Shakira
Hugh Masekela
Freshly Ground
Alicia Keys
K\'Naan
Hugh Masekela
Juni voetbalmaand? Juni muziekmaand! In Zuid-Afrika zowel als in Nederland maandag 7 juni, 2010

Afgelopen maandagavond bracht hij tijdens het slotconcert van Music Meeting in Nijmegen vriend en vijand in vervoering en vrijdag 28 mei geeft hij een show in de Amsterdamse Melkweg met als supportact The Mahotella Queens. De Zuid-Afrikaanse trompetlegende Hugh Masekela is bovendien een van de artiesten die op 10 juni de officiële opening zal verzorgen van het WK Voetbal in zijn thuisland.

Door Elda Dorren

Ook andere Zuid-Afrikaanse groepen, zoals Freshly Ground en het Soweto Gospel Choir, geven die avond acte de présence in het Orlando Stadium in Soweto, de beroemde voorstad van Johannesburg. De lokale musici zouden hebben geklaagd dat er niet genoeg nationale vertegenwoordiging was op het internationale evenement waarbij 30.000 livetoeschouwers en miljoenen kijkers over de hele wereld aanwezig zullen zijn. Aanvankelijk stonden alleen BLK JKS, The Parlotones en Vusi Mahlasela in de line-up.

Aan internationale celebrities ontbreekt het namelijk niet: John Legend, Alicia Keys, en Black Eyed Peas, en Afrikaanse artiesten als K’Naan, Tinariwen, Amadou & Mariam, Vieux Farka Touré en Angelique Kidjo spelen op de openingsavond. Veel populaire artiesten grijpen de kans aan om ofwel het wereldkampioenschap te steunen, dan wel mee te varen op de wereldwijde populariteit: de Colombiaanse superster Juanes – die ook tijdens de openingsceremonie zal zingen – komt bijvoorbeeld met een speciale WK-single, de latinrocksong El Yerbatero.

Waka Waka
Zijn vrouwelijke tegenhanger Shakira nam al eerder – samen met Freshly Ground – het nummer Waka Waka op, dat door Sony en de FIFA is uitgeroepen tot officiële song van het WK Voetbal 2010. In feite is het nummer een remake van de pan-Afrikaanse hit Zamina, of Zamouna, gebaseerd op het Kameroense liedje Zangalewa.

Ook de eerdere Canadese hit Wavin’ Flag van de van oorsprong Somalische hiphopartiest K’Naan is omgevormd tot een tweetalig (Spaans-Engels) nummer, dat dient als Coca Cola’s officiële WK-tune. Maar evenals de line-up omstreden was, is nu niet iedereen blij met de keuze van de officiële song. Want waarom zou een Zuid-Amerikaanse superster het gezicht moeten zijn van het WK in Zuid-Afrika?

Om in de stemming te komen
Het openingsconcert wordt wereldwijd uitgezonden en de opbrengsten gaan volgens de organisatoren naar het goede doel: het bouwen van twintig onderwijscentra in minderbedeelde regio’s in heel Afrika. In de centra zal niet alleen les worden gegeven, maar wordt ook gezondheidszorg aangeboden naast – hoe kan het ook anders – voetbaltrainingen.

En niet alleen in Zuid-Afrika - en op televisie - wordt het een muzikale voetbalmaand, ook in Nederland worden de wedstrijden omlijst met muziek. Zo organiseert RASA in Utrecht van 4 tot en met 6 juni om in de stemming te komen een heel voetbalweekend met voetbaldocumentaires, en heel veel Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en, jawel, Nederlandse muziek.

28 mei, 20.30 uur: Hugh Masekela & The Mahotella Queens, Melkweg, Amsterdam

RASA's voetbalweekend

De tune Waka Waka door Shakira & Freshly Ground

K’Naans Coca Cola-tune Wavin’ Flag:

Voor meer info over de artiesten op het WK, zie https://controlroom.com/fifa


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024