Izaline Calister
Oswin Chin Behilia
Mixed Media Lounge op Antillen Festival Met Oswin Chin Behilia, Izaline Calister, Grupo di Betico, Gerald Clarinda, e.a. woensdag 12 mei, 2010

Zaterdag 15 mei is MixedWorldMusic.com met de Mixed Media Lounge aanwezig op de grote festivalavond van het Antillen Festival in De Doelen, Rotterdam, met live-interviews en akoestische optredens van de festivalartiesten. De interviews worden gedaan door Alfred Schaffer.

De grote festivalavond van het Antillen Festival in De Doelen begint al om 19.00 uur met een optreden van TOK Rhythm & Brass, om kwart over acht, gevolgd door het concert van Izaline Calister met Oswin Chin Behilia, speciaal over uit Curaçao, als speciale gast. Na dat optreden start de Mixed Media Lounge (zie verderop in dit artikel het exacte programma), waarna het Victor Sams Ensemble met Shirma Rouse vervolgt in de Willem Burger Zaal. Om kwart voor elf treedt vervolgens het grote gezelschap van Grupo Betico op. Afsluiter in de nachtelijke uren is het swingend salsaorkest La Ritmica.

Het programma van de Mixed Media Lounge ziet er als volgt uit:

21.00-21.30 uur: Grupo di Betico: interview en akoestisch optreden
22.00-22.30 uur: Izaline Calister en Oswin Chin Behilia: interview en akoestisch duet; tevens een interview met Gerald Clarinda van La Ritmica
23.00-23.15 uur: Victor Sams & Shirma Rouse: interview en akoestisch optreden
23.15-23.30 uur: Nos Caribe: interview en akoestisch optreden

De interviews worden afgenomen door Alfred Schaffer. Alfred Schaffer (1973) is redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij en een veelvuldig bekroond dichter. Zijn moeder was een Arubaanse, zijn vader een Nederlander. Hij woonde tien jaar in Kaapstad, waar hij promoveerde aan de Universiteit van Kaapstad. Hij speelt nog regelmatig toetsen in de band Naar Tevredenheid.

Het volledige programma van de Festivalavond Antillen Festival ziet er als volgt uit:

19.00-20.15 uur: Hal Willem Burger Zaal: TOK Rhythm and Brass
Uit Aruba komt de asambeho, een mix van salsa, soca, calypso, samba en merengue. Asambeho wordt gespeeld door blaasorkesten. Koper en opwindende percussie zijn dan ook de basiselementen van de Arubaanse formatie TOK Rhythm and Brass.

19.45-20.15 uur: Willem Burger Zaal: Inleiding door Scott Rollins
Adviseur van het Antillen Festival en eigenaar van platenlabel Otrabanda Records, Scott Rollins, leidt het concert van Izaline Calister met Oswin Chin Behilia in.

20.15-21.15 uur: Willem Burger Zaal: Izaline Calister ontmoet Oswin Chin Behilia
Op het snijvlak van de Europese, Afrikaanse en Caribische muziek, en de jazz vinden we de in Nederland woonachtige zangeres Izaline Calister. Met haar cd Speransa won zij afgelopen jaar nog de Edison Jazz & World Music. Speciale gast bij haar concert is de nestor van het Papiaments lied, Oswin Chin Behilia.

21.00-21.30 uur: Mixed Media Lounge
Interview met en akoestisch optreden van Grupo di Betico

21.30-22.30 uur: Hal Willem Burger Zaal: Victor Sams Ensemble met Shirma Rouse
Victor Sams, afkomstig uit Sint Eustatius, is zanger, componist en percussionist. Speciaal voor dit festival heeft hij een ensemble samengesteld dat muziek van de Bovenwindse Eilanden ten gehore zal brengen. De muziek van Sint Eustatius bestaat uit twee stijlen: keteldrummuziek en stringbandmuziek. Beide hebben een sterke Afrikaanse component, maar de laatste kent meer Europese invloeden. Deze muziek wordt vooral gespeeld tijdens feest- en herdenkingsdagen. Het Sams Ensemble is samengesteld uit muzikanten en artiesten, woonachtig in Nederland en Sint Eustatius. Voor deze gelegenheid heeft Victor Sams de meest getalenteerde artiesten van Sint Eustatius geselecteerd. Daartoe behoort ook Shirma Rouse. Zij woont sinds 1999 in Rotterdam en is een opkomende artiest met een gouden stem.
Victor Sams - zang, djembé, ngoni, ngongoma, Shirma Rouse - zang, Jeffrey Sams - zang, bas, gitaar en barhu, John O’Brien - steelpan, Marcella Gibbs* - verteller en percussie, Victor Arnaud* - kettle drum en kwardro, Carl Duinkerk* - danser (* wonen op Sint Eustatius)

22.00-22.30 uur: Mixed Media Lounge
Interview met, en akoestisch duet door Izaline Calister en Oswin Chin Behilia. Tevens een interview met Gerald Clarinda.

22.45-24.00 uur: Willem Burger Zaal: Grupo di Betico
Bijzonder binnen het grote scala van Arubaanse muziekstijlen zijn de paranda en de aguinaldo (uit Venezuela overgewaaide kerstliederen die tijdens optochten werden gespeeld) en de dandé (liederen voor rond de jaarwisseling). De invloeden zijn met name Colombiaans/Indiaans en het dominante instrument is de accordeon. De oudste en meest bekende groep van dit genre is Grupo di Betico, genoemd naar haar inmiddels overleden stichter, oud-politicus Betico Croes.

23.00-23.15 uur: Mixed Media Lounge
Interview met, en akoestisch optreden van Victor Sams & Shirma Rouse

23.15-23.30 uur: Mixed Media Lounge
Interview met, en akoestisch optreden van Nos Caribe. Vanaf 23.30 uur Kai di orgel, wiri en dans.

00.15-01.30 uur: Hal Willem Burger Zaal: La Ritmica
De Arubaanse pianist Gerald Clarinda is orkestleider van La Ritmica, een grote naam in de Nederlandse latinscene en ver daarbuiten. Als swingend salsaorkest en culturele smeltkroes neemt het invloeden over uit het hele Caribische gebied, met name de Afro-Antilliaanse folklore, en wat jazz en r&b. De nummers worden gezongen in het Spaans en Papiaments, maar uiteindelijk is slechts één devies het belangrijkste: de dansbaarheid.

Foyer Willem Burger Zaal en Roltrappen: Brassbandschool Allstars

19.00-24.00 uur: Van der Mandele Zaal: Antilliaans mediacafé
Dansgroep Nos Caribe toont dat de rijke erfenis van Afrikaanse, Europese en Caribische invloeden in de Antilliaanse muziek zeker ook in de folkloristische dansen is terug te vinden. De dansen als simadan tambu, danza, wals, mazurka, seú, baile di sinta en tumba zijn uit de periode van slavernij bewaard gebleven. Nos Caribe wordt begeleid door kaha d’orgel (cilinderpiano) en percussie.

Interviews en Meet & Greet
Ontmoet de artiesten en luister naar interviews

Films (Hudig Zaal)
Er zullen verschillende films worden vertoond tijdens het festival. De films hebben als doel de Antilliaanse (muziek-)cultuur te verdiepen en te tonen.

20.15-21.45 uur: Panman
De veelgeprezen Nederlands-Antilliaanse speelfilm Panman, Rhythm of the Palms van regisseur Sander Burger gaat over de opkomst en teloorgang van steelpanspeler Harry Daniel.

21.45-22.30 uur: Reporters uit de West
In de jeugddocumentaire Reporters uit de West van Sherman de Jesus gaan kinderen als tv-reporters op zoek naar de cultuur van de Nederlandse Antillen en Aruba.

22.30-23.30 uur: Lady Sings the Tambú
De documentaire Lady Sings the Tambú, die in 2007 in première ging tijdens het International Film Festival van Miami, behandelt de groeiende bekendheid en Antilliaanse wortels van Izaline Calister.

23.30-00.15 uur: Reporters uit de West
(zie 21.45 uur)

Het Antillen Festival wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Rotterdam Festivals, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, SNS REAAL Fonds, en Gemeente Rotterdam dienst Kunst en Cultuur.
 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024