enkele jaren geleden, de populariteit van de Éthiopiques-cd-serie en groepen als Dub Colossus kan niemand meer om de bijzondere pentatonische klanken uit Oost-Afrika heen. Voor de hiphoppers onder ons: kijk nog even bij het Hogeschool INHolland NuHorizons-podium naar de Senegalese rappers Daara J Family.

9. Ook een unicum dat echt niet gemist mag worden: het aantreden van het legendarische orkest uit Guinee, Les Espoirs de Coronthie. Vorig jaar op het Afrika Festival in Hertme, nu in Rotterdam, en wel om 19u25 op het Ortel South Park-podium. De muziek van deze groep is gebaseerd op de traditionele instrumenten van Guinee (balafon, kora, djembé, bolon en de gongoma) en brengt een onweerstaanbare groove.

10. Pik om 19u35 nog het staartje mee van de populaire Chileense reggae-artiest Quique Neira in Poetry Park, neem een lekkere bara, falafel of kapsalon en installeer jezelf om 20u30 bij het Ortel Central Park-podium voor het slotconcert van drumlegende Tony Allen die samen met Fela Kuti aan de wieg stond van de afrobeat. Have a nice Dunya!

Bekijk de volledige programmering op de site van Dunya.

Lees het interview op MixedWorldMusic.com met Lucas van Merwijk, bandleider van de Cubop City Big Band. 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024